Zwanen in de sneeuw

Zoals verwacht was het vandaag razend druk bij de eerste officiële toertocht in de Jan Durkspolder bij Earnewâld. De eerste deelnemers meldden zich naar verluidt vanochtend al om 7:30 uur, terwijl de inschrijving eigenlijk was voorzien vanaf 9:30 uur. Op een bepaald moment stond er een file van 5 km voor Earnewâld. Tegen twaalven was de organisatie driekwart van de 4.000 kaarten kwijt, daarom werden mensen via Omrop Fryslân opgeroepen om niet meer naar Earnewâld te komen …

120204-1348x

De eerste winterweek begint inmiddels zijn tol te eisen van mijn lijf. Mijn benen lieten een sneeuwwandeling vandaag niet toe, daarom heb ik even een ritje gemaakt over de besneeuwde Friese vlakten. Onderweg trof ik o.a. een groep zwanen in een weiland aan. Het lijken me wilde zwanen te zijn, maar het kunnen net zo goed kleine zwanen zijn. Wie het weet mag het zeggen, fotogeniek zijn ze in elk geval, zeker in deze omstandigheden …

120204-1349x

Dit was eerst ook even het laatste ritje dat ik kon maken. Onderweg ontdekte ik namelijk dat de ruitensproeiers het niet deden, en daar kun je met alle zout op de weg momenteel toch niet echt zonder. Het leek me niet dat de slangetjes of de sproeikopjes bevroren waren, dit was ernstiger, want ik hoorde het pompje namelijk niet zoemen. Onze garagehouder is inmiddels verwittigd, en die zal zijn uiterste best doen om op zo kort mogelijke termijn een pompje te bestellen en te plaatsen …

120204-1352x

Kortom: ik heb morgen echt een rustdag, waarop ik slechts één of meerdere recente foto’s uit het archief hoef te pakken.   🙂

27 gedachten over “Zwanen in de sneeuw

 1. Er is idd weinig actie bij de zwanen te bekennen Jan, maar je hebt hierdoor wel een mooie compositie gekregen.
  Maar het blijven prachtige beesten in de sneeuw met hun gele snavels…

  groet Harry

  Like

 2. Ja het is opvallend dat je nu ineens overal groepjes zwanen en ook andere vogels in de weilanden ziet zitten. Het water is bijna overal dicht, en ik kan me voorstellen dat een weiland dan gerieflijker is dan een ijsvlakte. Hier zat zelfs een waterhoen op mijn tuinhek, nog nooit beleefd.
  Hopelijk houd je niet al te lang last van dit weer Jan, het is zo zonde als je niet naar buiten kunt als het zo mooi is. Beterschap voor de benen!

  Like

 3. vervelend altijd als er dingen kapot gaan en altijd als het ongelegen komt
  want dan gebruik je het meestal Jan

  mooie zwanen zo te zien wilde zwanen, vind deze net iets mooie ogen dan de knobbelzwaan
  hoewel dat ook prachtige dieren zijn, mooie foto’s en hopelijk is het euvel aan je auto snel verholpen

  Like

 4. Hebben we weer eens eenzelfde onderwerp, Jan. Gister zag ik bij Roderwolde namelijk ruim 20 zwanen, precies zo vlak bij elkaar in kuiltjes in een weiland. Even verderop een sloot die nog maar net dichtgevroren was. Ik veronderstel dat ze elkaar opzoeken bij dergelijke temperaturen, net als die zilverreigers laatst bij Hendrika. Bij mij reageerde overigens iemand die bang is dat zwanen op deze manier ook snel vastvriezen.

  Like

 5. Je tochtje heeft je fraaie foto’s van de wilde zwanen opgeleverd.
  Heel vervelend als je je ruitensproeiers niet kunt gebruiken. Hopelijk wordt het snel gerepareerd.
  Met je archief is niets mis. Je zult ons vast mooie beelden voorschotelen.

  Like

 6. Ja die ruitensproeier heb je absoluut nodig. Wat zijn je zwanen mooi. Deze toertocht kwam groot in het nieuws. Lijkt me fijn om binnenkort schaatsers op plassen en sloten te kunnen zien. Gewoon in het wild 🙂

  Like

 7. Benieuwd wat je uit je archief tovert Jan.
  De sfeer plaatjes van de zwanen zijn prachtig !
  Vanmiddag zag ik ook een grote groep zwanen die hadden goed trammelant onder elkaar.!! zoooo ……
  Helaas kon ik niet stoppen i.v.m. het verkeer.
  Fijne zondag
  Groetjes 🙂 Aly

  Like

 8. Zo te zien wilde als Geert al riep. Mazzel Jan dat je zo lekker dichtbij heb mogen komen want vaak zijn het schuwe rakkers weet je wel. Mooi met die geel/zwarte snavels. Een heel fraaie serie vind ik…Eindelijk toch echt winter en van mij mag het hoor!

  Like

 9. Je hoeft niet per se een wandeling te maken om van het stralende winterweer te genieten en met mooie beelden thuis te komen: dat blijkt maar weer. En welke zwanensoort het precies is? Daar waag ik me niet aan, want ik kan maar niet onthouden op welke details je dan moet letten… .

  Like

 10. Ja, daar kun je echt niet zonder met dit weer.
  Lijkt me toch wel koud zo met het buik in de sneeuw.
  Ik kan me indenken dat de vele kuiers zo hun tol gaan eisen. Maar even bijkomen. Volgende week blijft het toch ook nog zo.
  En ik weet dat er met je archief niets mis is. 😉

  Like

 11. Heel mooi die zwanen in de sneeuw.
  Ff een dagje rust is lekker, dit zal je zeker veel energie kosten met dit weer.
  Gelukkig dat je nog foto’s in je archief hebt.
  Prettige zondag en groeten

  Like

Reacties zijn gesloten.