Oade oan de hynsteblom

Vandaag, 30 april is uitgeroepen tot ‘Dag van de Paardenbloem’. Daarom breng ik vandaag een ode aan de hynsteblom, oftewel de paardenbloem, zoals hij elders in den lande wordt genoemd. Wist je dat er alleen in Nederland al meer dan 1000 soorten paardenbloemen voorkomen!? Een bloeiend weiland schijnt al snel zo’n 50-60 soorten te bevatten, en ook in een gewone tuin komen vaak meerdere soorten voor. De onderstaande exemplaren heb ik onze tuin gefotografeerd. Omdat ik het mooie, maar zwaar ondergewaardeerde bloemen vind, mogen ze hier blijven staan …

Paardenbloemen zijn geen onkruid, maar mooie en nuttige bloemen. De paardenbloem is eigenlijk nummer één voor insecten. Ook voor de grutto en andere weidevogels is het daarom een erg belangrijke bloem. Als kuikens uit hun ei komen, moeten ze dagelijks duizenden insecten eten. Paardenbloemen zijn dan een bron van voedsel, alleen zijn ze uit helaas veel weilanden verdwenen …

Maar dat is niet het enige nut van de bloem. Hij kan ook nog worden gebruikt voor honing en thee. En van een bepaalde soort paardenbloem kan zelfs rubber worden gemaakt, die uiteindelijk terechtkomt in auto- en fietsbanden. Er wordt hard gewerkt aan het weken van zoveel mogelijk rubber in de paardenbloemen. Maar afgezien daarvan, ze kleuren in het voorjaar het Friese weidelandschap hier en daar zo prachtig geel. Dat zijn gezonde weilanden, terwijl op zwaar bemeste weilanden met alleen Engels raaigras geen bloem meer wil bloeien … ;-(

44 gedachten over “Oade oan de hynsteblom

 1. Echt bloemenzee op jou foto’s. Echt schitterend bij jou te zien van jou foto’s. Bij ons gras is ook veel te zien. Verleden week gingen grasmaaier wagen erover heen gedaan. Weg is ie. Maar nu komen weer terug. Echt gek gezicht. Mooie foto’s weer Jan. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. In onze tuin mogen ze ook weelderig groeien, tot ergernis van enkele buurtbewoners, die vinden dat het ‘onkruid’ in mijn tuin, hun mooie steriele grastuintjes gaat besmetten met de pluisjes uit de paardenbloemen…
  Mij stoort het niet dat ze zich daaraan ergeren 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja prachtig zijn ze, dat vind ik ook! En in het rijtje van drie vind ik vooral de linkse mooi, met het beetje afgetopte blad, die is ook minder vol, maar uiteindelijk zijn ze allemaal de moeite van het bekijken waard.

  Geliked door 1 persoon

 4. Schitterende foto’s Jan. Ik ben het met je eens, de paardebloem is een gave bloem. En ik had er geen idee van dat er 1000 soorten van bestaan! Ik loop dezer dagen vaak langs een weiland vol paardebloemen en nu ook de eerste pinksterbloemen. Ik dacht laatste: wat als we de paardebloem met de pinksterbloem kruisen. Een lila paardebloem. Misschien aardig als 1001ste soort. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dat er veel soorten zijn, was me al vaak opgevallen. Zelfs in onze tuin stonden dit jaar al meerdere soorten, maar dat er alleen in ons land al 1000 soorten zijn, was voor mij ook nieuw.
   Dat laatste vind ik helemaal geen slecht idee. Net zomin als een gele pinksterbloem met paarse nerfjes in de bloemblaadjes. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is een prachtig zicht, die weilanden vol paardenbloemen. Mooi ook om ze in detail te fotograferen. Het is een goede zaak dat er zoiets bestaat als #dagvandepaardenbloem. Ik doe vandaag mee aan deze dag.

  Geliked door 2 people

 6. Dat men uit paardenbloemen ook rubber kan maken was nieuw voor mij maar wel interessant om weten. Paardenbloemen zijn steeds (door hun massaal voorkomen) met verkeerde ogen bekeken geweest. Noem het naast brandnetels gerust het “onkruid” bij uitstek en niets is minder waar dus ! Leuk dat je met dit blog de pisbloem zoals wij ze hier noemen weer in haar eer herstelt.

  Geliked door 2 people

  • Over rubber uit paardenbloemen had ik al eens vaker iets gelezen, en ik dat kwam ik nu weer tegen. Maar ze zijn wat mij betreft vooral van belang. vanwege de aantrekkingskracht die ze op insecten hebben. en de voedingsbron die ze daardoor voor jonge weidevogels zijn.

   Geliked door 1 persoon

   • Helemaal waar, natuur voor de natuur primeert ! Stel je voor dat ze de paardenbloemen massaal zouden gaan telen voor de rubberopbrengst, dan zou het evengoed fout kunnen lopen zoals nu met tal van onze voedingsgewassen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Een mooie ode en interessante uitleg. Het is een ondergewaardeerde bloem die jij hier onder de aandacht brengt. Mooi is ze zeker. Ze doet me ook altijd denken aan mijn onbezorgde jeugd tussen de velden… vol paardenbloemen. Ik geniet van je foto’s. Ze doen me mijmeren.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.