Biskopsgrêven bij de Drait

Er is in de gemeente Smallingerland nog een herinnering aan de oorlog van 1672-1674 te vinden. Nadat de plunderende bende van Bernhard von Galen – de bisschop van Münster, alias Bommen Berend – in juli 1672 tussen Nijega en Oudega bij ‘de Blauwe stien‘ werd tegengehouden, trokken die manschappen in verschillende groepen plunderend door de omgeving …


Een tweede treffen vond plaats bij Bûtenstfallaat (Google Maps) tussen Drachten en Smalle Ee. Bij de Poalsbrêge over het riviertje de Drait werden de plunderaars opnieuw opgewacht door Friese verdedigers onder leiding van de grietman. Ook hier was de weg opgebroken en gebarricadeerd …

Drie veldgraven uit 1672 herinneren nog aan deze lokale slag. In de volksmond worden ze de Biskopsgrêven (Bisschopsgraven) genoemd. Er liggen echter geen bisschoppen, maar drie van de plunderende Munsterse soldaten uit het leger van Bernhard van Galen, de bisschop van Münster. De graven werden in 1880 omheind met een hekwerk …

36 gedachten over “Biskopsgrêven bij de Drait

  • Ik was de verhalen al eens tegengekomen in hèt lokale geschiedenisboek, maar het leek me aardig om het nu eens uit de vergetelheid te rukken.

   Jij kunt het af en toe mooi en geloofwaardig te vertellen, maar dat jullie over de Drait gevaren zijn, wil er bij mij toch echt niet in. Je kunt er hooguit een stukje kanoën, maar dat moet je wel regelmatig met de kano klunend over de wal. Maar ik begrijp wel wat je doelt … jullie hebben een nachtje doorgebracht in jachthaven ‘de Drait’, denk ik.
   Dat is precies bij deze ‘bisschopsgraven’ (https://goo.gl/maps/GxVZdF9qgBETQawC7). Op de laatste foto zie je links de ‘Oude Drait’; rechts van de vaste brug ligt de jachthaven.

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is dit jaar 350 jaar geleden dat die plunderende soldaten al vechtend door onze omgeving trokken. Of de stoffelijke resten van die ‘bisschoppen’ er nog liggen …? Geen idee, maar het hekje is intussen minstens één keer vervangen, heb ik op een oude foto ontdekt. 😉

   Geliked door 1 persoon

 1. Wel bijzonder dat het Bisschopsgraven worden genoemd terwijl daar geen Bisschoppen liggen.
  Ach, het is wel mooi dat de plunderende Munsterse soldaten daar een rustplaats hebben gevonden. Zij handelden ook maar in opdracht van hun meerdere, ga ik vanuit.
  Als je toch wat meer verdiept in de geschiedenis dan kom je erachter dat er door de eeuwen heen heel wat werd afgevochten. Landje pik. Vorige week las ik nog in een boek dat we nu in een tijd leven waarin de minste oorlogen zijn in vergelijking tot de geschiedenis. Het mag van mij teruggebracht worden naar 0’0 procent…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook dit schrijven met de foto’s gaf mij geschiedenis lesjes. Geloof niet te weten dat ik hier eens over had gehoord bij mijn school vroeger bij de geschiedenisles. Fijn om zo weeer wat bij te leren via je blog(s).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.