Werk in ’t Weerribbenriet 3

Deel 3 begint met de voortgaande mechanisatie in de rietcultuur. De laatste ontwikkeling is het binden van riet tot handelsbossen door een ingebouwde robotarm in een vrachtwagen …

De video eindigt met het riet dat na de oogst opnieuw begint te groeien. Wanneer het wuivende riet aan het begin van de volgende winter weer volgroeid is, begint het ‘Werk in het Weerribbenriet’ gewoon weer opnieuw …

25 gedachten over “Werk in ’t Weerribbenriet 3

  1. Die overgang van de kleuren van het riet van fris groen naar goud vind ik prachtig om te zien.
    Weer een boeiend en leerzaam filmpje. Er komen heel veel handelingen bij kijken in het proces – van begin tot eind – van dit prachtig product. Laat ons hopen dat deze ambacht niet verloren gaat.

    Geliked door 1 persoon

    • Die wisselende kleuren van het riet zijn eigenlijk het hele jaar boeiend. Volgroeid riet in de wind verveelt me nooit.
      De mechanisering heeft het werk van de rietsnijders wel lichter gemaakt, maar het riet gaat ze nog steeds meerdere keren door de handen.

      Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel. Ondanks de voortgaande automatisering gaat het riet nog verschillende keren door de handen van de rietsnijders. En daarna moet de rietdekker er nog mee het dak op. Dus ja, riet is duur om op je dak te leggen. En dan hebben we het over een hogere verzekeringspremie nog niet eens gehad.

      Like

  2. Je hebt er een goed stuk van gemaakt.
    Een enorm verschil tussen ambachtelijk werk en dit, toch zijn ze nog flink bezig met aanduwen en recht leggen en zo. Nog één vraag: is er verschil in soorten of is het een kwestie van: riet is riet?

    Geliked door 1 persoon

    • Het riet gaat de mannen nog steeds meerdere keren door de hand.
      Volgens de kenners is er een groot verschil tussen het ene riet en het andere. Een goeie rietdekker werkt alleen met Nederlands riet. Maar de kwaliteit van het riet is ook hier afhankelijk van de omstandigheden, waarin het gegroeid is.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.