De Kleastertsjerke van Kortehemmen is omstreeks 1300 gebouwd in gotische stijl. Het kerkje was van oorsprong als een soort bijkerk onderdeel van het grote Benedictijner klooster Smelna in het nabijgelegen Smalle Ee, dat omstreeks 1580 werd afgebroken …

Van Drachten, de huidige hoofdplaats van de gemeente Smallingerland, was toen nog geen sprake. Het bestuurlijk en kerkelijk leven speelde zich indertijd vooral af in de dorpen Oudega, Smalle Ee, De Wilgen, Boornbergum en Kortehemmen, die in een bijna rechte lijn op de kaart liggen. Ten westen van deze lijn lag het uitgestrekte laagveengebied waar pas in latere eeuwen De Veenhoop en Goëngahuizen door laagveenontginningen zijn ontstaan.
Ten oosten van de genoemde lijn lag een zeer uitgestrekt hoogveengebied. Pas omstreeks de 15e eeuw ontstonden de streekdorpjes Noorder Dragten en Zuyder Dragten, beide met een kerkje op een kerkhof. Halverwege de 17e eeuw groeiden beide dorpjes naar elkaar toe en pas sinds 1813 zetelt het gemeentebestuur in Drachten …

Tot zover deze situatieschets, terug naar de Kleastertsjerke. De ingang bevindt zich sinds 1620 in de westelijke gevel van de van kloostermoppen gebouwde kerk. De gevel rust op een paar zwerfkeien die deel lijken uit te maken van het fundament …


Steeds meer monumentale kerkgebouwen verliezen hun oorspronkelijke functie. Zo ook deze kerk in Kortehemmen, die tot 2013 werd gebruikt door de Protestantse Gemeente Boornbergum-Kortehemmen. In 2013 werd het gebouw eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Deze stichting neemt sommige monumentale kerken in eigendom over, omdat ze bepalend zijn voor de ‘skyline’ van het Friese landschap. Nergens anders in Europa zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Noord-Nederland. De Stichting Alde Fryske Tsjerken wil voorkomen dat ze verdwijnen …

Ook zorgt de Stichting voor een nieuwe bestemming, zodat kerken ‘levende stenen’ blijven. Met ongeveer 90 zitplaatsen is de kerk tegenwoordig een mooie locatie waar kleinschalige concerten, exposities en lezingen worden houden. Ook voor de traditionele functies als ‘trouwen en rouwen’ kan de kerk worden gehuurd …


