Mezen en mussen

Het is dit voorjaar een stuk rustiger in de tuin dan in voorgaande jaren. Dat komt om te beginnen natuurlijk omdat ik er dit voorjaar tot nu toe minder geweest. Met uitzondering van enkele zonnige dagen vond ik het steeds te koud om even lekker op het terras te zitten. Maar ook afgezien daarvan lijkt het rustiger te zijn. De koolmezen zijn bijvoorbeeld wel af en toe wel even te zien bij het nestkastje, maar ik vraag me af of er wel kleine koolmeesjes zullen uitvliegen dit jaar …

De enige soort die zich vrijwel dagelijks met een tiental laat zien, zijn de huismussen. Vooral het badje en de pindakaas zijn favoriet bij de mussen. Zij lijken hun vaste veilige vluchtplekje in de hulst bij de buurvrouw dit jaar te zijn kwijtgeraakt aan een paar eksters, die zich daar ook regelmatig schetterend ophouden Ze zijn nu regelmatig gezellig tsjilpend in onze bamboe en de klimop te vinden …

Ook een paar pimpelmeesjes laten zich regelmatig even zien in de hazelaar. Of zij plannen hebben om te broeden en zo ja, waar ze dat dan doen, weet ik niet. Het is van dit drietal wel mijn favoriete soort …

42 gedachten over “Mezen en mussen

 1. Het getjilp en gekwetter van de vogels is altijd gezellig als ze in de tuin bivakkeren. Het koude voorjaar lijkt ook hier de broedactiviteit op een lager pitje gezet, de meeste vogels lijken de voedersilo nog belangrijker te vinden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook al lijkt het wat rustiger, je hebt wel een mooie verzameling tuinvogels gescoord. Van de drie is voor mij ook het pimpeltje favoriet. Zal dat komen omdat het de kleinste is? Het zijn geweldige acrobaten en dat vind ik ook altijd zo´n koddig gezicht.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk om ze te zien badderen, die mussen. De meesjes vind ik mooi omwille van hun felle kleuren. Ik had overigens geen flauw idee, dat ze zoiets als pindakaas zouden lusten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is heel fijn om deze kleine, super beweeglijke vogeltjes bezig te zien. Ik vermoed dat in onze struiken enkele koolmeesjes hun nestje hebben gemaakt, de laatste weken is daar nogal veel komen en gaan van deze meesjes. Als ik de keukendeur die uitgeeft op onze tuin opendoe, is het ineens muisstil overal. Het zal niet eenvoudig zijn om deze koolmeesjes te fotograferen… Maar geduld is een schone deugd hé ? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Het is zaak om rustig en zo mogelijk enigszins verdekt opgesteld te zitten. Als ik in mijn hoekje op het terras zit, komen de mussen beurtelings bij de pindakaas op een meter of drie afstand. De merels trekken zich dan ook niet van me aan en nemen graag een uitgebreid bad waar ik bij zit. Je ziet, het is doen, Dirk. 🙂
   Maar zoals je zegt, geduld is daarbij zeker een schone zaak.

   Like

 5. De musjes zijn hier nu ook in grote aantallen en enkele koolmeesjes zie ik ook zo af en toe in de tuin van buurman beneden. Mooie foto’s heb je genomen. En ja het weer is nog niet echt wat het moet zijn in dit lente seizoen en dat merk je dan ook wel beetje aan de vogels. De merels hoor ik elke morgen als eerste als ik wakker wordt. Zij zijn mijn klokje.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mussen zie ik zelden in de tuin, maar de familie mees komt iedere dag fourageren… Meestal met een mees of 8 tegelijk. Ze verspreiden zich in de goudiep.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bij ons hoorden ook veel geluiden. Afgelopen tijd was te koud geweest. Bij jou is vol op bezig om te kwetteren. Mooie foto’s Jan. Pimpelmezen en koolmeesjes waren gisteren op onze balkon geweest. Wij hebben geen vogelhuisje meer omdat buren rot kat hebben gaan ze op af. Mussen kwam net bij ons om muggen te pakken voor jonkies voeren. Ferry is naar zk toe met de broer…..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.