De Bessenschuur en de Badhuiskuil

Op de tweede dag zijn we rond 11:00 uur op de fiets gestapt, want het was een prima dagje voor een bezoekje aan het strand. Nadat ik op dag één het hoge duin bij West-Terschelling had overwonnen, moest het ook lukken om het strand bij West aan Zee te bereiken.
Onderweg naar Paal 8 kwamen we langs de monumentale “Bessenschuur”. Naar verluidt is dit de enige originele cranberryschuur in Europa. Van oudsher is dit het middelpunt van de cranberryteelt op Terschelling. Net als twee jaar geleden hebben we hier ook dinsdag even halt gehouden …

110607-1131x

Twee jaar geleden bood “de Bessenschuur” een heel ander beeld, niet alleen omdat we toen vanaf de andere kant kwamen, maar vooral ook omdat het toen grijs en regenachtig was. Afijn, de grote waterplas waarin de schuur wordt weerspiegeld, spreekt voor zich …

090526-1232x

In 2009 kwamen op weg terug naar ons huisje langs de Badhuiskuil. Daar zijn we indertijd even gestopt om onze regenkleding aan te trekken, want het werd op dat moment echt bar en boos met het weer …

090526-1252x

Van het uitzicht hebben we daar toen niet kunnen genieten, dat was afgelopen week gelukkig anders. Ditmaal kwamen we er langs op weg naar het strand, terwijl het zonnetje vriendelijk scheen. Nu was het een prima plekje om even te genieten van het uitzicht en om mijn benen even wat rust te gunnen …

110607-1151x

Bij de Badhuiskuil staat een beeldje ter nagedachtenis aan Victor Westhoff (1916-2001). Westhoff was een van de meest invloedrijke natuuronderzoekers en -beschermers in Nederland. Hij was er van overtuigd dat variatie en rijkdom in de natuur gedeeltelijk afhankelijk is van menselijk beheer. Veel van zijn onderzoek voerde hij uit op Terschelling. De Boschplaat werd bezocht, maar ook verschillende natte en droge duinen. Een van deze natte duinen was de Badhuiskuil, bij West aan Zee. Hier werden zijn ideeën over menselijk beheer toegepast. In de beginjaren van zijn onderzoek kwamen er in de Badhuiskuil vele zeldzame plantensoorten voor. Eind jaren tachtig waren al deze soorten verdwenen en alles bijna volledig dichtgegroeid. In 1989 besloot Staatsbosbeheer de Badhuiskuil tot aan de schone zandlaag uit te graven …

110607-1152x

Toen Westhoff de Badhuiskuil tien jaar later opnieuw bezocht, vond hij hier dezelfde zeldzame planten weer terug. De Badhuiskuil is de historische proeftuin van de natuurontwikkeling in Nederland, waarvan Westhoff de geestelijk vader is. De Badhuiskuil is een natte duinvallei die is hersteld volgens zijn inzichten. Met een geweldig resultaat: verloren gewaande planten kwamen hier massaal terug, onder meer zeldzaamheden als oeverkruid en draadgentiaan. Dat was het grote voorbeeld voor de natuurontwikkeling die daarna in gang is gezet in de overige duinvalleien …

110607-1154x

Normaal gesproken zitten er veel vogels in en rond het meertje, maar nu was het er opvallend rustig. Wel kregen we van een voorbijganger nog een tip m.b.t. een plek verderop waar zich o.a. aalscholvers en lepelaars ophielden, maar daar zijn we toch maar niet meer naar op zoek gegaan …

110607-1159x

Terwijl de dames nog genoten van de rust en het uitzicht, heb ik me nog even op een vlinder gestort, die zich tegoed deed aan de lekkernij die een bloeiende distel te bieden had. Het viel nog niet mee om hem enigszins acceptabel op de foto te krijgen, want de wind liet bloem en vlinder nogal heen en weer zwiepen …

