Huize Olterterp

Stapje voor stapje paddenstoelen fotograferend – nu eens geknield dan weer diep voorover gebogen – was ik het huis al een eind genaderd. Voordat ik verder liep, besloot ik even lekker in de zon te gaan zitten op een van de bankjes rond een boom. Daarna besloot ik nog even door te zetten, zodat ik ook de zijkant en de achterkant van het landhuis en het voormalige koetshuis uit 1907 nog even kon bekijken …

Daarna had ik het wel even gehad. Via de kortste weg ben ik over de oprijlaan naar de auto gelopen. Die bracht me vervolgens naar een tweede bankje in de zon. Daar wachtte me nog een kleine verrassing …

44 gedachten over “Huize Olterterp

 1. Pingback: Bij de Sint Hippolytuskerk | Afanja's Weblog

 2. Lang geleden heb ik u geschreven n.a.v. uw blog over het ‘bankje van Bert’ zoals wij het bankje ter herinnering aan mijn man in de familie noemen, dat staat in de buurt van de Freulevijver. In 2013 vond ik weer een blog van u over dat bankje (Grensoverschrijdend gedrag). Het deed me deugd dat het u toen weer als zitplaats kon dienen.
  Vorige week logeerde ik in Olterterp – het dorp waar ik ben opgegroeid tussen 1947 en 1960. We hebben daar elke dag wel gewandeld, maar natuurlijk bezochten we vandaar uit ook het bankje. Dat bracht mij u weer in de herinnering en dus ging ik, toen ik weer thuis was, op zoek om te kijken hoe het u was vergaan.
  Tot mijn verrassing had u op net na mij een bezoek gebracht aan Huize Olterterp. Wij waren twee dagen daarvoor nog in de tuin van dat huis geweest.
  Die tuin is ook met onze familie verbonden: mijn overgrootvader, Hendrik Harmsma was er tuinman vanaf 1880 tot ergens in de jaren 30 denk ik.
  In de boedel van mijn ouders vond ik vele jaren later een aquarel, die na flink wat speurwerk deze tuin met het oorspronkelijk Slot Boelens bleek af te beelden, geschilderd door D.H. Andreae. Deze had in 1842 ook een aquarel gemaakt van Lyndenstein, in Beetsterzwaag. De aquarel hangt al jaren bij mij in de kamer en als u dat op prijs stelt stuur ik u daarvan graag, als kleine dank voor uw mooie blog, een foto.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat leuk om weer van u te horen. Ik herinner me uw reactie op mijn eerste blog over ‘bankje van Bert’ nog goed. Het verhaal achter het herinneringsbankje gaf het bankje nog meer waarde. Het is voor mij intussen ook een bijzonder bankje geworden. Na 2008 en2013 heb ik er ook in oktober 2018 onderweg naar de Freulevijver nog eens lekker zitten rusten: https://afanja.com/2018/11/12/het-bos-in/
   Sindsdien liggen het bankje en de Freulevijver vanwege gestaag toenemende MS klachten helaas buiten mijn bereik. Daar hoop ik volgend jaar weer verandering in te kunnen brengen.

   Bijzonder dat Huize Olterterp ons via mijn weblog nu weer even bij elkaar brengt. Onze wegen hadden elkaar onlangs bijna letterlijk kunnen kruisen in de tuin van Huize Olterterp, begrijp ik. Leuk ook dat daar weer een link met uw familie ligt. Als u me een foto van die aquarel van het oorspronkelijk Slot Boelens zou willen sturen, zou ik dat wel heel mooi vinden. Binnenkort hoop ik er nog eens een fotokuiertje te kunnen maken met wat meer herfstkleuren. Het zou mooi zijn als ik die foto t.z.t. ter aanvulling van mijn blog zou mogen gebruiken.
   U mag de foto sturen naar: afanja(apenstaartje)gmail.com

   Vriendelijke groet,
   – Jan Kelderhuis

   Like

  • Die laan zal nog veel mooier worden, verwacht ik. Deze bomen zijn nog niet zo gek oud, lijkt me. Tegenover deze laan ligt ook zo’n mooie laan. Daarvan heb ik in 2007 nog wat foto’s in de oude staat. Daarna moesten ze worden gekapt i.v.m. ziekte, daarna zijn er nieuwe aangeplant. Maar in deze streek waar vanouds her veel oude adel zetelde zijn gelukkig nog meer van die mooie oude lanen.

   Like

Reacties zijn gesloten.