Oude Friese kerken en ChatGPT

Omdat ik momenteel bezig ben met een serie blogs over een aantal oude Friese kerken, heb ik gisteravond eens wat hulp ingeschakeld. Bloggen wordt een stuk gemakkelijker dankzij AI …

Sint-Agathakerk – Oudega (Sm.)

Wat kun je vertellen over oude Friese kerken?

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland die bekend staat om zijn oude kerken en religieuze gebouwen. Veel van deze kerken zijn gebouwd in de Middeleeuwen en zijn van grote historische en culturele waarde. De oudste Friese kerk die nog in gebruik is, is de St. Martinuskerk in Dokkum, die dateert uit de 11e eeuw. Een andere bekende Friese kerk is de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Deze kerken zijn een belangrijk onderdeel van de Friese cultuur en worden nog steeds gebruikt voor religieuze diensten en andere activiteiten.

Oude Friese kerken zijn vaak gebouwd in de romaanse of gotische stijl en dateren uit de 11e tot en met de 15e eeuw. Ze zijn meestal opgetrokken uit baksteen of natuursteen en hebben vaak indrukwekkende torens en karakteristieke gevels. Veel van deze kerken zijn gebouwd in opdracht van de Friese adel of lokale kloosters en hadden ook vaak een religieuze functie. Sommige van deze kerken zijn nu open voor bezoekers en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst …

Kerk – Katlijk

Wat kun je vertellen over de Sint-Radboudkerk en het Iepenloftspul Jorwert

Ik ben helaas niet bekend met de Sint-Radboudkerk en het Iepenloftspul Jorwert, omdat ik een taalmodel ben en niet in staat ben om informatie op te zoeken of te verifiëren. Mijn kennis is beperkt tot wat ik bij de opleiding heb geleerd, dus ik kan alleen algemene informatie geven over onderwerpen die binnen mijn kennisgebied vallen. Als je specifieke vragen hebt over de Sint-Radboudkerk en het Iepenloftspul Jorwert, zou ik je aanraden om contact op te nemen met iemand die meer specifieke kennis heeft over deze onderwerpen …

Wat kun je vertellen over de Stichting Alde Fryske Tsjerken?

De Stichting Alde Fryske Tsjerken is een organisatie in Nederland die zich bezighoudt met het behoud en de restauratie van oude Friese kerken. De stichting werd opgericht in 1971 en heeft als doel om deze historische gebouwen te behouden voor toekomstige generaties. De stichting werkt samen met kerkenraden, eigenaren en overheden om de restauratie van de kerken mogelijk te maken. De stichting heeft in de afgelopen decennia vele oude Friese kerken gerestaureerd en behouden …

Kloosterkerk – Kortehemmen

Drie vragen aan Open AI ChatGPT

De drie vragen in dit blogje heb ik gisteravond gesteld aan de nieuwste trend: ChatGPT. ChatGTP is een programma waarmee een AI-chatfunctie bijna menselijke capaciteiten nabootst. Zo kan het b.v. gedichten of complete verhalen schrijven, maar hij kan ook programmeren. Je kunt ChatGPT vragen stellen, waarop je meteen antwoord krijgt. Met uitzondering van de laatste alinea is de tekst van dit blog in elke seconden verschenen. ChatGPT zou wel eens heel snel kunnen uitgroeien tot een verbeterde versie van de Googlezoekmachine. Je kunt het zelf proberen door hier een account te maken: https://chat.openai.com/

Het is werkelijk verbluffend en indrukwekkend! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

40 gedachten over “Oude Friese kerken en ChatGPT

 1. Knap Jan ! Die St Raboudkerk met dat ronde achterstuk is fantastisch mooi, de andere ook natuurlijk. Ja, AI gaat snel, op je smartphone is het ook al een tijd bezig met ‘Hello Google’ en ‘Siri’. Ik kan nu niet direct een voorbeeld geven, maar heb je de robots van tegenwoordig al eens bezig gezien ? Dit gaat niet meer lang duren of een robot brengt je kopje thee en doet de afwas.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel mooie gebouwen. Ze staan zo prachtig ‘alleen’.

  Onlangs las ik in de krant een verhaal gemaakt met AI. Het was verbazend goed opgemaakt via een paar kernwoorden. Wordt dit de toekomst? Heel boeiend, maar ik weet nog niet goed wat ik ervan moet denken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die ChatGTP ga ik zeker eens uitproberen…
  Vroeger had ik op mijn werk heel zijdelings ook al te maken met Ai (artificiële Intelligentie) en wat ik zag wat die software allemaal kon doen, dat was toen al ongelooflijk. En die technologie stond toen nog echt in de kinderschoenen. Zeker iets om van nabij op te volgen !

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel origineel om deze keer de chat.openai.net aan het woord te laten in je blog 🙂 Blijkbaar tovert die in de kortste keren zeer interessante wetenswaardigheden tevoorschijn. Knap hoor. De foto’s zijn nog wel degelijk van jouw hand want zo ver ik het begrijp heet deze chatter niet veel met beeldmateriaal (voorlopig). Ik ga de link opslaan en zeker eens uittesten, maar ik ben er zeker van dat ook zonder deze informatiekunstenaar jouw eigenhandig geschreven blogs net zo interessant zijn hoor.

