Elfstedentocht – de stand van zaken

Net nu de ijsvloer lekker begon te groeien, heeft het sneeuwfront dat vanochtend over Fryslân trok een 5 tot 10 cm dikke isolerende deken over het ijs gedrapeerd. Dat is slecht voor de ijsgroei. Maar wat misschien nog erger is, de sneeuw maakt ook het probleem van de (verborgen) windwakken nog wat groter, omdat die nu helemaal niet meer te zien zijn. De sneeuw van vandaag heeft het er al met al niet beter op gemaakt.

Voorlopig is er dan ook nog geen zicht op een Elfstedentocht: veel meer dan wakschaatsen (ff klikken voor een lachfilmpje) zit er op de meeste plaatsen niet in …

090110-1424x

Maar niet getreurd, er kan morgen veilig geschaatst worden in de Jan Durkspolder tussen Oudega en Earnewâld. Omdat de familieschaatstocht hier helemaal over ondergelopen land voert, konden de vrijwilligers van ijsclub “Lyts Begjin” uit Earnewâld vandaag met groot materieel het ijs op om de baan te vegen. Het schijnt er prachtig bij te liggen.

Rekent u morgen niet op een (foto)verslag mijnerzijds van dit bjusterbaarlike barren (wonderbaarlijk gebeuren). Naar verwachting zullen er vele duizenden deelnemers op af komen, en die moeten allemaal hun auto ergens kwijt, zodat er waarschijnlijk een flink stukje gelopen moet worden naar het ijs. Daar wilde ik me maar niet aan wagen, er valt elders ook vast wel wat te zien en te fotograferen.

16 gedachten over “Elfstedentocht – de stand van zaken

 1. Je foto is geweldig!
  Groot gelijk dat je niet naar de Jan Durkspolder bent gegaan. Het was er een gekkenhuis, heb ik begrepen, door het grote aantal mensen dat wilde schaatsen (inclusief alle zwartrijders).

  Like

 2. Verschrikkelijk dat wakschaatsen… niet ongevaarlijk bovendien… vind de foto hierboven erg mooi… ik kan me voorstellen dat je nu elders foto’s wilt gaan nemen.. ik hou ook niet zo van massagebeurtenissen….ga liever naar een rustig plwekje….nog een fijne dag…Agnès

  Like

 3. Dit is echt van het ene gat in het andere springen. Wat hebben jullie veel sneeuw gekregen. Hier bleef het bij een mager maar venijnig laagje en hier en daar een gaatje licht. Hopend op mooie luchten dit weekend Jan op rustige plaatsen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.