Ode aan een schaatser

We blijven nog even in winterse sferen. Toen het anderhalve week geleden nog wat winterde, hebben Jetske en ik samen een ritje door de Weerribben gemaakt. Nee, niet op de schaats maar veilig en behaaglijk in de auto. Hoewel het ijs na enkele nachten met lichte tot matige vorst nog niet overal betrouwbaar kon zijn, zagen we tot onze verbazing die dag ook op diepere vaarten en sloten veel mensen het ijs op gaan, ook met kleine kinderen. Afijn, daar ga ik het hier niet over hebben, want dat verhaal is door mijn fotomaatje in woord en beeld mooi beschreven in haar logje ‘De verloren schaatsen’


Voordat we aan de kant van het ijs getuige waren van dergelijke gekkigheid, bracht Jetske ons naar het beeld ‘De schaatser’ bij Sint Jansklooster (Google Maps). Dit is een beeld van de winnaar van de Elfstedentochten van 1985 en ’86: Evert van Benthem, die op een steenworp afstand van het beeld geboren is in Sint Jansklooster. Het kunstwerk is in opdracht van Dorpsbelang gemaakt door dorpsbewoner en hout- en metaalkunstenaar Albert Weijs en op 22 april 2022 onthuld door Evert van Benthem zelf …


“Een kunstwerk van Evert van Benthem maken is natuurlijk het beeld van een schaatser voor ogen hebben, maar het liefst wel met een extra dimensie,” zo vertelt de kunstenaar zelf op een infobord op de achterkant van de sokkel …

Zeg je Evert van Benthem, dan zeg je Elfstedentocht. Zeg je Elfstedentocht, dan denk je aan een van oudsher historisch schaatsspektakel, waar vele schaatsers van droomden en nog steeds van dromen om er ooit aan mee te kunnen doen. Waar veel schaatsers zijn, daar zijn nog meer schaatsen. Een historische tocht betekent oude schaatsen, Friese doorlopers, houtjes. Het beeld van Van Benthem is daarom gemaakt van oude Friese doorlopers


Hij staat er in de pose van de schaatser die in 1986 kracht zette om weg te rijden van zijn tegenstander Rein Jonker, om daarna ruimschoots als eerste over de eindstreep op de Bonkevaart te komen. Kijk je naar Evert van Benthem zijn rechterschaats, dan zie je dat er een stukje mist uit het schaatsijzer. Dit is een knipoog naar de Elfstedentocht van 1985. Na zijn overwinning bleek dat hij met een kapotte schaats had gereden. Nummer 13 staat dus niet altijd voor kommer en kwel …

37 gedachten over “Ode aan een schaatser

 1. Pingback: Een tunnel vol schaatsers | Afanja's Weblog

 2. Soms kom je pareltjes van héél originele kunst tegen… Dit is zo’n zeldzaam kunstig momentje !
  Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat iedere Fries (ten rechte) trots is op dit prachtig beeld ! 👍

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi zeg! Foto’s, beeld en verhaal. De houding van de schaatsenrijder is geweldig getroffen. En de frontale foto van het gezicht is prachtig vind ik, net als de plaat op de rug, als-ie wegrijdt. Zo moet Rein Jonker hem hebben gezien op het moment supréme (hij droomt er nog wel eens over. 🙂 ) Het verhaal over de details opent de ogen nog extra.

  Geliked door 1 persoon

  • Knap dat iemand dat zo kan bedenken en uitvoeren. Het riep bij mij ook weer herinneringen op. Ik liep met een collega over het ijs tussen Burdaard en Bartlehiem, Van Benthem was toen net bij Rein Jonker weggereden. Hoe we ook hebben staan roepen, het mocht niet meer baten voor Rein. Maar het leverde aan de finish historische radio en tv op.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtig beeld is dat geworden. Ik heb ook nog friese doorlopers te liggen en de wat kortere ‘bootjes’, ze liggen te liggen op zolder, maar zoiets gooi je niet weg.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zoals je zelf al schreef, mocht ik al kennis maken met dit beeld maar het blijft prachtig om zien en het kon ook niet op een originelere manier gemaakt worden dan met schaatsijzers. Een mooi eerbetoon aan Evert en zijn overwinning. Je moet het maar doen met zo’n rugnummer en een stuk uit je schaats…..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.