IJsvogels en weergrafieken

Ik sluit mijn terugblikken op 2022 af met nog vier grafiekjes, waarin het weerbeeld van 2022 kort en krachtig is samengevat. Omdat het ijsvogelpaar vorig jaar een tijdlang een glansrijke hoofdrol speelde, krijgen ze hier de kans om nog een keer te schitteren.

Om te beginnen nog een keer de gemiddelde temperaturen per maand in 2022 (rood) vergeleken met de maandtemperaturen over de periode 1971-2000 (blauw). De grafiek wordt geflankeerd door meneer IJsvogel …

Met landelijk gemiddeld 729 millimeter was 2022 droog. Van de officiële neerslagstations was Terschelling het natste station met 856 mm. Meteo Afanja wist dat nog met 41 mm te overtreffen (donkerblauw). Naast de neerslaggrafiek staat mevrouw IJsvogel te glanzen …

In de derde grafiek is een overzicht te zien van het aantal ijsdagen tot het aantal tropische dagen en wat daar zoal tussen zit. Naast de grafiek heeft meneer IJsvogel zijn eega net verrast met een vis van formaat …

De laatste grafiek toont de gemiddelde temperaturen per jaar over de periode 2003-2022 in onze tuin (rood) en bij het KNMI in De Bilt (geel). Conclusie: het was een warm jaar, maar in 2020 was het nog net wat warmer. De gemiddelde temperatuur is in onze tuin gestegen t.o.v. de periode 1971-2000.

Of de hierboven getoonde vis doorslaggevend was, weet ik niet, maar ongeveer anderhalf uur later kreeg ik de kans om de paring van het stel in beeld te brengen. Of dat uiteindelijk ook heeft geresulteerd in een nestje jonge ijsvogels, dat weet ik dan weer niet, want vanwege te hoge temperaturen heb ik mijn observaties op een bepaald moment moeten staken …

Tot slot

De ijsvogels komen op korte termijn nogmaals terug maar dan in de vorm van een korte videofilm, die ik momenteel aan het monteren ben. Het weggooien van beelden is hierbij een kunst die nogal wat tijd vergt.

27 gedachten over “IJsvogels en weergrafieken

 1. Die ijsvogeltjes mag je meer gaan fotograferen, die zijn echt de moeite waard !
  Omdat het hier bij ons ook zo’n snertweer is gaan we maandag in de tropische serres van de Plantentuin fotograferen… daar hebben we zeker al geen last van de regen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Andere jaren kwam ik hier ook nog weleens een ijsvogeltje tegen, maar die zijn nergens meer te bekennen, of ik zie ze gewoon over het hoofd, dat kan ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat was het weer in statistieken, je moet er maar geduld voor hebben. Ik bewonder je.
  De ijsvogels gingen gelijk op met een knallend hoogtepunt. Misschien vertellen ze hun kroost waar het gemaakt is. Zou leuk zijn om zoiets te weten. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi jaaroverzicht, Jan! En een heel mooie afsluiting ervan. Weergrafieken aan de hand van het echtpaar IJsvogel. Ik ben blij dat ze nog eens voorbijkomen want je raakt aan ze gehecht. Ik ben benieuwd naar je film (weggooien is inderdaad het moeilijkste!) en ik hoop dat er dit jaar opnieuw IJsvogels te fotograferen zijn voor je. Mar no net want it reint pipestelen en wy bliuwe lekker yn hûs. 🙂

  Like

  • Dankjewel, Peter. De ijsvogels hebben me in het voorjaar menig aangenaam uurtje opgeleverd. Ik ben ook aan ze gehecht geraakt. Toch zou ik dit jaar wel een paartje op een andere locatie willen vinden, ik ben hier niet zo blij met de drukke achtergrond.
   It waar is om te gûlen, al mear as hundert mm rein yn twa wike tiid dit jier. ;-(

   Geliked door 1 persoon

  • Ik durf het bijna niet te zeggen … het zijn bijna de laatste foto’s. Maar die hebben een volstrekt ander onderwerp.
   Het weer is om te huilen, ik zit hier nu op een gemiddelde temperatuur van 8,3°C en ruim 99 mm regen over de eerste twee weken van het jaar.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.