Weerbeeld november 2011

“De afgelopen maand was vrij zacht, zeer zonnig en recorddroog. Gemiddeld over het land, de meest representatieve manier om de droogte te beoordelen, viel slechts circa 9 mm tegen 82 mm normaal. Daarmee is november 2011 de droogste van de meetreeks.” Zo opent het KNMI het persbericht met het weeroverzicht van de maand november

111101-1309x

Het zonnige weer was in november vooral weggelegd voor het zuiden van het land. Volgens het KNMI scheen de zon in Maastricht zo’n 125 uur. Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 95 uur. In en rond Drachten kwamen we er een stuk minder goed vanaf, in november heb ik hier slechts 5 echt zonnige dagen kunnen noteren. Hier in Fryslân was vooral een lange periode met hardnekkige mist opvallend. Van 14 t/m 23 november hadden we hier 10 dagen op rij, waarop het een (groot) deel van de dag mistig was …

111115-1118x

November was ook een vrij zachte maand. In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur berekend van circa 7,2 ºC tegen 6,2 ºC normaal over de periode 1971-2000. Onder invloed van bewolking en mist kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 6,1 ºC. Daarmee lag de gemiddelde temperatuur net 0,3 ºC hoger dan het langjarig gemiddelde over 1971-2000 van 5,8 ºC.
Vooral in de eerste week van november was het ook hier uitzonderlijk zacht. Van 12 t/m 22 november zaten we even in een koudere periode. Overdag kwam de temperatuur vaak maar net boven het vriespunt en vanwege lichte vorst in de nachtelijke uren, heb ik 10 vorstdagen kunnen noteren tegen ongeveer zes normaal …

111203-temp-nov

Wat de hoeveelheid neerslag betreft, of liever gezegd het gebrek aan neerslag,  liepen we hier in het noorden aardig in de pas met de rest van het land. Normaal valt er in november in ons tuintje ca. 80 mm neerslag, dit jaar ben ik niet verder gekomen dan 4 mm. Ook hier was november dus recorddroog …

111203-neerslag-nov

Intussen is er duidelijk een eind gekomen aan de droogte. Over de eerste drie decemberdagen hebben we tot op dit moment al 30 mm regen gehad, en aan die nattigheid schijnt voorlopig nog geen eind te komen. En dan te bedenken dat we vorig jaar rond deze tijd dik in de winter zaten …

Om optimistisch af te sluiten nogmaals een foto van die prachtige zonsondergang van zaterdag 19 november …

111119-1635x

17 gedachten over “Weerbeeld november 2011

 1. leuk weer die feiten over het weer van de afgelopen maand Jan.
  We hebben het allemaal meegemaakt maar je bent het zo snel weer vergeten

  die eerst foto van dit log is helemaal super, prachtige kleuren en spiegeling
  en dat we nog veel dagen zo mogen afsluiten zoals op je laatste foto van dit log, super mooi foto

  Like

 2. Hier in West-Vlaanderen hadden we ook minder zon dan in het binnenland.
  Daar zal de zee meegespeeld hebben.
  De mist bleef hier soms tot de avond hangen.
  Gr.
  P-TER
  @ Jan een vraagje.
  Kan ik op jou blog ook telkens naar het vorig bericht gaan zonder telkens naar de hompages.
  Of zie ik het niet?

  Like

 3. Een afwisselend weertje hebben we gehad. Ik weet dat ik in T-shirt ben gaan wandelen op 1 november, minstens 18° en daarna mistig weertje, een beetje regen en vandaag december, grijs grauw en ‘zou het regenen?’

  Like

 4. Weer een knap staaltje werk Jan en het beeld van november is bij mij mist met een paar mooie zonnige dagen waar we volop van genoten hebben. Komt dus mooi overeen met je foto’s en weerstaten. Qua temperatuur mag het zo doorgaan van mij.
  Prachtige zonsondergang als afsluiting.
  fijne zondag

  Like

 5. Deze keer komt mijn herinnering goed overeen met jouw cijfers. Zegt uiteraard alles over mijn herinnering hoor en niet over jouw cijfers. 😉
  Wel lekker dat ons de novemberstormen en extreme neerslag bespaard zijn gebleven.
  Maar de komende week lijken we er niet aan te ontkomen.
  Altijd mooi om te zien wat voor foto’s je nog in het archief bewaard hebt voor het maandelijkse weerbeeld. De koeien die eraan komen lopen is een mooi gezicht. Is het melkenstijd? De zon achter de mast is ook bijzonder.
  Fijne zondag.

  Like

 6. Ik was in Nov veel in Brabant, ook daar prachtig weer gehad,
  Het is inderdaad erg droog,maar als het blijft zoals vandaag.
  Zal het spoedig weer drassig zijn.
  Gezellig weekend en groeten

  Like

 7. gelijkaardige cijfers bij ons Jan: neerslag 8,5 mm tegen normaal 76,4mm,
  8,6° tegen 6,8° en 115 h zon tegen 64 h

  dat gebied heeft niets met turfwinning te maken, het ligt aan de Durme een bijriviertje van de Schelde

  slechts heel plaatselijk kon aan turfwinning worden gedaan in Vlaanderen

  op het hoogste punt van België, heb je de Hoge Venen (67000 ha), de turflaag zou er plaatselijk 7à 8 m bereiken

  prettig weekend !

  Like

Reacties zijn gesloten.