Winterklaar

Met sneeuw en gladde wegen in het vooruitzicht zal ik de komende tijd wel wat minder vaak de beschikking hebben over de auto, want ik kan moeilijk van Aafje verlangen dat ze zich zowel ’s ochtends als ’s avonds in de duisternis over glibberige en slecht verlichte wegen op de fiets voortbeweegt. Omdat Aafje vandaag ook al met de auto naar haar werk is, had ik me voorgenomen om vandaag verslag te doen van het ritje dat ik gistermiddag nog heb gemaakt. Bij nader inzien heb ik me echter bedacht, dat ik een aantal van die foto’s maar beter kan bewaren voor Skywatch Friday. Eén foto wil ik jullie echter niet onthouden, daarvoor zat deze werkelijk prachtige buizerd te mooi te poseren tussen de Hooidammen en het westelijker gelegen Sietebuorren. Aan zijn verendek te zien is hij bijna winterklaar …

101124-1447x

Wat nog niet winterklaar was, was ons tuintje. Dat bedacht ik me, toen ik vanmorgen ‘ons’ roodborstje weer in de tuin zag rondscharrelen. Omdat ik lekker in mijn vel zat, besloot ik het nuttige en het aangename maar te verenigen. Om te beginnen heb ik de druif zo goed en zo kwaad als het ging een snoeibeurt gegeven. Daar was hij ook wel aan toe, want vorig jaar was het er vanwege alle sneeuw niet van gekomen. Vervolgens heb ik het terras en het tuinpad ontdaan van alle takjes en bladeren. Tot slot heb ik her en der in de tuin wat versnaperingen voor de vogels opgehangen en gestrooid. Dat laatste klusje werd meteen beloond …

101125-1205x

Intussen zijn ook een merel, een pimpelmeesje en een paar koolmeesjes al even wezen buurten. Nu resten er nog slechts twee klusjes. Het net moet nog van de vijver, maar daarvoor moet de hazelaar ook zijn laatste bladeren – en dat zijn er nogal wat – maar eens laten vallen. Als dan binnenkort ook de ramen van de schuifpui nog eens een sopje hebben gehad, dan hoef ik niet bij elke foto zoveel vlekjes weg te poetsen als op die van het roodborstje.  🙂

Terwijl ik dit schrijf, dalen de eerste natte sneeuwvlokken nu in ons tuintje neer …

101125-1548x

23 gedachten over “Winterklaar

 1. O die buizerd, die maakt toch je dag wel goed !
  Mooi vogel-voederplaatsje heb je daar staan , maar wat me wel verbaasd : zo dicht tegen een woonst of muur ? Hier durven ze zo dichtbij niet komen hoor, …
  Groetje, AmaZony

  Like

 2. Mooi die buizerd Jan
  Wij waren afgelopen zondag in lauwersmeer.
  Zag eentje heel dichtbij maar we konden niet stoppen
  vanwege het verkeer.
  Weer mis ! 😦 maar wel mooie luchten gezien 🙂
  🙂 Aly

  Like

 3. Nou hier is nog wel iets op te ruimen in de tuin maar de
  vogels vliegen hier al af en aan.
  want ze hebben het snoepgoed in de smiezen 🙂
  Een vlaamse gaai is er met een string zelf geregen pinda`s vandoor gegaan.oeps …. dat geeft weer werk :))
  Pure diefstal …..
  Leuk het roodborstje voor je raam Jan
  Hier nog niks wits gezien …..
  Groet 🙂 Aly

  Like

 4. Fijn te lezen dat je goed in je vel zat. Het zijn wel hele nuttige klussen die je hebt gedaan. Ik bedenk me meteen wat, zo rond deze tijd, wordt aan gewerkt.
  Ik ben nog niet zo ver wat betreft het ophangen van het spul. Dagelijks voer ik de vogels al, doordat ze mee-eten bij de kippen.
  De buizerd heb je prachtig vastgelegd evenals het “stilleven” met het roodborstje.

  Like

 5. Mooi de buizerd in z’n winterverenkleed.
  Je bent dus druk geweest vandaag met de tuin en tussen door even fotograferen.
  Je roodborstje is een plaatje en geen vlekje te zien.

  Like

 6. Mooie foto van de buizerd, zo zie ik ze onderweg wel eens zitten, maar ben altijd net te laat, supermooi !
  Houd je camera stand by er zullen vast zeker nu het kouder word meer vogeltjes komen.
  Een bonte specht heb ik hier ook wel eens gezien, ook te laat.
  Maar goed, wie weet wat er dit seizoen allemaal komt.
  moet ook nodig de tuin nog in.
  Niet om hem winterklaar te maken, doe dat bewust niet voor de vogels, maar planten afdekken.
  Succes met vogels fotograferen.

  Like

 7. Ziet er uit als een prima winteradres voor de vogeltjes. Weliswaar ruim je wat zaken op, maar zo te zien ook weer niet zo fanatiek dat het een kale boel wordt waar voor vogels niets te zoeken en niets te (ver)schuilen valt. Ik snoei zelf in het najaar alleen het hoogst noodzakelijke en laat restanten van ’s winters afstervende planten zoveel mogelijk staan en liggen: vooral roodborstjes maar ook andere vogels vinden dat bijzonder aangenaam verpozen. De grote schoonmaak komt in het voorjaar wel.

  Like

 8. de buizerd is al helemaal in winterkleed ..
  mooi zeg ! en ik zie niets van gepoets hoor bij het
  roodborstje … hier zijn de seringen nog niet kaal ,en de
  appelboom nog steeds niet , dus mag wel harder gaan vriezen want wil nu ook de winterrust in 😉
  had maar niet over die druif begonnen ….zjucht ..
  moet ik ook nog doen 😦

  Like

 9. Wat een prachtig verenkleed heeft de buizend en wat een geluk dat hij lang genoeg bleef zitten. Wauw.
  Maar ik wil je roodborstje niet tekort doen, wat een eigenwijze koppie. Wat een lekkernijen heb je klaargemaakt voor de vogels, dat komt helemaal goed.

  Like

 10. Super die buizerd! Wat zat hij dichtbij. Prachtig verenkleed.
  De vogeltjes zullen hun buikjes vol kunnen eten in jullie tuin. Hopelijk krijg je er veel voor je lens en heb je die paraat (maar ik weet dat dat zo is). En niet zoals hier vandaag. We kregen bezoek van de grote bonte specht en tegen de tijd dat ik de camera had, was hij al weer verdwenen.

  Like

  • Die grote bonte specht timmerde mij gisterochtend wakker. Door het gordijn op een kiertje te openen, zag ik hem in de hazelaar zitten. Nadat ik me in de badjas naar beneden had gehaast, zag ik hem wegvliegen voordat ik de camera kon pakken … 😦

   Like

Reacties zijn gesloten.