Weerbeeld oktober 2011

Oktober begon met een stralende dag, waarop voor het laatst dit jaar de zomerse waarde van 25 ºC werd gehaald in ons tuintje. Bij de klimop was het die dag een komen en gaan van diverse insecten, waaronder ook de laatste vlinder die ik dit jaar heb gekiekt …

111001-1427x

Dat stralende weer hield hier echter niet lang stand. De temperaturen bleven weliswaar ruim boven normaal, maar de zon moest steeds meer plaats maken voor bewolking en buien. In de tweede week van oktober kregen we hier 65 mm regen te verwerken …

111007-1413x

Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur in oktober uit op 11,4 ºC, tegen een langjarig gemiddelde van 10,3 ºC over 1971-2000. In ons tuintje ben ik uiteindelijk uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 11,0 ºC, tegen normaal ca. 9,9 ºC. Ik heb 1 zomerse dag (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) en 2 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) kunnen noteren …

111106-temp-okt

Landelijk gezien was oktober aan de droge kant, gemiddeld viel over het land 69 mm tegen 83 mm normaal. In het noorden was het duidelijk natter, op veel plaatsen viel hier 80 tot ruim 100 mm. In ons tuintje heb ik 90 mm afgetapt …

111106-neerslag-okt

Na een bewolkte en regenachtige tweede week van de maand herstelde het weer zich en kwam er weer ruimte voor de zon. Als gevolg daarvan lukte het om halverwege de maand in De Deelen nog diverse libellen op de foto te vangen …

111013-1438x

De rest van de maand wisselden zon en bewolking elkaar regelmatig af bij temperaturen die boven normaal bleven liggen. Dat de winter toch stilletjes dichterbij komt, is te zien aan de grote groepen ganzen, die zich intussen in de omgeving van Aldeboarn bij De Deelen hebben verzameld …

111020-1216x

En stilaan begonnen ook de eerste herfsttinten zichtbaar te worden, al moesten we hier in het noorden wel tot 1 november wachten voordat die kleuren echt mooi tot hun recht kwamen onder een stralend zonnetje. Intussen was het bij een boer in Olterterp mogelijk om de tijd te doden met een potje dammen …

111026-1510x

17 gedachten over “Weerbeeld oktober 2011

 1. Hee Jan na lange afwezigheid weer een bezoekje van mij, mijn weblog werkt al tijden niet meer dus daarom maar verhuisd naar aminus.
  Wat een mooie foto van de vlinder, bij ons van de week nog een koolwitje en een gehakkelde aurelia best laat als je bedenkt dat we al november zijn.
  Ook van je andere foto’s heb ik genoten!
  Het weer laat het jammer genoeg in het noorden wel afweten hè, vanmorgen was het hier wel mistig maar in de middag kwam het zonnetje erdoor.
  Fijn weekend wens ik je toe, groetjes Sietske

  Like

 2. mooie samenvatting van de afgelopen maand Jan
  het was zoals alle maanden zo’n beetje een bijzonder maand wat het weer betreft
  maar in dit geval in positieve zin, het was vele dagen genieten van mooi weer.

  Like

 3. of het weer in cijfers en foto’s

  bij ons was het uitzonderlijk droog, zonnig en warm zoals uit onderstaande tabel blijkt,

  het eerste getal zijn de waarden van oktober 2011, het tweede de normale waarden

  luchtdruk hPa 1019 1015
  windsnelheid m/s 3,4 3,4
  Zon hm 161:45 113
  Gemiddelde °C 12,1 11,1
  Gemiddelde max °C 16,5 14,7
  Gemiddelde min t °C 8,3 7,8
  Neerslag mm 48,8 74,5
  Neerslagdagen d 16 17

  hopelijk wordt deze tabel goed weergegeven

  groeten

  Like

 4. De maand oktober 2011 in prachtige foto’s gevangen!
  Dat ‘dambord’ hebben wij ook gezien als wij er langsfietsten. Ik heb ergens gelezen dat dat ‘dambord’ kunst is. Niet mijn smaak.

  Like

  • Ik heb ergens gelezen dat de boer zijn balen had uitgeleend t.b.v. een of andere activiteit. De betreffende club of vereniging heeft ze daarbij zwartwit geverfd. Mij maakt het niet zo gek veel uit, want ik vind die grote plastic balen sowieso niet mooi.

   Like

Reacties zijn gesloten.