Bij de Kleastertsjerke (1)

De foto’s die ik hier donderdag t/m zaterdag liet zien, heb ik eind januari gemaakt bij de monumentale middeleeuwse Kleastertsjerke of Kloosterkerk van Kortehemmen (kaart Google Maps). De kerk is prachtig gelegen op een kunstmatige hoogte in een bosrijke omgeving. Echt een pareltje in het landschap …

Deze week neem ik jullie mee op ‘in rûntsje om ‘e tsjerke’ oftewel ‘een rondje om de kerk’. Borden aan het begin van het pad naar de kerk, geven een nogal verwarrende indruk. De buren van de kerk lijken bezoek niet op prijs te stellen, daarom heb ik zekerheidshalve keurig rechts gehouden op het smalle paadje. De in perfecte staat van onderhoud verkerende straatlantaarn halverwege het pad, gaf me een fijner gevoel dan de bebording …

Bijna aan het eind van het pad gekomen, is de klokkenstoel uit 1750 door de bomen te zien …

Een klein stukje verder en we staan aan het eind van het pad voor het hek. Morgen zet ik het hek open om wat verder rond te kijken …

 • wordt vervolgd

35 gedachten over “Bij de Kleastertsjerke (1)

 1. Goedemorgen Afanja,

  weer een bijzondere plek!
  Dat oude kerkje… dat het nog steeds staat na al die jaren.

  De buren zijn misschien heel vriendelijk, maar dat is aan dat bord niet te zien.

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is inderdaad een prachtige plek. Begrijp ik dat je niet met de auto bij de kerk kunt komen?
  Dat is een mooi authentieke lantaarn.
  Je doorkijkje naar de klokkenstoel is ook mooi. Ik blijf een klokkenstoel een bijzonder fenomeen en een mooi gezicht.
  De voorgevel is al bijzonder met die dichte bogen. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
  Wij zijn daar samen nog nooit geweest?

  Geliked door 1 persoon

  • Je kunt er wel met de auto komen, maar dat mag niet, hè …
   Ik dacht laatst dat we al eens samen waren geweest, maar daar is in mijn archief niets over terug te vinden. Help maar even onthouden, is een plekje om op een mooie voorjaarsdag nog eens samen een kijkje te nemen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Vind ik ook een aparte plaats voor een kerk, meestal het hart van een geloofsgemeente. Maar wel een mooie plek en die klokkenstoel is iets bijzonders. Voor mij tenminste.
  Misschien hebben de buren onaangename ervaringen opgedaan dat het entree zo onvriendelijk is en afwijzend.

  Geliked door 1 persoon

  • Klokkenstoelen werden vooral in het noorden van Nederland veel opgetrokken, voornamelijk in Fryslân, Drenthe en de kop van Overijssel. Armere dorpen en steden konden zich vaak wel een eenvoudig kerkgebouwtje veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen.

   Geliked door 1 persoon

  • Klokkenstoelen werden vooral in het noorden van Nederland veel opgetrokken, voornamelijk in Fryslân, Drenthe en de kop van Overijssel. Armere dorpen en steden konden zich vaak wel een eenvoudig kerkgebouwtje veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen.

   Geliked door 1 persoon

   • Dikke merci voor deze waardevolle geschiedkundige aanvulling.
    Enkele honderden km’s zijn er tussen onze BE en NL woonplaatsen, maar toch zoveel verschillen in cultuur en sociologie
    Daar ga ik ff bij zitten hoor…
    Ps: Heb gelezen in ons Humo tv blad dat er donderdag avond op een NL zender een histo docu over Friesland begint…Onze video is al geprogrammeerd voor alle afleveringen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Je moet je daarbij bedenken, dat het kerkje intussen ruim 700 jaar oud is. Het was hier rondom nog allemaal woest en ongecultiveerd land. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe de omgeving er hier toen bij lag.

     Ik zal eens kijken of ik het bedoelde programma kan vinden. 🙂

     Geliked door 1 persoon

 4. geen idee wat er aan de hand is, maar liken kan ik alleen in Safari en reageren in Googel Chrome 😦
  en dat is niet leuk, zal wel weer door een update gekomen zijn, mooi verslag en foto’s Jan.
  Vreemde plek voor een kerk als je er goed over nadenkt Jan.
  hier staan alle kerken wel zo’n beetje in het dorps centrum

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is inderdaad weer even erg lastig om zo te moeten reageren en liken. Ik heb geen idee waar het aan lig, Bram. Zelf heb ik dat laatst ook gehad, en dan maar bij een paar blogs. Hopelijk is het weer een tijdelijk schoonheidsfoutje van WordPress, dat snel weggepoetst wordt!

   Wat de plek van die kerk betreft, daar heb ik verder geen idee van. Je moet je daarbij wel bedenken dat het gebouw intussen ruim 700 jaar oud is. Het was hier rondom nog allemaal woest en ongecultiveerd land. Daar komt nog bij dat het een soort ‘bijkerk’ was van een klooster dat ca. 7 km verderop stond. Bij dat klooster was water in de buurt, misschien zochten ze voor hun bijkerk wel bewust voor een plek aan de bosrand. Zeg het maar … 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.