Op het oude kerkhof

In de zuidoost hoek van het kerkhof van de Sint Hippolytuskerk in Olterterp staat een bankje. Daar heb ik tijdens mijn rondje om de kerk even nuttig gebruik van gemaakt. Ik had er een mooi zicht op de kerk …


Nadat de benen weer tot rust waren gekomen heb ik mijn rondgang over het kerkhof vervolgd. Het mooie van dit soort oude begraafplaatsen vind ik de diversiteit van de grafmonumenten …

Van een eenvoudig oud stenen hart tot het prachtig vormgegeven glazen monument van oud-statenlid voor de FNP Roel Falkena en zijn vrouw Librich Falkena-Andringa …

… en van jong tot oud, je vind het hier allemaal op een slechts enkele vierkante meters bij elkaar …

Ik sluit dit deel af met een foto van de oostmuur, die net als de westmuur een trapgevel heeft. Het schijnt daarmee de enige Friese kerk met trapgevels te zijn. De kerk wordt verlicht door smalle spitsboogvensters met eenvoudige glas-in-lood ramen, waarvan er ook drie in de oostgevel zitten …

 • wordt vervolgd

45 gedachten over “Op het oude kerkhof

 1. Mooi zicht had je vanaf het bankje op de door de zon beschenen kerk. Ik vind het altijd fascinerend om langs al die verschillende monumenten en grafstenen te dwalen. Het is een mooie serie geworden.
  Wel bijzonder dat deze kerk trapgevels heeft. Ik heb op internet gekeken naar de oorsprong en doel van trapgevels. Op de volgende site staat er alles overgeschreven: https://www.kwaad.net/Trapgevels.html
  Ik probeerde erachter te komen waarom men bij een kerk zou kiezen voor trapgevels, maar dat heb ik niet kunnen vinden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Soms ga ik ook naar de begraafplaats waar mijn schoonouders liggen, en daar vind ik ook rust en er staan oude graven en die vertellen ook een verhaal. Wel mooie oude grafstenen zijn daar waar jij was en het hart is dan ook erg mooi. Een glazen monument zie je hier ook niet veel en is wel heel bijzonder. De kerk heeft vast ook wel een geschiedenis dus ik kijk uit naar je vervolg. Groetjes vanaf mijn natuur website deze keer. Wens je voor nu fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Glazen monument is heel apart gezicht. Ik heb dit nooit gezien met draden erin. Hartje grafsteen is zeker heel apart. Deze kerkhof heb je mooie foto’s kunnen maken. Alvast fijn weekend gewenst.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.