Terugblik juli 2022

Naar mate de tijd verstreek kwam de zomer steviger in het zadel te zitten. De maand juli begon nog redelijk koel, maar in de tweede helft van de maand liepen de temperaturen snel op. Op het terras werd het al regelmatig te warm en bloemen in de tuin zoals de sierui waren maar enkele dagen mooi voordat ze begonnen te verwelken …


Behalve dat ik enkele keren een ritje naar de ijsvogels heb gemaakt, heb ik vanaf half juli mijn bezigheden vooral binnenshuis gezocht. Zelfs de lammeren dartelden niet meer fris en vrolijk door de wei, ze zochten al vroeg op de dag schaduwplekjes op. Ik was blij om op een dag een bijzon te zien, want dat is vaak een teken van een weersverandering. Nadat het weerstation op 19 juli de historische waarde van 35,6°C registreerde, viel er op de dagen daarna gelukkig ca. 20 mm regen en daalden de temperaturen naar normale waarden …

Drie tropische dagen op rij met als uitschieter de 35,6°C waren wat mij betreft wat teveel van het goeie. Het probleem met dertigers is dat de warmte dan ook onafwendbaar het huis binnendringt, daar kon geen luchten meer tegenop. Zelfs een kunstgreep om de schuifpui ’s nachts deels open te houden, bracht geen verkoeling meer. En toch bleek de gemiddelde temperatuur uiteindelijk ‘slechts’ op een bescheiden 18,6°C uit te komen. Met gemiddeld over het land 23 mm neerslag was juli landelijk een zeer droge maand, wij hadden met 53 mm eigenlijk nog niks te klagen …

35 gedachten over “Terugblik juli 2022

  • Die lammetjes heb ik gefotografeerd vlak bij de ijsvogels. Omdat ik bij de ijsvogels werd gestoord door luidruchtige maaiwerkzaamheden ben ik maar een blokje om gegaan.
   Ik help het hopen, wat mij betreft is 25 graden mooi genoeg. Maar daar zullen jij en ik niet de enige in zijn. Afijn, we gaan het zien. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik vind sierui/allium prachtige planten, ook wanneer ze zijn uitgebloeid. Afgelopen zomer op van die hondsdagen zag je me niet vaak buiten. Dat voelde gewoon niet prettig. M’n weekje naar Zeeland viel precies in die heetste week hier toen. Het kon op geen beter moment komen, met dat verkoelende zeebriesje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een prachtige foto van de ijsvogel Jan ! De warmte, ja indereen ervaart dat anders denk ik. Ik vindt het erg voor alle mensen die het dan zwaar hebben, voor de mens is het zowiezo niet goed denk ik, en zeker niet voor de natuur. Maar ik heb vorig jaar nog nooit zoveel op de fiets gezeten, zelfs op de heetste uren, en raar genoeg heb ik me in jaren nooit zo goed gevoeld.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc, ik ben op dit moment bezig met het monteren van een filmpje met de ijsvogels. Dat plekje bij die ijsvogels was vorig jaar lang ideaal voor mij, omdat ik er ’s ochtends lang lekker ik de schaduw kon zitten. En er stond vaak een fijn briesje. Zo’n briesje heb je op de fiets ook vaak gevoeld, denk ik.
   In mijn jongere jaren kon ik zowel goed tegen hitte als tegen kou. Sinds ik in 2004 de diagnose MS heb gekregen, houdt het bij ca. 24°C op, dan vloeit de laatste kracht uit mijn benen. Ne, doe me dan maar winterkou. Tegen kou kun je je beter en langer kleden dan tegen hitte. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Die lange hete zomers mogen ze houden, maar we hebben dat niet meer in de hand vrees ik.
  Nu is het hier lekker & aangenaam winter fris (9 tot 13°), maar als het +25° is, dan blijf ik ook binnen…
  Mijn vrouw zou graag naar het zuiden gaan wonen en ik meer naar het noorden… niet eenvoudig 🤔

  Geliked door 1 persoon

   • Vertel dat maar aan mijn ega 😎
    (Maar de onderhandelingen op hoog niveau lopen nog verder…)
    X maanden zuid wonen tov X maanden noord wonen … Wie of wat wordt het ?
    Ik hoop op een deeltijdse klimaat oplossing 😋

    Geliked door 1 persoon

    • Tja, moeilijk … Er valt wat te zeggen voor een ferme luxe camper, maar dat heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Een andere optie is te kiezen voor twee opknappertjes. In het noorden van Fryslân heb je voor weinig geld een huisje of een oude boerderij. En dat geldt in het zuiden voor b.v. de regio Lot-et-Garonne ook, denk ik. 🙂

     Like

Reacties zijn gesloten.