Zwaar ondergewaardeerd

Een groot deel van de gezonde, frisgroene weilanden kleurde vorige al geel van de paardenbloemen. Ook bij ons stond zowel in de voor- als in de achtertuin een aantal exemplaren zacht wiegend in de wind te pronken …

Bij heit en mem thuis moest die paardenbloem zo snel mogelijk met wortel en al worden uitgestoken en weggegooid. Wij koesteren ze in ons tuintje, want ik vind het nog altijd zwaar ondergewaardeerde bloemen. Als je ze met een loep of door een macrolens bekijkt, gaat er een wereld voor je open …

Wist je dat er alleen in ons land al zo’n duizend soorten voorkomen? Fryslân heeft zelfs zijn eigen paardenbloem. Dat is de Taraxacum frisicum, een paardenbloem die nog op maar drie plekken in Fryslân voorkomt. Tot de jaren vijftig was het een vrij algemene soort, maar de Friese moeraspaardenbloem staat nu op uitsterven. De Friese moeraspaardenbloem is de meest bedreigde plantensoort in Fryslân ….

41 gedachten over “Zwaar ondergewaardeerd

    • Dankjewel, Edward. Dat beeld begint gelukkig wat te kantelen, maar het is lang de gewoonte geweest om de paardenbloem maar zo snel mogelijk uit de gemiddelde tuin te verwijderen. Ik vind ze prachtig, zowel in grote aantallen in een weiland als door een macrolens bekeken.

      Like

  1. Prachtige bloemen en geweldig sterk.                                      

    Spijtig dat bij jullie die speciale paardenbloem op verdwijnen staat.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat zijn ze mooi hè, van die mollige bloemen in supergeel. Dat er zoveel variëteiten zijn wist ik niet, weer wat geleerd.
    Vroeger heette alles onkruid in de wei. terwijl het prachtvelden waren. Pinksterbloemen, schapenbloemen wit en rood, langstelige roze/rooie, ik weet niet meer hoe ze allemaal heetten.
    Maar ja, het zou onkruid zijn voor het vee. Misschien is het wel een beetje waar… 😒

    Geliked door 1 persoon

    • Dat er in ons land ruim soorten voorkomen, wist ik ook niet. Ik heb het altijd al mooie bloemen gevonden. Tegenwoordig groeien ze net als boterbloemen en pinksterbloemen in ‘gezonde’ kruidenrijke weilanden. Ongetwijfeld zal niet alles goed zijn voor de koe, maar hier lijkt me niks mis mee.

      Geliked door 1 persoon

  3. Ik had niet eerder van de Friese moeraspaardebloem gehoord. En ik zou hem denk ik ook niet herkennen tussen de andere 1000 (!) andere soorten. We hadden als kind konijnen en voerden die paardebloemblad. Je ziet steeds vaker (weer) weilanden met bloemen. Nu ook weer naast de paardebloem, de pinksterbloem en straks de madeliefjes. Dat is altijd feestelijk. Mooie foto’s Jan. Die kleur geel is heel intens.

    Geliked door 1 persoon

    • Ik kende het bestaan van die Friese moeraspaardenbloem al, maar ik heb geen idee waar ik hem zou kunnen aantreffen. Dat is ook zo, die bladeren gingen vaak naar de konijnen.

      Deze paardenbloemen stonden in de schaduw, dat is wel zo makkelijk en mooi om ze te fotograferen.

      Geliked door 1 persoon

  4. Herkenbaar Jan, die drang van heit en mem om in de tuin de paardenbloem te vuur en te zwaard te bestrijden. Met Anky verschilde ik ook van opvatting over de tolerantie ten op zichte van deze fraaie bloem. Ze had kennelijk ook van huis uit meegekregen dat deze slechts in de “natuur” thuishoorden. Groningers zijn ook gesteld op een siertuin zonder “onkruid”. Liefst rondom elk plantje een stukje zwarte grond. Die opvatting had ze dan weer niet. Tegenwoordig geniet ik in deze periode overal van paardenbloemen, ook in mijn tuin. Al zal luiheid met betrekking tot tuinieren ook een factor van betekenis zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Een strak gazonnetje en strakke bloemperkjes, dat is ongeveer het standaard tuintje in de arbeiderswijk waar ik in de zestiger jaren ben opgegroeid. Zo ongeveer alles wat aan kwam waaien moest er meteen uit. Onkruid was het! Wij maken er tegenwoordig eerder een sport van om te ontdekken welk nieuw grappig bloemetje in de tuin is opgedoken.

      Geliked door 1 persoon

  5. Het is een van de mooiste bloemen die de natuur ons gratis schenkt met z’n stralende goudgele krans. Hier in mijn tuin blijven ze staan. Er zijn zelfs boeren die hun weilanden er door laten versieren.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.