Terugblik augustus 2022

Op de eerste augustusdag reikte het kwik tot een bescheiden 20,1°C, en dat was ook meteen de laagste maximumtemperatuur van de maand. Daarna volgden er al snel drie warme tot zeer warme perioden in de rest van de maand. Op het warmst van de dag was het vaak alleen voor vliegen goed vertoeven op het terras …


De sporen van warmte en droogte waren al snel goed te zien aan de varens. Daar stond tegenover dat het een uitstekende zomer was voor de druiven. “Zo heb elk nadeel zijn voordeel,” zou de grote JC gezegd hebben. De dieren in de tuin gingen ieder op hun eigen wijze met de warmte om. Een houtpantserjuffer die regelmatig even langs kwam, hing graag wat in de schaduw aan de restanten van de uitgebloeide irissen. Voor de vogels stond er iedere dag een goed gevuld bad met fris water klaar, en daar werd volop gebruik van gemaakt door merels, mussen en diverse mezen …

Wanneer de warmte ’s ochtends vroeg nog goed te doen was en mijn benen over enige draagkracht beschikten, maakte ik nog wel eens een ritje naar de Jan Durkspolder. Vaak blies er dan nog wel een verkoelend briesje door de geopende kijkluikjes van de grote vogelkijkhut. Zo kon ik daar o.a. een mooie fotoserie maken van een foeragerend witgatje. De mooie paardenbijter was een verjaardagscadeautje dat ik bij de Leijen mocht uitpakken …

Het is al gezegd, en iedereen zal het ook nog weten: augustus 2022 was warm, erg warm en droog. Ik heb 31 warme dagen kunnen noteren (max. temperatuur 20°C of hoger), daarnaast waren er 12 zomerse dagen (over de periode 1971-2000 waren dat er gemiddeld 6). Augustus telde 4 tropische dagen (over de periode 1971-2000 was dat er gemiddeld 1). In ons tuintje ben ik met een gemiddelde van 20,4°C nog net wat hoger uitgekomen dan de 20,0°C bij het KNMI in De Bilt. Daar staat dan weer tegenover dat we hier met slechts 11 mm regen minder neerslag hebben gehad dan landelijk …

37 gedachten over “Terugblik augustus 2022

 1. Gelukkig waren de druiven niet zuur, maar wel smakelijk dankzij de warmte. Voor het mooie was het wel iets te warm voor ons mensen, maar misschien moeten wij net als de mezen lekker gaan badderen bij die temperaturen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vliegen zijn eigenlijk fascinerende beestjes.
  Een schoonheidsprijs zullen ze nooit krijgen, maar al alles opruimer in de natuur zijn ze geweldig goed.
  Stel je onze aarde voor zonder vliegen… het leven zou niet gedijen vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoe lastig en irritant ze vaak ook zijn, ik fotografeer ze graag als ik de kans krijg. De meeste insecten zitten zo mooi en ingenieus in elkaar, dat mag je inderdaad fascinerend noemen. En wat je zegt, ze zijn onmisbaar voor het biologisch evenwicht.

   Like

 3. Je hebt de maand weer treffend in beeld gebracht. Ik meen dan te moeten kiezen voor de mooiste foto. Hoeft natuurlijk niet van jou. 😉
  Ik vind de 3 badderende vogeltjes heel bijzonder. Vooral omdat het twee soorten die helemaal niet familieziek zijn. Dat in tegenstelling tot huismussen.
  En verder ga ik voor het witgatje en de paardenbijter. Topfoto’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc. Veel insecten zijn niet moeders mooiste en huisvliegen zoals deze zijn vaak ook nog eens ronduit irritant. Maar als je ze goed bekijkt m.b.v. een macrolens, dan zitten ze echt bijzonder knap in elkaar.

   Like

Reacties zijn gesloten.