Kaalslag aan de Slotlaan

Met een maximumtemperatuur rond de -6 ºC was het niet echt aanlokkelijk om naar buiten te gaan vanmiddag, maar omdat het maar de vraag is of ik de komende dagen kan beschikken over de auto, heb ik het er toch maar op gewaagd. Ik was nog maar nauwelijks onderweg, toen ik bij Olterterp langs de Slotlaan tegenover “Huize Olterterp” reed. Een paar maanden geleden zag het er daar nog zo uit …

091028-1256xx

Vanmiddag bood de Slotlaan ineens een heel andere aanblik, en dat kwam niet alleen omdat het blad van de bomen was verdwenen of omdat er een laagje sneeuw lag …

101219-1417x

Van Geert had ik onlangs al gehoord, dat de beuken aan de Slotlaan deels gekapt zouden worden, maar op een dergelijke kaalslag was ik niet voorbereid …

101219-1429x

Ik kon er niet toe komen om een wandeling door die koude en kale laan te maken …

101219-1432x

Nadat ik aan het begin van de laan een paar plaatjes had geschoten heb ik mijn tocht door winters Fryslân vervolgd …

31 gedachten over “Kaalslag aan de Slotlaan

 1. Jeetje daar zijn ze serieus ingevlogen ! Hoop dat het niet voor niets was….. zonde… wanneer je het eerste plaatje ziet en nu dit… word je niet bepaald vrolijk van..
  Gr, AmaZony

  Like

 2. wat is dit zonde zeg , en nu ligt er nog sneeuw !!!
  denk dat als die weg is het helemaal troosteloos is …
  vandaag is het nog kouder , dus ik denk dat je beter thuis af ben ..want pffffff….net de fontein van de vijver uit staan hakken ……kouwe handjes wil je niet weten 😉

  Like

 3. Toevallig heb ik net zo’n logje, met bijna identieke foto’s, in concept staan. In tegenstelling tot veel van de commentaren hierboven ben ik van mening dat het inderdaad tijd was om de bomen te “verversen” Sommige vielen al bijna van ellende om. Er was zelfs al eentje helemaal ingestort en dat zat er voor veel andere ook aan te komen. Het duurt even, maar dan heb je ook wel weer wat in de toekomst.

  Like

  • Dan is het dus meer een kwestie van te lang uitgesteld onderhoud en vernieuwing. Als men er twintig jaar eerder bij was geweest had de nu nagenoeg totale kaalslag waarschijnlijk voorkomen kunnen worden denk ik en was de laan een laan gebleven. Iets waar meer lanen van te lijden hebben: de oude bomen zijn zo mooi, dus laat men de situatie maar voortduren tot de enige oplossing nog in totale kap ligt.

   Like

 4. Een enorme kaalslag. Wat ik heb begrepen is dat de bomen niet vitaal meer waren en dat er gevaar dreigde voor passanten. Ik vraag me af waarom ze zo rigoureus hebben gerooid en niet bijvoorbeeld om en om, zodat de laan toch nog een beetje de laan blijft. Het zal vast mooi worden in de toekomst. Maar ik betwijfel of wij dat nog zullen meemaken.

  Like

 5. Och… wat een verschil Jan.
  Hier werd ik even stil van….
  Knap dat je er nog op uit trekt hoor.
  Ga er niet zo veel op uit en toen ik vorige week
  er op uit was heb ik me toch een smak gemaakt!!
  Een steen onder de sneeuw liet me pootje flippen.
  Mijn linkerarm en schouder hebben de klap opgevangen want ik liep met mijn nieuwe camera in mijn rechterhand
  en die heb ik de meeste aandacht gegeven en omhoog gehouden….
  Stom hè….

  Maar nu zit ik nog wel de met pijn
  🙂 Aly

  Like

 6. Mijn hemel is het eerste wat ik dacht een verschil van dag en nacht … dit is kaalslag met in de verte nog twee boompjes. Als het nodig is hoewel ik de deskundigheid van gemeentewerken soms ernstig betwijfel. Ik hoop er herbeplant wordt en ik ben vandaag lekker binnen gebleven.
  groetjes

  Like

 7. Wat is hier nou weer de zin van, er zal wel weer een fraaie filosofie achter zitten die gewone mensen niet begrijpen. Maar er zijn wel even een heleboel zuurstofproducerende CO-verminderende nestgelegenheid en voedsel biedende fraai ogende en het landschap structuur gevende bomen weggehaald. Alsof je een stomp in je maag krijgt!

  Like

 8. Dat zijn geen halve maatregelen zeg.
  Jeetje wat ontzettend zonde en inderdaad je vraagt je af waarom.
  Hoop dat je een keer kan melden hier..
  Je snapt er toch niks van, deels snoeien kan nodig zin, maar dit (?)
  Zag er zo mooi uit in de herfst.
  groeten.

  Like

 9. Het is dat je het erbij schrijft anders had geen mens dit kunnen bevroeden dat de foto op dezelfde plaats is genomen.
  Je zou er haast “verstijfd van schrik” staan, al is dat dan ook van de kou…
  De situatie is nu in één klap te overzien en dat nodigt met deze temperatuur ook niet uit om daar verder te gaan wandelen. “Veel van hetzelfde”, zeg jij dan vaak.
  Toch dapper dat je eruit bent geweest.
  Ik heb met de rest van de middag maar beperkt tot de warme kachel en de warme bank. 😉

  Like

 10. Het waren niet eens dikke beuken. Dit is dus onlangs ook gebeurd in het Stadspark in Groningen. Daar zat er door een te natte standplaats ziekte in, maar alle exemplaren bleken niet aangetast.

  Like

 11. Ooooooh… wat een armetierig gezicht…. een prachtige laan voorheen om in te wandelen… wat zijn de plannen? Het ziet er nu dubbel kaal uit in de winter… ik kan me voorstellen dat de lust je verging om er nog een wandeling aan te wagen… wel een mooie serie foto’s overigens…

  Agnès

  Like

 12. “deels gekapt zouden worden”
  nou…..dit is wel heel rigoreus lijkt me zo.
  allemachtig dat is schrikken zeg.

  Jan wat hebben jullie weinig sneeuw zeg.
  Wil je wat van ons mee hebben?

  Like

 13. Moeten ze die laan maar snel een andere naam geven. Het kenmerk van een laan is immers dat hij omzoomd is door, bijvoorkeur oude, bomen. Ik weet niet wat de toekomstige plannen zijn, maar dit ziet er niet uit en zelfs bij heraanplant gaat het heel lang duren voor het maar in de verste verte weer een laan lijkt.

  Like

 14. Oooooh! Kreunkreun. Ik kan er niet tegen, hoor. Tegen het omzagen van beuken. Maar ik zie wel op het eerste plaatje dat ze waarschijnlijk toch der dagen zat waren. Ze stonden er wel wat miezerig bij.
  Kun jij Aafje niet even brengen en halen dan? *maakt graag bijdehandte opmerkingen*

  Like

Reacties zijn gesloten.