Het oudste deel van de Sint-Martinuskerk of Sint Maartenskerk in Boazum is het koor, dat in de 12e eeuw werd gebouwd. De toren is er in de 13e eeuw bij gebouwd grotendeels van baksteen, met enkele delen van tufsteen. De buitenmuren van de kerk bestaan uit een mengeling van tufsteen en vroege baksteen. Het in de 12e eeuw gebouwde koor werd in de 13e eeuw verhoogd met baksteen. En dat is tot op de dag van vandaag mooi te zien …



In de noordmuur zijn twee z.g. hagioscopen te zien. Een hagioscoop is een venster, dat lager geplaatst is dan de overige vensters in een kerk of kathedraal. Wikipedia schrijft daarover: ‘Door de hagioscoop kan licht toetreden, maar het venster kan ook bedoeld zijn om de kerkbezoekers zicht te geven op voorwerpen, handelingen of het sacrale binnen de kerk. Mensen die niet in de kerk wensten te komen (bijvoorbeeld kluizenaars vanuit hun verblijfsruimte naast de kerk) of er niet mochten komen (b.v. misdadigers, overspeligen en lepralijders) konden zo toch de mis volgen zonder zich onder de kerkgangers te begeven …’

Aan de noordkant zijn in het tufstenen gedeelte ook nog een dichtgemetselde spitsboog ingang in een omlijsting van gebakken profielsteen en de sporen van een gedichte rondbogige ingang te zien …



We laten de noordkant van de kerk achter ons en lopen westelijk langs de toren naar de zuidkant …



Daarmee zijn we terug bij de sierlijk omlijste ingang van de kerk in de zuidmuur …

We trokken het hek achter ons dicht en repten ons naar de auto. Tot op dat moment waren de buien die dag bij ons langs getrokken, maar nu kregen we toch nog even staartje mee …

Wil je nu nog meer weten over de Sint-Martinuskerk in Boazum, dan kun je hier terecht: Stichting Freonen fan de Boazumer Tsjerke
- Afhankelijk van de ontwikkelingen van het (winter)weer zetten we onze reis op enige moment voort naar Jorwert.
Een hele geschiedenis kunnen die kerken vertellen maar hier zijn de kerken ook gesloten door diefstallen
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, jammer dat het noodzakelijk is.
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt de mengeling aan stenen, de opbouw en de dichtgemetselde delen mooi in beeld gebracht.
De hagioscoop is zo klein dat de buitenstaander er maar weinig van kon volgen wat er binnen gebeurde.
Gelukkig staat nu de kerkdeur voor iedereen open. Althans dat is de bedoeling…
Gisteravond sprak ik nog iemand die in een Byzantijns koor zingt en regelmatig optreedt in kerken in Fryslân of Groningen. Lijkt mij mooi om een dergelijk optreden bij te wonen en dan specifiek in zo´n oude kerk als in Boazum.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Jetske, dat is toch wel het mooie van die eeuwenoude bouwwerken, het is niet allemaal superstrak en precies waterpas. En ook het gebruik van verschillende bouwmaterialen die in de loop der tijd zijn gebruikt, tekent die oude kerken. Het is alleen zo jammer dat die kerken de deur altijd op slot hebben als wij in de buurt zijn.
Ik denk dat er meer oude Friese kerken zijn dan Byzantijnse koren. Het zou toch raar zijn als er niet eens een plekje voor jou is bij zo’n uitvoering. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Het is een kwestie van hun agenda in de gaten houden op hun website.
LikeGeliked door 1 persoon
Die tufstenen zijn zo mooi met die kleuren. En ik heb het schrijven met veel interesse gelezen. Dat woordje uitleg is heel boeiend. Ik vind het een mooie kerk.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. De tufstenen komen bij de laatste kerk in deze serie nog wat prominenter in beeld.
LikeLike
Heel interessante weetjes over die kerk. Een hagioscoop daar had ik nog nooit over gehoord of gelezen. Zo leer ik weer wat bij.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat was voor mij ook nieuw. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Als ik logjes van deze klasse zie, dan wens ik echt dat ik een teletijd machine ter beschikking heb…
Het verleden kunnen ‘zien’… dat moet ongelooflijk boeiend zijn hé ? Het is een utopie, ok, maar dromen zijn vrij 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat zou wel wat zijn. Ik zou ook wel willen weten hoe het er om en toe ging ten tijde van de Middelzee die de mensen er lang toe dwong op terpen te wonen. 🙂
LikeLike
👍
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie foto’s, ook interessant om iets te leren over de geschiedenis, hoe men dat deed met gelovigen die in afzondering moesten.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. Al zoekend en lezend leer ik ook elke keer bij met dit soort blogs. Die hagioscoop en wat de bedoeling ervan was, was voor mij ook nieuw.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat mooi allemaal. Ik stuur de foto’s door aan vrienden. Limburgers kunnen amper geloven dat het noorden zo’n rijkdom aan oude kerken bezit. Heb je geen foto kunnen maken van het schitterende gerestaureerde fresco in het koor? Ik heb ergens nog een uitgave van Kerken van het Noordererf, je weet niet wat je ziet. !
Fialas.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Fialas, zowel in Fryslân als in Groningen staan talloze mooie oude kerken. Van dat fresco heb ik inderdaad geen foto kunnen maken. Het is jammer dat kerkdeuren vaak op slot zitten, want veel van die kerken en kerkjes herbergen prachtige interieurs.
LikeLike
Mooie foto’s van deze buitengewoon interessante kerk, Jan. Je beschrijving bij de foto’s brengt de kerk en zijn geschiedenis tot leven. Straks Jorwert. Om die kerk heb ik wel eens heengelopen en natuurlijk een blik geworpen op… Maar dat ga jij ongetwijfeld nog vertellen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Peter. Jorwert komt eerdaags zeker in woord en beeld voorbij. Of ik daarbij ga vertellen wat jij in gedachten hebt, valt nog maar af te wachten.
LikeGeliked door 1 persoon
Some architectural terms I am not familiar with.
LikeGeliked door 1 persoon
That also applies to me with some terms. For example, I had no idea what a hagioscope was.
LikeLike
Prachtig ook dat oude ANWB bord. Mooie foto’s en verhaal weer.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Sjoerd.
LikeLike
Gelovigen hadden er veel voor over om hun gebed te doen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, en voor sommigen is dat nog steeds zo.
LikeGeliked door 1 persoon
Knappe kerk, uitzicht heeft een beetje weg van onze Belgische abdijen, waarschijnlijk omdat het middeleeuws is.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zou best kunnen, Marc, er zullen ook ongetwijfeld lijnen tussen beide gebieden geweest zijn. Heel Fryslân had rond 1550 op een totaal van ongeveer 50.000 inwoners wel driehonderd kerken en vijftig kloosters. Dat was vergeleken bij andere gebieden in ons land opvallend veel. Het geeft aan dat de kerk hier heel belangrijk moet zijn geweest.
LikeGeliked door 1 persoon
Met genoegen volg ik je Kerkpad en alle ontdekkingen. Dat wilde ik je laten weten.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is altijd leuk om te horen, dankjewel.
LikeLike