Hoogveen- en moerasbos

Nadat ik een uurtje op de oever van de Leijen had gezeten, ben ik gistermiddag binnendoor naar Earnewâld gereden. Daar heb ik bij het voormalige bezoekerscentrum van de Friese natuurbeheersorganisatie It Fryske Gea een fotokuiertje gemaakt in het noordoostelijke deel van Nationaal Park “de Alde Feanen”. Het hart van dit gebied wordt gevormd door een hoogveen- en moerasbos …

110330-1323x

In het bos liggen nog verschillende deels dichtgegroeide petgaten …

110330-1258x

Aan de rand van het bos wordt het beeld vooral bepaald door riet en pluizende lisdoddes (tuorrebouten in het Fries) …

110330-1303x

Er wordt al geruime tijd hard gewerkt aan de herinrichting van het gebied ten noorden en ten oosten van het bos. Om het hoogveenbos zich beter te laten ontwikkelen, zal hier een kern met een vrij constant hoog waterpeil worden gerealiseerd. Rondom deze kern zal een buffer met deels nieuwe petgaten en rietlanden aangelegd worden. Ook hier zal de grondwaterstand worden verhoogd om een betere buffer te vormen naar de lager gelegen gras- en rietlanden, zodat de verdroging van de hoogveenbossen, rietlanden, moerassen en veenmosrietlanden kan worden tegengegaan.

Terwijl ik na enige tijd op een van de vele bankjes zat te rusten, zag ik dat zelfs rupsvoertuigen soms in dit drassige gebied vast komen te zitten. Er moest een collega aan te pas komen om het voertuig weer vlot te trekken …

110330-1310x

Vanaf datzelfde bankje had ik een prachtig uitzicht over een deel van het het gebied en op de lucht erboven, die inmiddels steeds grijzer begon te worden. Er viel genoeg te zien. Toen ik met de camera een buizerd volgde, kon ik nog net een foto maken terwijl hij een duikvlucht inzette. Of hij een prooi heeft weten te bemachtigen, kon ik niet zien, want hij streek achter een bosje neer. Voor alle duidelijkheid: de onderstaande foto is een combinatie van twee foto’s, waarop tweemaal dezelfde buizerd is te zien …

110330-1314x

Omdat ik hier op een steenworp afstand zat van ooievaarsstation It Eibertshiem, was het echter vooral een komen en gaan van ooievaars, die rondcirkelend op zoek waren naar voedsel. Bij terugkeer van een ooievaar naar het nest klonk er regelmatig een vrolijk geklepper op …

110330-1327x
110330-1307x
110330-1308x

In het kader van de herinrichting van het terrein is er o.a. een uitkijktoren gebouwd. Ik heb hem in de verte wel zien staan, maar ik heb hem gistermiddag niet kunnen bereiken. Binnenkort zal ik dus nog wel een terug moeten naar dit gebied om te zien of ik er dan wel kan komen. Toen ik gistermiddag opstond van het bankje lieten mijn benen subtiel weten dat het maar beter was om via de kortste weg terug te gaan naar de auto. En dus heb ik de rode paaltjes maar gevolgd …

110330-1322x

18 gedachten over “Hoogveen- en moerasbos

 1. Dat was in ieder geval een welbesteed kuiertje Jan. Het is een prachtig gebied (in wording) zo te zien en loont de moeite.
  Knap gedaan de 2 foto’s van de buizerd, ze zijn mij altijd te snel af ook de ooievaars in de vlucht zijn toch weer een klein ‘feestje’.
  fijne avond

  Like

 2. Mooie foto’s van de buizerd en de ooivaars tijdens hun vlucht.
  Mooi gebied, je zal vast na de opknapbeurt nog wel eens terug gaan, met een mooie blauwe lucht is het gebied vast nog mooier.
  Prettige vrijdag en groetjes

  Like

 3. ja die subtiele benen…..
  zo ellendig dat ze niet altijd mee willen werken!
  Maar ze hebben je wel weer op een mooi plekje gebracht.
  Je hebt fraaie dingen kunnen vastleggen.
  vooral die vastzittende wagen…heerlijk is dat…om vanaf een bankje te bkijken dan hè…..gna gna gna .

  Like

 4. Mooi stukje natuur aldaar zo te zien. Lekker langs het riet en daar komen snel de rietzangertjes nu op af. En de rietgorzen en wie weet de blauwborsten. De ooievaars zijn in ieder geval in de vlucht ook mooi getroffen…

  Like

 5. Als je zittend op een bankje zulke mooie vogels voorbij ziet vliegen, dan is je middag zeer geslaagd. Een prachtig gebied, waar veel te zien is. Je hebt een mooie kuier gemaakt!

  Like

Reacties zijn gesloten.