De Sint-Martinuskerk in Boazum

Het oudste deel van de Sint-Martinuskerk of Sint Maartenskerk in Boazum is het koor, dat in de 12e eeuw werd gebouwd. De toren is er in de 13e eeuw bij gebouwd grotendeels van baksteen, met enkele delen van tufsteen. De buitenmuren van de kerk bestaan uit een mengeling van tufsteen en vroege baksteen. Het in de 12e eeuw gebouwde koor werd in de 13e eeuw verhoogd met baksteen. En dat is tot op de dag van vandaag mooi te zien …

In de noordmuur zijn twee z.g. hagioscopen te zien. Een hagioscoop is een venster, dat lager geplaatst is dan de overige vensters in een kerk of kathedraal. Wikipedia schrijft daarover: ‘Door de hagioscoop kan licht toetreden, maar het venster kan ook bedoeld zijn om de kerkbezoekers zicht te geven op voorwerpen, handelingen of het sacrale binnen de kerk. Mensen die niet in de kerk wensten te komen (bijvoorbeeld kluizenaars vanuit hun verblijfsruimte naast de kerk) of er niet mochten komen (b.v. misdadigers, overspeligen en lepralijders) konden zo toch de mis volgen zonder zich onder de kerkgangers te begeven …’


Aan de noordkant zijn in het tufstenen gedeelte ook nog een dichtgemetselde spitsboog ingang in een omlijsting van gebakken profielsteen en de sporen van een gedichte rondbogige ingang te zien …

We laten de noordkant van de kerk achter ons en lopen westelijk langs de toren naar de zuidkant …

Daarmee zijn we terug bij de sierlijk omlijste ingang van de kerk in de zuidmuur …


We trokken het hek achter ons dicht en repten ons naar de auto. Tot op dat moment waren de buien die dag bij ons langs getrokken, maar nu kregen we toch nog even staartje mee …


Wil je nu nog meer weten over de Sint-Martinuskerk in Boazum, dan kun je hier terecht: Stichting Freonen fan de Boazumer Tsjerke

 • Afhankelijk van de ontwikkelingen van het (winter)weer zetten we onze reis op enige moment voort naar Jorwert.

28 gedachten over “De Sint-Martinuskerk in Boazum

 1. Je hebt de mengeling aan stenen, de opbouw en de dichtgemetselde delen mooi in beeld gebracht.
  De hagioscoop is zo klein dat de buitenstaander er maar weinig van kon volgen wat er binnen gebeurde.
  Gelukkig staat nu de kerkdeur voor iedereen open. Althans dat is de bedoeling…
  Gisteravond sprak ik nog iemand die in een Byzantijns koor zingt en regelmatig optreedt in kerken in Fryslân of Groningen. Lijkt mij mooi om een dergelijk optreden bij te wonen en dan specifiek in zo´n oude kerk als in Boazum.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Jetske, dat is toch wel het mooie van die eeuwenoude bouwwerken, het is niet allemaal superstrak en precies waterpas. En ook het gebruik van verschillende bouwmaterialen die in de loop der tijd zijn gebruikt, tekent die oude kerken. Het is alleen zo jammer dat die kerken de deur altijd op slot hebben als wij in de buurt zijn.
   Ik denk dat er meer oude Friese kerken zijn dan Byzantijnse koren. Het zou toch raar zijn als er niet eens een plekje voor jou is bij zo’n uitvoering. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Als ik logjes van deze klasse zie, dan wens ik echt dat ik een teletijd machine ter beschikking heb…
  Het verleden kunnen ‘zien’… dat moet ongelooflijk boeiend zijn hé ? Het is een utopie, ok, maar dromen zijn vrij 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi allemaal. Ik stuur de foto’s door aan vrienden. Limburgers kunnen amper geloven dat het noorden zo’n rijkdom aan oude kerken bezit. Heb je geen foto kunnen maken van het schitterende gerestaureerde fresco in het koor? Ik heb ergens nog een uitgave van Kerken van het Noordererf, je weet niet wat je ziet. !

  Fialas.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Fialas, zowel in Fryslân als in Groningen staan talloze mooie oude kerken. Van dat fresco heb ik inderdaad geen foto kunnen maken. Het is jammer dat kerkdeuren vaak op slot zitten, want veel van die kerken en kerkjes herbergen prachtige interieurs.

   Like

 4. Mooie foto’s van deze buitengewoon interessante kerk, Jan. Je beschrijving bij de foto’s brengt de kerk en zijn geschiedenis tot leven. Straks Jorwert. Om die kerk heb ik wel eens heengelopen en natuurlijk een blik geworpen op… Maar dat ga jij ongetwijfeld nog vertellen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat zou best kunnen, Marc, er zullen ook ongetwijfeld lijnen tussen beide gebieden geweest zijn. Heel Fryslân had rond 1550 op een totaal van ongeveer 50.000 inwoners wel driehonderd kerken en vijftig kloosters. Dat was vergeleken bij andere gebieden in ons land opvallend veel. Het geeft aan dat de kerk hier heel belangrijk moet zijn geweest.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.