Weerbeeld maart 2011

Om te voorkomen dat ik het weeroverzicht van maart vergeet, omdat ik me helemaal op de macrofotografie stort, lijkt het me wijs om dat vandaag eerst maar even te publiceren. Normaal gesproken begin ik daarbij altijd met de temperaturen, maar ditmaal begin ik eens met de neerslag. Of beter gezegd: het gebrek aan neerslag, want maart was een record droge maand …

110406-neerslag-maart

Gemiddeld viel er over het land ca. 13 mm. De meeste regen viel volgens het KNMI in het zuiden en midden van het land. Bij ons in het hoge noorden was het uitzonderlijk droog. In ons tuintje heb ik slechts 6 mm regen kunnen opgevangen, tegen normaal (1971-2000) ca. 44 mm. De bolgewassen in ons tuintje deden het prima in de droge bodem …

110312-1339x

De droge maartmaand volgde op een winter waarin ook al weinig neerslag viel. Het is dan ook niet vreemd, dat voor verschillende natuurgebieden in de omgeving onlangs weer rookverboden zijn  uitgevaardigd. Ook op het boerenbedrijf zal de droogte waarschijnlijk wel te merken zijn, want het gras zal nog niet erg snel groeien momenteel. Toch kon ik op 22 maart de eerste koeien in de wei fotograferen …

110322-1348x

Na een relatief koude eerste week liepen de maximumtemperaturen al snel op naar waarden die rond of net boven het gemiddelde lagen. De nachten waren echter veelal koud. In ons tuintje heb ik 16 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geteld, terwijl dat er normaal ca. 9 zijn …

110406-temp-maart

De natuur kwam aan alle kanten weer tot leven in de lentemaand. Frisse voorjaarsbloeiers vrolijken plantsoen en tuinen op, de weidevogels zijn weer terug van verre oorden, bomen en struiken beginnen weer wit, geel, roze en groen te kleuren en ook de insecten vertonen zich weer. Behalve bijen, hommels en vlinders vertonen ook minder welkome gasten als steekmuggen zich weer. Maar ach, als het zonnetje in april net zo goed z’n best doet als in maart, dan zweven ook de juffers en libellen weer door de lucht, dan moeten we de stekers maar voor lief nemen …

110324-1516x

14 gedachten over “Weerbeeld maart 2011

 1. Het wordt elke dag mooier buiten .

  De tijd vliegt als je buiten bent op de fiets,lopend of tuinwerkzaamheden verricht.

  Ons tuintje is ook errug droog …
  maar dat heb je in je schema mooi uitgelegd.:)

  Alleen die kriebel en steekbeestzie nou nee…

  Hee Jan zou hier de lente (KRIEBELS) mee worden bedoelt.
  :-)))
  🙂 Aly

  Like

 2. Yep, nog steeds hartstikke droog hier… Maar wel héél lekker, het vliegt uit de grond! Die muggen mag je houden Jan, heb ik het niet zo op…. De eerste wespen ook alweer gezien trouwens, en de mieren zijn dit jaar vastbesloten een ramkraak te plegen op ons huis….

  Like

 3. Dit is de mooiste periode van het jaar, samen met de komende maanden. De natuur komt weer tot leven en we krijgen weer zon. Dat is genieten.
  OT: de mussen-foto’s zijn niet achter mijn huis, maar op het terras van V&D in Assen gemaakt. Daar is het een stuk makkelijker. 😉

  Like

 4. Altijd is het weer leuk om terug te lezen hoe het was. Want soms is je geheugen wel erg kort zeker op zo’n dag als vandaag.
  Voor ons vanuit het warme NZ was het toch echt wel wennen vooral de koude nachten brrr. maar we gaan de goede kant op dat is dudelijk

  Like

 5. Had je niet wat van die koude dagen naar ons kunnen sturen? Wij hadden ze goed kunnen gebruiken.
  laten we hopen dat de bolgewassen het goed doen… Wij gaan morgen naar de keukenhof en ik hoop toch wat leuks daar te zien.

  Like

 6. Haha, als je dus niet goed kijkt, lees je wereldbeeld……. Ik heb mijn bril inmiddels weer opgezet. Grappig dat je grafieken bijhoudt. En weer een paar mooie foto’s van Friesland.
  Maart is inderdaad een erg droge maand geweest. Er mag dan in het zuiden wat meer regen zijn gevallen, maar onze tuin heeft een soort micro-klimaat geloof ik. We hebben ook geen regen van betekenis gehad tot eergisteren.

  Like

 7. De droogte kwam ons wel goed uit toen er hard in de tuin werd gewerkt. Nu de planten erin gekomen zijn, kunnen we wel wat vocht gebruiken. Gelukkig is er een kraan, zodat we anderen niet hoeven te plagen met regen.
  Ik krijg spontaan de kriebels en een dikke bult bij het zien van die laatste foto. Ik zou dit beest nooit zo kunnen fotograferen, want het eerste dat ik zou doen was hem naar een andere wereld meppen.

  Like

 8. Over de grasgroei kan ik je op dit moment geruststellen: het gras bruist de grond uit :~). De graslanden hebben de winter in het algemeen goed doorstaan. Er kon vroeg worden bemest, de regen van vorige week en de hoge temperaturen zorgen voor een vroege grasgroei. In mijn herinnering hebben we niet eerder zo’n vroeg voorjaar gehad. Mij hoor je – voorlopig – nog niet klagen ;~).

  Like

Reacties zijn gesloten.