De zwanen varen er wel bij

Na een prachtig najaar is de eerste week van de meteorologische winter ronduit herfstachtig verlopen. De verschillen kunnen weer niet groter zijn met de eerste decade van december 2010. Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur over de eerste 10 dagen van december uit op -2,7 ºC en viel er ongeveer 27 mm neerslag in ons tuintje, voornamelijk in de vorm van sneeuw …

101206-1440x

Een jaar geleden scharrelden de zwanen hun kostje noodgedwongen bijeen in mistige en bevroren weilanden, omdat veel sloten en vaarten al waren bedekt met een flinke ijsvloer waar hier en daar al een baan op was uitgezet …

101206-1428x

Over de afgelopen tien dagen is de gemiddelde temperatuur hier uitgekomen op 5,1 ºC. Een stevige westelijke circulatie voerde met een stormachtige wind zware regen- en hagelbuien aan, die 84 mm neerslag in ons tuintje achterlieten …

111210-1459x

Maar de zwanen varen er wel bij. Het koppeltje dat zich regelmatig laat zien in de omgeving van Poppenhuizen, dobberde gistermiddag genoeglijk in het zonnetje in een sloot rond …

111210-1500x

Begin november maakten diverse media melding van een horrorwinter die ons te wachten stond. Het kan natuurlijk nog best een koude winter worden, waarin het mogelijk wordt om te schaatsen op natuurijs, maar voorlopig zit er nog geen kou in de lucht. De komende week staan er opnieuw een paar stormachtige dagen met veel wind en regen op het programma. De kans op een witte kerst -het zou de derde op rij zijn- lijkt me uiterst klein, maar de tijd zal het leren.

20 gedachten over “De zwanen varen er wel bij

 1. Ja Jan het kan veranderlijk zijn en die horrorwinter lijkt ook nu nog altijd een konijn wat maar niet uit de hoed wil komen. Gelukkig maar want het kan nog lang genoeg koud zijn. Leuk deze serie met het grote verschil in temp…

  Like

 2. Wat heb je de zwanen er prachtig op staan Jan. Zo mooi de veren in het bleke zonnetje. Ik ga voor het weer met een beetje nachtvorst en overdag de zon erbij… maar zoals meestal met dit soort wensen blijft het afwachten en hopen dat je wensen worden vervuld.

  Like

 3. Als het bij jullie stormt, krijgen wij de sneeuw! Dus ehmm, mag ik opteren voor die optie? Wij hebben nog genoeg sneeuw nodig. 😉
  En dat lijkt er ook aan te komen weer aankomende week..
  vorige week zijn wij zeer goed bedeeld, we hadden het meeste sneeuw van allemaal! Dat mag wel weer. 🙂

  Ik hoop trouwens dat bij jullie op een gegeven moment de herfst ook om gaat slaan in heerlijke winter!

  Like

 4. Apart hoor, wij hebben hier helemaal geen ijs en sneeuw gehad. Wel een paar hagelbuien en gewone regen. Laat de sneeuw en het ijs maar lang wegblijven. Ik heb er helemaal geen zin an. Vorig jaar een maand sneeuw, het jaar daarvoor twee maanden sneeuw. Nu maar eens een jaar niet.
  Ik vind die zwanen prachtig. Zo elegant.

  Like

 5. Mooie foto’s van de zwanen, zowel in de mist als dobberend over het water.
  Wat de kerst ons zal brengen, ik lees het wel.
  Ik zit in de zon tegen die tijd. Kijk er zo naar uit, ben er zo aan toe, hoop er wat energie op te doen.

  Groeten en fijen avond verder.

  Like

 6. Geef mij maar winter met sneeuw en vorst in plaats van storm. We hebben nu toch wel genoeg herfst gehad.
  Hoe mooi kan een zwaan zijn! Prachtig met die verenpracht!

  Like

Reacties zijn gesloten.