  Geliked door 1 persoon

 5. Interessant dat AI zegt dat-ie geen info kan opzoeken. Zou dat waar zijn? Mij lijkt dat het zoekmachine() heel snel doorvlooit op steekwoorden en daar een – heel fatsoenlijke! – tekst van maakt. Of mis ik iets? Het is zeker indrukwekkend! Toch Jan, als ik moet kiezen dan lees ik jou eigen woorden liever.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe het werkt, weet ik ook niet, Peter, ik verbaas me alleen over de manier waarop hij binnen seconden dit soort teksten produceert. Ik zal er zeker nog wat mee blijven spelen, maar op mijn blog ben ik het liefst zelf aan het woord. Dat komt dus wel goed. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Een paar dagen geleden werd zo’n brief live op tv geconcipieerd. De chat haalde er van alles bij waar je niet om gevraagd had, zoals een verhandeling over stikstof. Tot nu vind ik het nog niet eens leuk bedacht. Je wilt toch zelf bepalen wat je aan iemand gaat schrijven.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat tv-programma heb ik niet gezien. Ik weet alleen dat hij de vragen die ik stelde keurig beantwoord werden met de bovenstaande tekst. Daarmee is niet gezegd dat het feilloos is in het beantwoorden, ook dat toonde hij met het antwoord op de tweede vraag. Voor de goede orde: ik ben er niet zonder meer een voorstander van. Maar het is wel een ontwikkeling die niet meer tegen te houden is en waar we hooguit alert op kunnen zijn.

   Geliked door 1 persoon

   • De informatie zal er dan toch door miljoenen mensen ingezet moeten zijn, denk ik dan maar. Ik mag er niet aan denken dat mijn smartphone de inhoud van mijn koelkast bijhoudt en alvast een bestelling plaatst. Je wilt toch wel eens iets anders eten. En mag ik zelf ook nog even nadenken.

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben benieuwd of ChatGPT net zo goed is als Wikipedia. Daar staan nl. Veel fouten in en halve waarheden omdat iedereen ze mag invullen/aanvullen en bewerken. Ik ben benieuwd naar wat eraan ten grondslag ligt.

  Ik lees liever jouw eigen ontdekkingen, dan maar wat jaartallen en informatie minder.

  Geliked door 1 persoon

 8. De kerken liggen er ook zo mooi landelijk. Ik vind het echt iets hebben. Zoveel mooier dan in het midden van een dorp of stad.
  Om eerlijk te zijn: ik hoorde gisteren iets in het nieuws over ChatGPT. Ik was onthutst. Mogelijks ten onrechte. Je vraagt je vast af waarom. Ik ben bang dat de computer het nu wel volledig overneemt en niets meer aan de creativiteit en kunde van de mens zelf zal overlaten. Als ik het goed begrijp, dan zal de computer jouw verhaal en gedicht schrijven. O wat jammer… Neen, het spreekt mij echt niet aan, het boezemt mij angst in. Ik ben bang dat het het denken en het kunnen teveel gaat overnemen. En toch zal ik er wel eens een kijkje nemen, misschien zie ik het helemaal verkeerd.

  Geliked door 1 persoon

  • De meeste oude kerken staan inderdaad op het platteland of in kleine(re) dorpen. Voor de fotografie is dat vaak gunstiger dan in een stad.
   Ik heb ook de nodige vragen m.b.t. dit ChatGPT, maar dat heb ik ook al een tijdlang over de ontwikkeling van diverse robots, waarvan sommige die gevaarlijke vechtmachines lijken te zijn of te worden. Maar je houdt dit soort ontwikkelingen toch niet meer tegen. Je moet alleen hopen dat bepaalde technieken niet in verkeerde handen vallen. Maar je kunt er ook vanuit onderwijskundig oogpunt vragen bij stellen. Deze techniek zal alleen maar beter worden en al heel snel examenwerkstukken kunnen schrijven, om maar eens wat te noemen. Daar moet dan maar weer een andere robot of computerprogramma tegen worden ontwikkeld.
   Over mijn blog hoef je voorlopig niet te twijfelen, dat blijf ik zelf schrijven. Maar dit blogje laat wel zien, dat je het vandaag de dag al (grotendeels) in een paar seconden kunt laten doen. Maar er zitten ongetwijfeld ook genoeg positieve mogelijkheden in, die het tot een interessant iets te maken.

   Geliked door 1 persoon

  • Het is een wonderlijke combinatie waar vele eeuwen tussen liggen. Net als jij vind ik ze ook allebei wel boeiend zonder er het fijne van te weten. Ik had al eens kennis gemaakt met een knap AI-fotobewerkingsprogramma, maar ik vind dat ChatGPT nog vele malen indrukwekkender.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.