110607-1142x

Mogelijk betreft het hier een duinparelmoervlinder, maar als iemand hier een ander idee over heeft, dan hoor ik dat natuurlijk graag …

110607-1144x

Tijd om verder te gaan. Op naar het strand …

18 gedachten over “De Bessenschuur en de Badhuiskuil

 1. Pingback: Ook zeldzaam: de zilveren maan | Afanja's Weblog

 2. Een foto van de onderkant had het een stuk makkelijker gemaakt, maar op grond van de tekening in de middencel, de postdiscale stippen in voor en achtervleugel (verdeling en formaat)en de zwarte tekening in het discale deel van de vleugels ga ik toch uit van duinparelmoervlinder en niet van grote parelmoervlinder.

  Like

 3. Jij hebt je op een vlinder gestrot.
  oke…..
  hij zit er anders nog opvallen “heel “uit.
  in de bessenschuur zijn wij ook al eens geweest…leuk om terug te zien hoor.
  Dat prachtige beeldje heb ik niet eerder gezien.

  heerlijk hè…dat nagieten door middels van je foto`s.

  Like

 4. Mooie foto’s en wat gezellig dat jullie er samen waren.
  Ik heb geen idee wat voor vlinder het is.
  Herlijke dagen gehad daar zo te zien.

  Ik zie ook nog steeds niet wat ik type, wit op wit.
  Zal straks eens een andere pc pproberen.
  Gezellige dag verder en groetjes.

  Like

 5. natuurbeheer is een vak apart……Maar dat de natuur in een landje als Nederland beheerd moet worden staat als een paal boven water. Jullie troffen het dus maar met 2 jaar geleden vergeleken, lekker hoor die blauwe luchten!

  Like

 6. Leuk dat je kunt vergelijken met 2 jaar geleden Jan en dat bewijst dat het weer toch vaak een bepalende factor is.
  Interessant de informatie over het natuurbeheer. Ik vind ook vaak dat de boeren tekort worden gedaan voor hun positieve bijdrage aan het landschap én de natuur. Je hoeft daarbij je ogen ook niet sluiten voor de aanatsting door boeren (bijv. bollenteelt!!).
  Aan het stnadbeeld te zien geen gebrek aan vogels. De vlinder is echt een pareltje.
  fijne avond nog

  Like

  • @Sylvia:
   Bedankt voor je zoekwerk. Het blijft inderdaad lastig om diverse parelmoervlinders uit elkaar te houden. Dat is met verschillende waterjuffers trouwens al net zo moeilijk. Ik twijfel nog steeds over wat het is. Ik wacht nog even wat reacties af …

   Like

 7. Een heel interessant stukje vandaag. uiteraard gelardeerd met mooie foto’s. Natuurbeheer is een vak apart volgens mij. Hier in zuid-Limburg zijn se alle gekanaliseerde beken weer aan het uitgraven…

  Like

 8. Een goed idee dat je de verschillen laat zien ten opzicht van 2009. Die beide dames bij de bessenschuur in 2009 staan mooi ver weg, zo kun je niet zien dat we er al weer ouder uitzien. 😉
  De vlinder staat er prima op, mooi dat de hommel er ook nog bij opstaat.
  Maar goed dat ik nog even een dag gewacht heb, want bij bovenstaand punt ga ik inhaken. En zoals je weet stap ik meestal wat sneller doorheen, komt misschien door mijn beroep. Altijd in galop. 😉
  Een fijne dag nog. T.n.t. was het hier prima weer, het begint hier nu pas wat te betrekken.

  Like

 9. Wat een mooi verhaal en mooie foto’s…. heel interessant wat ik hier lees over Westhoff… en dat beeld vind ik prachtig mooi…net zoals de foto”s van de vlinder… maar ik zou je niet kunnen weerspreken… geen idee wat het er voor 1 is….zo te zien een geslaagd bezoek… onze eilanden zijn moooooooi…. nog een fijn Pinksterweekend verder…..Agnès

  Like

Reacties zijn gesloten.