Fries riet

Op 23 februari liet ik hier een aantal foto’s zien van het rietsnijden met snit, de ouderwetse manier waarop het riet werd vroeger gesneden. Aan het eind van die middag hebben we iets verderop in de Weerribben nog wat opnamen gemaakt van een rupsvoertuig, waarmee het riet tegenwoordig waar mogelijk wordt gemaaid …

110303-1410x

Omdat ik me op die middag in de Weerribben weer voornamelijk bezig heb gehouden met video-opnamen, heb ik toen vrijwel geen foto’s van de rupsmaaier kunnen maken. Vorige week donderdag kreeg ik vlak bij huis de gelegenheid om dat gemis goed te maken, toen ik aan de Wolwarren ten zuidwesten van Oudega een rupsmaaier in het rietland zag rijden …

110303-1404x

Ook in de rietcultuur schrijdt de mechanisatie nog steeds voort. Met een dergelijke rupsmaaier kan een groot stuk rietland in enkele uren door twee man worden gemaaid. Eén persoon stuurt de machine, terwijl de ander de door een transport naar boven aangevoerde bossen riet achterop het voertuig in de bak legt …

110303-1411x

Hoewel bij deze manier van werken de meeste ruigte in de bossen riet wordt meegenomen naar het bedrijf, waar het afval er later wordt uitgekamd, blijft er altijd nog wel wat ruigte op het land achter. Dat wordt vervolgens in kleine hoopjes bijeen gebracht en verbrand …

110303-1434x

Toen de rook mij het zicht op het rietveld en de rupsmaaier begon te benemen, ben ik nog even een stukje verderop gaan staan. Morgen volgen er nog wat foto’s vanuit een ander standpunt …

110303-1436x

18 gedachten over “Fries riet

 1. Er blijft nog genoeg handwerk over dus dit zware werk met een rupsmaaier zal een hele verbetering zijn. Wel jammer dat de stilte dan wordt verstoord. Prachtige opnamen, de eerste foto is favoriet.
  fijne zonnige dag.

  Like

 2. Wat zullen de rietmaaiers blij zijn dat ook in hun beroep de mechanisatie voortschrijdt. Het zal heel wat kapotte ruggen schelen.
  Je hebt weer een schitterende serie gemaakt. Ik ben benieuwd hoe het eruit ziet vanaf dat andere standpunt.
  Je had trouwens ook een mooi hekje te pakken!

  Like

 3. Mooie serie, waarbij de eerste foto er toch wel uit springt mooi zeg met de weerspiegeling.
  Wel handig zo’n rupsmaaier, maar het echte handwerk is mooier om te zien en zeker om te fotograferen.
  Ben benieuwd naar de andere foto’s.
  groeten.

  Like

 4. Knap hoor hoe jullie nog bezig zijn met ‘oude’ beroepen. Een rupsmaaier wat een schitterend woord. Helaas als je het letterlijk neemt. Laat ze liever maar pikken met de hand. Prachtige foto’s.

  Like

 5. Een rupsmaaier, jeetje, nog nooit van gehoord…. Het is dus eigenlijk een rietrupsmaaier…:) Toch is het ouderwetse handwerk aantrekkelijker. En de beestjes die in het riet leven? Zijn die op tijd weg?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.