Elfstedentocht – de stand van zaken

Net nu de ijsvloer lekker begon te groeien, heeft het sneeuwfront dat vanochtend over Fryslân trok een 5 tot 10 cm dikke isolerende deken over het ijs gedrapeerd. Dat is slecht voor de ijsgroei. Maar wat misschien nog erger is, de sneeuw maakt ook het probleem van de (verborgen) windwakken nog wat groter, omdat die nu helemaal niet meer te zien zijn. De sneeuw van vandaag heeft het er al met al niet beter op gemaakt.

Voorlopig is er dan ook nog geen zicht op een Elfstedentocht: veel meer dan wakschaatsen (ff klikken voor een lachfilmpje) zit er op de meeste plaatsen niet in …

090110-1424x

Maar niet getreurd, er kan morgen veilig geschaatst worden in de Jan Durkspolder tussen Oudega en Earnewâld. Omdat de familieschaatstocht hier helemaal over ondergelopen land voert, konden de vrijwilligers van ijsclub “Lyts Begjin” uit Earnewâld vandaag met groot materieel het ijs op om de baan te vegen. Het schijnt er prachtig bij te liggen.

Rekent u morgen niet op een (foto)verslag mijnerzijds van dit bjusterbaarlike barren (wonderbaarlijk gebeuren). Naar verwachting zullen er vele duizenden deelnemers op af komen, en die moeten allemaal hun auto ergens kwijt, zodat er waarschijnlijk een flink stukje gelopen moet worden naar het ijs. Daar wilde ik me maar niet aan wagen, er valt elders ook vast wel wat te zien en te fotograferen.

16 gedachten over “Elfstedentocht – de stand van zaken

 1. Ach Jan heel verstandig van U en teveel volk geeft niet alleen met de wagen problemen..maar als het eivol zit is het ook niet leuk om foto’s te nemen.
  Jij vindt overal wel interessante plekjes om te fotograferen

  Like

 2. Je foto is geweldig!
  Groot gelijk dat je niet naar de Jan Durkspolder bent gegaan. Het was er een gekkenhuis, heb ik begrepen, door het grote aantal mensen dat wilde schaatsen (inclusief alle zwartrijders).

  Like

 3. Gelukkig was het water niet te diep!
  Wel een volhouder!

  Ja de sneeuw is even een spelbreker,
  maar wie weet!

  Hier ligt er nu ondertussen ook 5 cm sneeuw
  en de temperatuur gaat niet boven de -5°

  Gr.
  P-TER

  Like

 4. wakschaatsen ….dat was een doorzetter Jan…

  mooie foto in tegenlicht …

  en schaatsers zullen er nog genoeg voor uw lens komen….

  een prettig winters weekend gewenst !

  Like

 5. Verschrikkelijk dat wakschaatsen… niet ongevaarlijk bovendien… vind de foto hierboven erg mooi… ik kan me voorstellen dat je nu elders foto’s wilt gaan nemen.. ik hou ook niet zo van massagebeurtenissen….ga liever naar een rustig plwekje….nog een fijne dag…Agnès

  Like

 6. Het filmpje heeft zoonlief en mij even hartelijk doen lachen. 😀
  Ik kan me voorstellen dat jij daar morgen niet bij bent.
  Fijn dat er in ieder geval een tocht op natuurijs gereden kan worden.

  Like

 7. Dit is echt van het ene gat in het andere springen. Wat hebben jullie veel sneeuw gekregen. Hier bleef het bij een mager maar venijnig laagje en hier en daar een gaatje licht. Hopend op mooie luchten dit weekend Jan op rustige plaatsen 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.