De Diakonievene 1

Naast de rond Drachten liggende natuurgebieden die ik regelmatig bezoek, zijn er nog wat bijzondere plekjes die ik -omdat ze wat verder weg liggen- zo nu en dan eens aandoe. Zo reed ik vorige week langs de Diakonievene, een natuurgebied bij Nijeberkoop. Omdat er op dat moment juist een bui overtrok, ben ik toen maar doorgereden. Maandagmiddag ben ik er weer naar toe gereden, ditmaal heb ik er met een bepaald doel een mooie fotokuier gemaakt …

110919-1506x

De diakonie van Nijeberkoop is de naamgever van het gebied. De kerkelijke armenzorg ‘had het goed voor met de armen’ en vond dat de plaatselijke bevolking ’s winters geen kou moest lijden. Uit de Diakonievene werd daarom turf gegraven. Wat er van deze vervening is overgebleven, zijn de restanten van dat graafwerk in een grote pingo-ruïne. Er omheen ligt een stuifwal met bomen, die de omgeving een heuvelachtige aanzien geeft …

110919-1545x

In 1953 werd It Fryske Gea -de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân- eigenaar van het gebied. It Fryske Gea richt het beheer vooral op een spontane ontwikkeling die wordt bijgestuurd door begrazing. De plassen zijn helemaal afhankelijk van regenwater. ’s Winters en in natte zomers kan het peil daardoor flink hoog zijn …

110919-1538x

Al snel nadat ik aan mijn kuier was begonnen, bereikte ik naast het pad het belangrijkste doel van deze kuier: de grote parasolzwam …

110919-1511x

De grote parasolzwam heeft een lange steel en grote hoed en lijkt daarmee wel op een parasol. Het is wel zo ongeveer de grootste paddenstoel die ik ken, hij kan ruim 40 cm groot worden …

110919-1516x

Een stuk verderop zag ik nog een drietal exemplaren in verschillende stadia staan …

110919-1514x

Nu mijn belangrijkste doel was bereikt, kon ik ontspannen voortkuieren, om vervolgens een tijdje te genieten van de rust rondom de pingo-ruïne …

110919-1524x

Morgen meer …

24 gedachten over “De Diakonievene 1

 1. Mooi gebied, de geschiedenis erachter vind ik bijzonder.
  Je hebt er mooi foto’s kunnen maken.
  Lijkt het zo dat je de pingo niet zo dicht kunnen benaderen dan bij de pingo in Wijnjeterperschar?
  Je missie wat betreft de parasollen is geslaagd. Ik wist niet dat deze stadia zo verschillend van vorm het dezelfde paddenstoel betreft.

  Like

 2. Hoi Jan,

  Mooie opnames vanuit een lekker laag standpunt met name die eerste. Ik ben er pas een keer of twee geweest; meestal geven wij de voorkeur aan de naastgelegen Delleboersterheide maar ja dat is wel een stukje tippelen. Wat dat betreft is de Diakonievene een mooi beknopt stukje en erg apart; vrij uniek in Friesland zou ik zeggen.

  Groeten,
  Robert

  Like

 3. Ondanks dat ik er zo dichtbij heb gewoond, ben ik bij mijn weten daar nooit geweest. Lijkt me een mooi gebied.
  Dat deze mooie paddenstoel deze naam had, wist ik niet toen ik hem fotografeerde op Ameland.

  Like

 4. Geweldig gebied zo te zien.
  hoe wist je zo zeker dat die zwam juist daar te zien zou zijn?
  Genieten al die paddenstoelen. Het is hier nog te warm denk ik.. Veel kom ik er nog niet tegen. 😉
  Ja je leest het goed, te warm. Vandaag was het alweer 22graden. 😉

  Like

 5. Je hebt ze dus ook gevonden. Zo te zien waren er meer toen jij er was, ik kon met moeite slechts een paar vinden. Het zijn prachtige paddenstoelen. De poel zelf is ook mooi om er een rondje omheen te lopen. Misschien net wat te lang als je benen niet goed willen. Vorig jaar trof ik daar een schildpad die op een eilandje zat.

  Like

 6. Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar hier ben ik nog nooit geweest. Prachtig gebied, zeg. Daar mogen zeker geen aangelijnde honden in?
  Dat vond ik ook zo jammer van de Dellebuurster heide. Geweldig daar, maar je mag er niet met honden. Dan kom ik er ook niet, want ik wandel uitsluitend met Bella erbij.

  Like

 7. Blijft de vraag of de arme bevolking dat turf gratis kreeg naast de werkverschaffing.
  Jongens wat is er in dergelijke gebieden toch een armoe geleden.
  Ooit was in in Drenthe in het veenmuseum waar we de plaggenhutjes bekeken hebben.
  Wat een armoedig onderkomen.
  Er was niet een plek voor de afwasmachine en de i-pad.

  Je kuiertje heeft mooie plaatjes opgeleverd Jan.
  het is genieten met dit weer….

  Like

Reacties zijn gesloten.