Terugblik oktober 2022

Ik begin de terugblik op oktober in de wachtkamer van de afd. Neurologie in het plaatselijk ziekenhuis. Na een intakegesprek en een looptest in september was mijn nieuwe neuroloog bereid om me een relatief nieuw medicijn voor te schrijven. Daar plukte ik vanaf oktober de revenuen van. Er ging al na korte tijd zogezegd een wereld voor me open, omdat ik er vrijwel meteen een stuk stabieler mee kon lopen dan voordien …


Gaandeweg de maand heb ik geprobeerd mijn fotokuiertjes heel voorzichtig wat te verlengen. In de Jan Durkspolder lukte het o.a. om een torenvalk op de windmotor aan de Westersânning te kieken. Bij het Witte Meer bekroop me even de neiging om te onderzoeken waar het vlonderpad langs het Witte Meer uitkomt, maar dat leek me toch nog niet verstandig …

Verder ben ik weer eens van voor tot achter in de Ecokathedraal gekomen, en zelfs nog wat verder. Ook de vogelkijkhut ‘Blaustirns’ bij de Leijen is weer binnen mijn bereik gekomen. Het is dan alleen wat jammer als je als derde in de kleine hut komt, terwijl de eerste twee niet bereid zijn om het mooiste plekje even te delen. Paddenstoelen waren wat dat betreft makkelijker onderwerpen, en daar heb ik dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt in oktober en november …

Na een warme zomer volgde een zachte herfst, in de laatste week van oktober was het ronduit warm. In ons tuintje werd de hoogste temperatuur op 28 oktober bereikt: 19,2°C, in Eindhoven verscheen die dag 24,6°C op de thermometers. Afijn, onder het motto ‘Een kinderhand is gauw gevuld’ was ik al heel blij met die 19,2°C. De gemiddelde temperatuur kwam in oktober uit op 13,1°C, ca. 3 graden warmer dan het langjarig gemiddelde in oktober voor de periode 1971-2000. Met gemiddeld over het land 38 mm neerslag was het ook een erg droge maand. Dankzij ruim 20 mm regen op 1 oktober hadden wij aan het eind van de maand met in totaal 52 mm weer niks te klagen …

41 gedachten over “Terugblik oktober 2022

 1. Je hebt niet snel gebrek aan fotomateriaal voor je weblog, maar met deze nieuwe medicatie stroomt je archief weer over. 😉 Ik vind het echt heel mooi voor je!
  Maar een keer samen het vlonderpad ontdekken?
  Niet alle fotografen in kijkhutten of misschien moet ik zeggen de meeste fotografen zijn sociaal naar ´concurrenten´. Althans dat is mijn ervaring. Daarom was die ene keer met die natuurkenners in de vogelkijkhut in de JD Polder ook zo verrassend leuk en gezellig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Doet de nieuwe medicatie nog altijd zijn werk goed? Dat zou mijn wens voor jou in 2023 zijn.
  Hier lijkt het vandaag lente. In je blog van volgend jaar zal ik eraan herinnerd worden. Lente in putteke winter.

  Geliked door 1 persoon

 3. geweldig Jan dat je de mogelijkheid kreeg om dat nieuw medicijn te mogen proberen ik hoop dat je er baat bij blijft houden dan lijkt het een lot uit de loterij.

  Like

  • Dankjewel, Marc. De zon scheen hier vanmorgen volop, omdat mijn onderdanen meteen goed en stevig aanvoelden, ben ik er meteen op uit getrokken. Ik heb weer een wandeling kunnen zaken die al zeker 4 jaar te lang was voor me. Kortom: weer een fijne mijlpaal aan het begin va het jaar. Op deze manier krijg ik steeds meer zin in dit jaar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Moet een verrassing zijn geweest dat er zulke goed medicijnen bestaan voor je aandoening.
  Des te beter bevielen de tripjes aan polder, kathedraal en vogelhut.

  Medio oktober hadden we het eerste ijs op het platdak, werd niet genoemd of gesignaleerd door de weermannen.
  Stelde te weinig voor waarschijnlijk. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had wel gehoopt dat dit medicijn me zou kunnen helpen, daarom heb ik er ook zelf om gevraagd. Maar dat het zo’n positief effect zou hebben, dat overtrof mijn verwachtingen. En ik profiteer daar tot op de dag van vandaag van. Vanmorgen heb ik een wandeling gemaakt, die ik al een jaar of 4-5 niet meer kon maken. En dat zonder de mentale ondersteuning van mijn fotomaatje. 🙂

   Dat moet een bijzonder helder en koud nachtje geweest zijn. Hier kwam de laagste temperatuur van de maand op 11 oktober 5,7°C op de thermometer.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.