Een kuier door Jorwert

We zetten onze rit voort en kwamen na ons bezoek aan Boazum al snel aan in Jorwert, Jorwerd in het Nederlands (Google Maps). “Het eerste het beste parkeerplekje in het centrum van het dorp is voor ons,” besloot Jetske. En zo was het ook, scheef tegenover ‘het Wapen van Baarderadeel’ zette ze de auto aan de kant …


Jorwert ligt in het hart van het vroegst bewoonde terpengebied van Fryslân. Het is één van de kenmerkende terpdorpjes die vaak met hulp van monniken gebouwd werden langs de Middelzee, die Fryslân tot de 16e eeuw in tweeën spleet. Jorwert zelf lag op veilige afstand van de veranderlijke kuststrook en raakte in verval toen de Middelzee werd ingepolderd. Dat is tegenwoordig niet meer aan het dorp af te zien …

We passeren ‘het Wapen van Baarderadeel’ met daarvoor het beeld ‘de Foardrager’ van kunstenares Hanneke Roelofsen. Het beeld legt een verbinding met het al 50 jaar bestaande ‘Iepenloftspul Jorwert’. Ik kom hier later nog op terug.

De Foardrager vertelt van poëzie, van al die verhalen die wij in ons dragen. Onder zijn voeten, op de sokkel, staan regels uit gedichten, speciaal gemaakt voor die gelegenheid. Door Jorwerters van de jongste tot de oudste, gekrast in tabletten natte klei. Geglazuurd en gebakken bij Tichelaar. Als verbinding, over al die tegels lees je regels uit Slauerhof, uit Shakespeare, uit scripten van 50 jaar Iepenloft. Regels, speciaal in het Fries, voorgedragen in de Notaristún …’

We vervolgen onze weg en komen langs een fraai optrekje met in de tuin een grote oude boom die last van zijn voet lijkt te hebben …

En dan zijn we uitgekomen bij de op een terp gebouwde, uit de 12e eeuw daterende Sint-Radboudkerk of Redbadtsjerke


 • wordt vervolgd

35 gedachten over “Een kuier door Jorwert

 1. In je serie laat je mooi zien dat we mooie belichting erbij hadden.
  Jammer dat het Wapen van Baarderadeel gesloten was, een kopje cappuccino met wat lekkers gaat er altijd wel in. 😉
  De voet van de boom was een bijzonder verschijnsel.
  Mooie optrekjes stonden daar en die heb je mooi gefotografeerd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jorwert is mooi! (Net als je foto’s!) En voor de lezers van Geert Maks boek: Hoe God verdween uit Jorwerd, ook interessant. God mag dan verdwenen zijn, welvarende nieuwkomers zijn er voor in de plaats gekomen, waaronder Mak zelf. Hij woont (ook) in het pastorie met de horrelvoetboom. Ik ben benieuwd naar het verhaal over de prachtige, stoere kerk, Jan!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.