- morgen gaan we naar de noordelijke gevel …
mooie uitleg, foto’s en geschiedenis Jan
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig Afanja,
meestal is er een hele mooie accoustiek. Dus een mooi cello concert… ja!
Of wie weet: de mattheus passion.
Ik kom meteen luisteren!~
Groetjes, Marlou
LikeGeliked door 1 persoon
Er staan alweer de nodige activiteiten gepland zag ik: https://www.kloosterkerkkortehemmen.nl/concerten/
LikeLike
Mooie geschiedenis rond het bestaan van dit fraaie kerkje. Aardig ook om te zien dat Drachten uit twee kleine kernen is ontstaan trouwens. Fijn dat er een stichting is die zich inspant om het kerkje voor de toekomst te behouden, het mag niet verloederen. Ik vind het ornament naast de ingang ook prachtig trouwens.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is de laatste tijd prima weer om zo’n oud gebouw eens in het zonnetje te zetten, in de natuur valt toch niet zoveel te beleven nu. Zonder die stichting zouden er al heel wat van dit mooie kerkjes in verval geraakt, vrees ik. Over dat ornament bij de ingang heb ik helaas niets kunnen vinden.
LikeLike
Een heel interessant logje Jan. Voor jullie historisch erfgoed wordt goed gezorgd, zo te zien.
Bij ons in Belgie ‘klasseren’ ze een gebouw als cultureel of historisch erfgoed, en laten het dan maar verkommeren…
Dat kloostermoppen middeleeuwse bakstenen zijn, dat is weer iets nieuw dat ik geleerd heb 🙂
Btw, morgen avond, 16 feb, is er een interessante geschiedenis docu over Friesland , 20u35 op NPO1. Waarschijnlijk weet je dat ook wel, maar misschien ook weer niet ? 😎
LikeGeliked door 1 persoon
Voor kleinere kerken is dit hier een prima manier om ze functioneel en levendig te houden. Hier een overzicht van de kerken die onder de stichting vallen: https://bit.ly/34CjGWd
Het programma is deel 3 van een serie over de Nederlandse geschiedenis getiteld ‘Het verhaal van Nederland’. De eerste delen vond ik zeker de moeite waard. Er is gekozen voor een mooie manier om het verhaal levendig te vertellen, vind ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Een interessant stukje geschiedenis beschrijf je hier. Goed dat deze stichting voor het behoud van de Fryske tsjerken zorgt. Ze zijn een sieraad in het Friese landschap.
Ben je er nog achter gekomen wat de afbeelding op de plaquette betekent.
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, daar heb ik helaas niks over kunnen vinden. Wel over een andere plaquette, maar dat is voor later tijdens de rondgang.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier is tenminste zorg voor het historisch erfgoed….
LikeGeliked door 1 persoon
Daar moet zeker zuinig mee omgesprongen worden want het zijn natuurlijk wel prachtige gebouwen.
LikeGeliked door 1 persoon
een mooi bouwwerk Jan
dat gelukkig een goede herbestemming heeft gekregen
bij kloostermoppen, had ik me wel iets anders voorgesteld
prettige avond
LikeGeliked door 1 persoon
Nee, er valt weinig te lachen om kloostermoppen, Willy. 🙂
Fijne avond.
LikeLike
Looks like an inserting place to visit.
LikeGeliked door 1 persoon
That’s for sure, thank you.
LikeLike
Inderdaad de ideale maat voor uitvoeringen, kleine musea, bijeenkomsten. Het zou zonde zijn ze af te breken.
Worden kloostermoppen nog gemaakt? Het lijkt me snel bouwen gezien hun grootte.Wel zwaar voor metselaar en opperman. 🤔
LikeGeliked door 1 persoon
Voor zover mij bekend worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig. Er is wel een levendige vraag naar en handel in oude kloostermoppen, die dan vrij gemaakt zijn van mortel en specie.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier verliezen de kerken ook hun oorspronkelijke functie. Goed dat ze bewaard blijven.
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw verhaal over die dorpjes doet me toch even stilstaan bij het ontstaan van dorpen. Iets waar je niet elke dag over nadenkt… Die kerkjes zijn echt wel heel mooi en hopelijk gaan ze niet verloren. De nieuwe bestemming lijkt me alvast een prima idee. Je kan er nog steeds de stilte en rust terug vinden. Die zwerfkeien dat is wel iets apart. Fijn voor deze zeer goede uitleg.
LikeGeliked door 1 persoon
Als je onderzoek wilt doen naar het ontstaan van dorpjes, dan ben je in Fryslân op de juiste plek. We hebben hier mee dan 400 kleine en grotere dorpen. En wat die zwerfkeien betreft, uit het gebruik daarvan in de fundering zou af te leiden zijn, dat hier een heidense offerplaats is geweest.
Rust en stilte is hier gelukkig volop te vinden, niet alleen op zo’n mooi kerkhof. Maar zo’n kerkhof heeft wel een bijzonder sfeertje.
LikeGeliked door 1 persoon
Moet daar eens wat meer over lezen en ook over zwerfkeien…
Een kerkhof kan veel rust geven, zeker als het oud en verlaten is.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de goede uitleg zodat we kunnen volgen.
Ook fijn dat dat de stichting Alde Fryske zorgt voor andere gebruiksmogelijkheden en behoud van de vroegere kerken.
LikeGeliked door 1 persoon
De stichting Alde Fryske Tsjerken draagt de kapitaalslasten van deze oude kerken.Plaatselijke commissie van vrijwilligers moeten beheer en activiteiten dragen. De kunst is daarbij om zoveel mogelijk quitte te spelen.
LikeLike
Heel apart dat er zwerfkeien zijn ingebed in de gevel, denk niet meteen aan Nederlandse zuinigheid hoor 😉 maar er was vast wel een andere reden voor. Dank zij jou weet ik nu ook wat kloostermoppen zijn. Fijne namiddag nog Jan.
LikeGeliked door 1 persoon
Uit het gebruik van die zwerfkeien in de fundering zou af te leiden zijn, dat hier een heidense offerplaats is geweest.
Jij ook een fijne dag verder
LikeLike
Prachtig zo’n oude kerkjes. Het staat er ook zo landelijk. Wat een juweel.
LikeGeliked door 2 people
Geweldig mooi dat Friesland nog zulke mooie historische kerkgebouwen heeft en er zo zuinig mee omgaan.
LikeGeliked door 2 people
We hebben er nog veel meer, Bas. 🙂
LikeLike
Good that it is being preserved.
LikeGeliked door 1 persoon
prachtig Jan ja zoiets moeten we ook zuinig op zijn
LikeGeliked door 2 people