Terugblik november 2022

Oktober ging naadloos over in november, in de eerste week was het regelmatig zacht, maar wisselvallig weer. Vooral in de omgeving van Olterterp en Beetsterzwaag heb ik in november veel boswandelingen gemaakt …


Naar aanleiding van een fotoreportage die ik rond de Sint Hippolytuskerk van Olterterp had gemaakt, stelde Jetske aan het eind van de maand voor om samen eens wat oude Friese kerken te bekijken. En verder waren het de gebruikelijke zaken die ik voor de lens van mijn camera kreeg, zoals een paar glinsterende druppeltjes aan een lampionnetje van de lampionplant en een mooi heidelibel in het Weinterper Skar …

De bossen kregen hun kleurige herfsttooi laat dit jaar, maar dankzij het zachte weer, waren er vrijwel de hele maand veel wandelaars op pad. Ook libellen vlogen lang rond in november. In de koudste periode van de maand lag er op 19 november ’s ochtends voor het eerst sinds maart een laagje ijs in het houten vogelbad. Enkele dagen later zat er bij de kijkhut aan de Leijen één of ander motje dat wel even op de foto wilde. Het was het laatste insect dat ik 2022 voor de lens kreeg …

Met een gemiddelde temperatuur van 8,2°C in onze tuin was november net als de 10 voorgaande maanden zacht. Alleen rond de 20e daalde de temperatuur een aantal dagen en vroor het ’s nachts een paar maal heel licht. Behalve zacht was november ook nat, in ons tuintje viel 100 mm neerslag. Landelijk was dat gemiddeld ca. 90 mm, maar de verschillen waren weer groot tussen het noordwesten en het zuidoosten …

36 gedachten over “Terugblik november 2022

 1. We naderen de actualiteit en dat merk ik aan mijn geheugen. 😉
  De openingsfoto is een beeld van de herfst zoals ik dat graag zie. Het lampionnetje met de druppels vind ik schitterend.
  Wat een grappig motje. Tijdens de zachte dagen heb ik heel wat insecten, red muggen zien vliegen. Maar ik had niet de behoefte om ze te fotograferen. 😉
  Over waarnemingen van insecten in de winter gesproken… in een huis-aan-huis krant las ik een artikel van natuurfotograaf Friskorn. Hij schreef over een juffer die men in de winter kan waarnemen en wel de Noorse winterjuffer. Men zou deze kunnen aantreffen in het Woldlakebos.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier onthoud ik vooral het fluwelen zonlicht in je eerste foto van het bos… én het flonkerende zonlicht van de druppeltjes op de lampionplant. Wat kan het alledaagse toch heerlijk mooi wezen hé ?

  Geliked door 1 persoon

 3. De bovenste foto zou in een toeristenfolder passen.
  We hebben veel bospaden bewandeld in eigen land maar niet in het hoge noorden. Roden en Peize waren de max, ook daar is het een mooie omgeving.
  Het motje zal gedacht hebben: lest best. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Het was een prachtige herfst en de schitterende kleuren hielden heel lang aan. Ook de temperaturen waren eerder zacht te noemen. Het was een mooie tijd voor herfst- en paddenstoelenfotografie. Ook jij kwam in november met een originele en interessante ideeën aandraven Jan. Bedankt om er elke keer zoveel werk van te maken !

  Geliked door 1 persoon

  • De dank is geheel wederzijds, Rudi. Ik heb in geen jaren zo van de herfst genoten als dit jaar, maar het was dan ook een lekker fotogenieke herfst met vaak relatief hoge temperaturen en regelmatig wat zon. Dan is het mooi fotograferen en bloggen, de positieve reacties werken daarbij alleen maar stimulerend.

   Like

 5. De zachte dagen hebben je vele mooie foto’s opgeleverd Jan ! Hopelijk wordt die regen en wind die we nu hebben wat minder, en krijgen we ook nog een zachte overgang naar de lente en zomer.

  Like

Reacties zijn gesloten.