Van Eagum naar Boazum

Na een dagje met zon en kleur hier in het noorden is het vandaag mistig en grijs. Tijd om ons ritje langs een aantal oude Friese kerken weer op te pakken.

Mijn fotomaatje en ik lieten Eagum achter ons en zetten via landelijke wegen koers naar ons volgende doel: de Sint-Martinuskerk of Sint-Martenstsjerke in Boazum (Bozum in het Nederlands). Onderweg passeerden we o.a. de Kleiterpstermolen (Google Maps), een maalvaardige Amerikaanse windmotor van het merk Hercules, zoals er ook één bij De Veenhoop staat …


Boazum is een oud dorp, dat ooit via een riviertje verbonden was met de oude Middelzee. Het dorp ligt op een grote terp, volgens sommige zou er zelfs sprake geweest zijn van twee terpen. In 1260 werd de plaats voor het eerst vermeld als Bosingum. In het tegenwoordige Boazum zocht Jetske een prominent plekje om de auto te parkeren, zo dicht mogelijk bij de kerk en voor de deur van een huis dat waarschijnlijk ooit is gebouwd voor een lokale notabele …


Jetske heeft op haar blog het verhaal achter dit mooie huis uiteengezet: ‘De Sint-Martinuskerk in Boazum’. Vanaf het Altaplein liepen we langs de vijver die tussen het bovenstaande huis en de kerk ligt. Jetske dook nog snel even de ‘notaristuin’ in om de kerk mooi weerspiegeld vast te leggen. Ik stelde me tevreden met de onderstaande beelden bij het naderen van de kerk …

Het eerste wat me opviel zodra we voorbij het hek waren, was dat deze kerk toch wel een maatje groter lijkt te zijn dan de middeleeuwse Kleastertsjerke in Kortehemmen of de Sint Hippolytuskerk in Olterterp …


De Sint-Martinuskerk is een van de oudste romaanse kerkgebouwen in Fryslân uit de 12e eeuw …

De kerk is toegankelijk door een sierlijk poortje in de zuidmuur. De ingang van baksteen en bergsteen, is geflankeerd door zogenaamde korintische pilasters die een hoofdgestel dragen, waarin een opschrift en het jaartal 1700. De letters FGP staan voor Fransiscus Gellides, Predicant

De deur bleef ook hier weer gesloten voor ons. Jammer, want het interieur met o.a. plafondschilderingen die bij een restauratie in 1941 tevoorschijn kwamen, schijnt ook zeker de moeite waard te zijn. Forceren leek me weinig doeltreffend in dit geval …


 • morgen meer

21 gedachten over “Van Eagum naar Boazum

 1. Dan zaten jullie wat betreft het weer niet in de goede hoek. Wij hadden vandaag een waterig zonnetje erbij en nog stukjes blauwe lucht. Maar al met al niet zo mooi weer als een paar weken geleden.
  Dit is ook weer een mooie serie geworden met een gedegen stukje speurwerk naar de geschiedenis. Voor zo´n klein dorpje is het inderdaad een grote kerk. Ik vind het zo bijzonder dat dergelijke kerken al zoveel eeuwen oud zijn.
  Toch maar een keer onthouden en zien dat we er een keertje binnen kunnen kijken.

  Geliked door 1 persoon

 2. De eerste foto met de lange schaduwen en de metalen molen vind ik prachtig, ik neem aan dat dit beeld typerend is voor Friesland ?
  Als je begint met 12de eeuwse ornamenten in kerkgebouwen, dan krijg je mijn volledige aandacht !

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt, Dirk, er staat een tiental van die grote Amerikaanse windmolens en talloze kleinere in Fryslân. De lengte van de schuwen is ook hier afhankelijk van dag en tijdstip. 😉
   Van deze kerk heb je hiermee de mooiste ornamenten wel gezien. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.