Bij de Sint Hippolytuskerk

Eenmaal voorbij het hekje staan we recht voor de deur. Ik had zo naar binnen kunnen stappen om een fotoserie te maken van het interieur, ware het niet dat de deur op slot was …


De kerk is rond 1500 gebouwd van grote bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen. De toren werd pas in 1744 gebouwd. De bouw van de toren werd mogelijk mede dankzij een bijdrage van 500 gulden van Ayzo van Boelens en zijn eerste echtgenote Rinske Lycklama à Nijeholt. Ter herinnering aan dat feit, is er een gedenksteen aangebracht boven de ingang. Dat geld konden ze zich trouwens wel permitteren, want het lukte de familie Van Boelens om in anderhalve eeuw tijd om alle boerderijen in de omgeving in handen te krijgen door huwelijk, erfenis of aankoop. …

De schatrijke en notabele Ambrosius Ayzo van Boelens (1766-1831) liet in 1793 op een steenworp afstand van de kerk het slot bouwen, dat in 1906 is vervangen door het huidige Huize Olterterp. Bij de aanleg van de parktuin in Engelse landschapsstijl die het slot omringde, werd een zichtlijn gecreeërd, zodat de kerk vanuit het landhuis te zien was …

De kerk en het kerkhof zijn sinds 1996 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt beheerd door de Plaatselijke Commissie. Er is een reglement voor de vorm van de grafmonumenten. Wie op het kerkhof een graf wil kopen, kan contact opnemen met de Plaatselijke Commissie …

De kerk wordt behalve als kleine concertzaal en expositieruimte ook gebruikt voor samenkomsten en rouwdiensten. Verder is de Sint Hippolytuskerk ook geliefd als romantische trouwlocatie midden in de bossen …

 • wordt vervolgd

28 gedachten over “Bij de Sint Hippolytuskerk

 1. Bij ons zijn de meeste kerken ook op slot als er geen dienst is. Er wordt teveel gestolen…
  Maar wat me dikwijls (en ook hier) opvalt, is het feit dat rijke en machtige mensen meestal notabelen zijn 🙂
  Een modale werkman zullen ze die titel niet snel geven 🙃

  Geliked door 1 persoon

  • Het is eigenlijk wel triest gesteld dat ook kerken niet veilig zijn voor vernieling en diefstal. Erg jammer, want dit soort oude kerkjes is vaak prachtig binnen. Aan het eind van de deze serie geef ik nog een klein in kijkje.
   Het werd hieronder al gezegd in één van de reacties: geld zoekt geld en dat zal ook wel altijd zo blijven.

   Like

 2. als ik het goed begrijp is de” Stichting Alde Fryske Tsjerken” eigenaar van die kerken Jan

  ik veronderstel dat ze wel overheidssubsidies kunnen krijgen voor het onderhoud en de instandhouding

  of zie ik dat nu verkeerd?

  prettige avond
  i

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.