Terugblik december 2022

December begon koud, maar van winter was geen sprake. Het was veelal zwaar bewolkt met een gure wind, overdag was het een graad of vier en ’s nachts lag de temperatuur vaak rond het vriespunt. Het onderstaande beeld, gemaakt onderweg naar de Sinterklaasviering, laat duidelijk zien dat het in de eerste week geen weer voor mijn fotokuiertjes was …

Vanaf 10 december veranderde het beeld en kreeg het weer een winters karakter. Na een paar nachten met lichte tot matige vorst zag het er op 14 december in de tuin zowaar even echt winters uit. De zon scheen en het vroor lekker. Het ijs riep! Het eerste wat ik op zo’n dag doe is een ritje naar de Hooidammen maken. Daar maakten de eerste schaatsers op het ondergelopen land hun eerste slagen van het jaar op natuurijs. Ik had een van mijn vermaarde topdagen, want ook in het bos heb ik volop genoten van de winterse sfeer …

Vijf dagen kon er op ondergelopen land en verschillende ijsbanen veilig geschaatst worden. Daarna was het weer voorbij met de winterpret. Vanaf 20 december kwamen we weer onder de invloed van lagedrukgebieden en liepen de temperaturen snel op. Waar op 18 december nog een laag ijs lag, nam de grote zilverreiger zijn bad weer. Bij Earnewâld kreeg ik nog een buitenkansje om een zeearend te zien landen. Op 30 december heb ik het fotojaar samen met mijn fotomaatje afgesloten bij ‘de Slotpleats’ bij Bakkeveen. Ik kom hier nog op terug …

Wat moet ik er verder nog van zeggen? December had duidelijk twee gezichten. Na een licht winterse start eindigde de maand met recordhoge temperaturen. Tijdens de jaarwisseling stond hier in de tuin 13,5°C op de thermometer. Aan het eind van de maand heb ik 11 vorstdagen geteld en 1 ijsdag, de eerste en de laatste van 2022. Dankzij de twee gezichten kwam de gemiddelde temperatuur uit op 3,7°C (normaal over de periode 1971-2000: ca. 3,4°C). Ook de hoeveelheid neerslag week dankzij de natte laatste week nauwelijks af van dat langjarig gemiddelde …

38 gedachten over “Terugblik december 2022

 1. De foto met die zeearend, wow! Ik kan me voorstellen dat je dan snel moet zijn, als je zo’n buitenkansje voor de lens krijgt. Knap vind ik en het is heel fijn, om jouw overzichten hier mee te mogen volgen. Hopelijk krijgen we nog meer van die winterprikken (ik ben voor) want toch wel sfeerrijke beelden die je dan kan nemen, zoals hier.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het wintertje was een mooi geschenk van de weergoden, beter als het grijze weer nu. Met de zeearend had je me tocht even te pakken voordat ik doorhad dat dit een kunstwerk was. Het goed gekozen standpunt werkte daar wel aan mee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een groter contrast kun je binnen één maand niet krijgen.
  Je winterse plaatjes vervelen mij nooit.
  Haha die zilverreiger die doet ook al aan winterzwemmen, helemaal hot. Geweldige foto.
  Met die zeearend had je mij op de iPhone echt te pakken. Ik zat al druk te broeden op een lofprijzing. En toen opende ik Feedly op de laptop en toen zag ik het. Geweldig.🤓

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb de verschillen wel eens groter gezien dan in één maand, maar een jaarwisseling bij 13,5°C is wel uniek.
   Een blauwe reiger had ik wel eens zo gefotografeerd, maar met een zilverreiger was dat de eerste keer.
   Die zeearend is mooi, hè. Ik zal hem je nog wel eens laten zien, hij landde op een bekend plekje. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Die badende reiger, dat is toch geweldig Jan ! zoals die erbij zit, maar die zeearend, daar had je mij toch heel even mee 🙂 ik dacht eerst nog dat hij onder ijsdeeltjes zat, ocharme toch dacht ik, maar hé, die is niet echt ! haha, wel knap gemaakt en mooi gefotografeerd – net echt !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Die grote zilverreiger had een tijdje geprobeerd een visje te vangen, maar toen hij niks ving, ging hij er zo mooi bij zitten. Die zeearend zag ik daar voor het eerst, van afstand dacht ik ook een moment dat hij echt was. Hij is echt heel knap gemaakt van cortenstaal.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Het vijfdaagse wintertje deed mij (en veel anderen) wel even goed in december. Alles en iedereen oogde een stuk vriendelijker dan met dit snertweer. Gelukkig heb ik sindsdien tussen de buien door nog een paar maal wat foto’s kunnen maken, maar het gaat allemaal een stuk minder makkelijk dan met echt winterweer.
   Maak er ondanks het slechte weer een mooi weekend van.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Dat wintertje deed mij (en veel anderen) wel even goed in december. We hadden maar één stralende winterdag, maar ook zonder zon heb ik liever winterweer dan dit snertweer.
   Prettig weekend, Willy.

   Like

  • Ik hoop het toch wel. Behalve voor de stookkosten zou het goed zijn als het wat kouder wordt. Met dit zachte weer dreigen o.a. bijen veel te vroeg in het jaar actief te worden. Dat levert later in het jaar mogelijk problemen op met de bestuiving van bloemen.

   Geliked door 1 persoon

  • Het was een feest om buiten te zijn in dat vijfdaagse wintertje. Sindsdien ben ik er tussen de buien door nog drie keer even op uit geweest, maar er is weinig lol aan met dit weer. Maar goed, we zullen er weer het best van moeten zien te maken.

   Like

 5. Weeral een supermooie fotoserie. Het lijkt nu wel of de herfst en winter elkaar dwarsbomen en meer slecht weer zal later komen. Geen wonder dat er zoveel mensen al zijn geveld door de griep. Met de koude ben ik maar weinig naar buiten geweest en nu gaat het dan tussen de buien door want ja boodschapjes heb ik wel nodig. Kan niet een paraplu en een rollator vast houden. Wens je hierbij gezellige weekend toe.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.