Terugblik september 2022

In de eerste week van september zette de warmte nog even door met maxima rond de 25°C. In die week stond er weer een gezamenlijke fotodag met Jetske op het programma. We begonnen de dag op het plekje waar we 16 jaar geleden onze eerste gezamenlijk fotokuier hebben gemaakt. Jetske hoopte me die dag een libel laten zien die in ons land bijna alleen in de Weerribben voorkomt: de Kempense heidelibel. Hoewel we die dag veel libellen hebben gezien, hield de Kempense heidelibel zich die dag verborgen voor ons …

Maar onder ideale omstandigheden maakten we wel een mooie rit in een cabrio door de Weerribben. Dat leverde onderweg opvallende beelden van de droogte op. Zelfs in dit natte gebied vielen grote delen droog. En wat de dag compleet maakte: ik kreeg de kans om mijn eerste weidebeekjuffer te fotograferen …

Na een bezoek aan Huize Olterperp ben ik in het eigen rayon in september op zoek gegaan naar de grafheuvel van de Van Boelens. De Jan Durkspolder had in september ook nog een paar mooie verrassingen in petto. Terwijl ik in de grote kijkhut zat, hoorde ik rond half september aan het eind van de ochtend eens het kenmerkende zwiepende geluid van een vlucht zwanen naderen. Ik kon er nog net een foto van maken door een andere kijkluikje dan waar ik eerst achter zat. Twee dagen later kon ik er mijn eerste watersnip noteren …

Na de laatste oprisping van de zomerwarmte in de eerste week, gingen de temperaturen in september geleidelijk terug naar normale waarden in de tweede helft van de maand. En ik vond dat niet erg! Landelijk viel er aanzienlijk meer neerslag dan normaal. Wij hadden onze tuin met 85 mm ongeveer de normale hoeveelheid regen in september …

26 gedachten over “Terugblik september 2022

 1. Het is dan geen Kempense, maar deze heidelibel staat er wel mooi op. Als het zo blijft gaan zoals het nu gaat en de temperaturen niet te gek gaan doen, dan gaan we het komende jaar op herhaling.
  Gelukkig is de missie, weidebeekjuffer wel geslaagd.
  De cabrio kon afgelopen zomer regelmatig niet open vanwege te hoge temperaturen. Dat kan dus ook nog.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik was even wat al te enthousiast, denkend dat ik meteen een Kempense heidelibel had gescoord, maar dat viel later toch wat tegen. Dat werd later snel goedgemaakt met die prachtige weidebeekjuffer. En het was natuurlijk ideaal cabrioweer. We gaan zien wat voor kuiertjes er op het programma staan dit jaar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Haha, ik antwoordde hieronder net op een vergelijkbare opmerking, dat 2022 eigenlijk helemaal wel een vruchtbaar fotojaar was. Alleen over juli en augustus ben ik niet echt tevreden. Toen zat ik even in een flinke warmte-dip, nu zit ik in een grijs-weer-dip. 🙂

   Like

   • dipjes zijn er om verdreven te worden… met het huidig grijze snertweer kan ik niet naar buiten… dus lees ik lekker lui een hoop goede (moderne geschiedenis) boeken. Zo maak ik er zinvolle momenten van 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Ik kom mijn tijd ook wel door, dat is het probleem niet, de dagen vliegen om. Maar ik maak liever een wandeling en wat foto’s dan dat ik weer een ritje op de hometrainer moet maken om mijn beweging te krijgen. 🙂

     Like

     • Daar heb je dan weer overschot van gelijk in 😎
      Maar ik heb ook ontelbare uren lang op de hometrainer gezeten mét een goed boek erop geklemd (of een goede film in de video) , tijdens snert weer & natte winter tijden.
      Met diabetes is dagelijkse beweging ook broodnodig. Natuurlijk ga ik ook liever buiten bewegen, maar met snert weer gaat dat niet. Nood breekt wet hé ?

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.