Prettige Paasdagen

Aan het begin van onze jaartelling was niet duidelijk wanneer Pasen gevierd moest worden. Tijdens het concilie van Nicea werd in 325 bepaald, dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Als het begin van de lente op 20 maart valt, wordt in de westerse kerken, volgens de regel van het kerkelijke/ecclesiastische Pasen, 21 maart gehanteerd. Ook als de volle maan op 21 maart valt, wordt Pasen op de zondag na de eerste volle maan in de lente gevierd. Daardoor kan het christelijke paasfeest in de westelijke kerken in een periode van 35 dagen vallen, van 22 maart tot en met 25 april.

Dit jaar was de eerste volle maan afgelopen vrijdag. Omdat de volle maan eigenlijk helemaal niet zo fotogeniek is, omdat het dan een platte schijf lijkt te zijn, heb ik hem donderdagavond om 22:12 uur gefotografeerd. Daardoor zijn aan de linkerzijde nog net wat kraters te zien …

120405-2212x

Om jullie allen prettige Paasdagen te wensen, heb ik gekozen voor een foto van de dotterbloem in onze vijver, die sinds enkele dagen volop in bloei staat …

120405-1427x

22 gedachten over “Prettige Paasdagen

 1. Heel mooi, Jan en een leuk weetje over het Paasfeest. De tweede foto is ook heel mooi! Nog een fijne 2e paasdag, middag en avond 🙂

  Trouwens, het is nu erg lastig geworden om te reageren. Ik moet het nu doen via twitter, facebook of inloggen op jouw blog. Maar dat laatste gaat natuurlijk niet. Dat was eerst toch niet zo?

  Like

 2. Mooi…..de dotterbloem zowel als de maan.
  Afgelopen vrijdagnacht wilde de slaap maar niet komen en heb ik me verwondert over het licht in mijn tuintje….fantastisch in 1 woord.

  Like

 3. Een van de vetste maanfoto’s die ik de laatste tijd heb gezien Jan. Met de 400 mm lens neem ik aan? Heb je hem uit de hand genomen of met statief? Maakt niet uit want hij is grote klasse.

  Like

  • Ook deze foto’s heb ik gemaakt met mijn nieuwe camera, de Canon Powershot SX40 HS. De camera heeft 35 x zoom aan boord, volgens Canon is dit het equivalent van 840 mm. Daarmee doe je zeker in het donker vanuit de hand niets, maar een statief biedt uitkomst.

   Like

 4. Twee foto’s en allebei heel mooi. De maan staat er zo duidelijk op dat het onvoorstelbaar is en de kraters zijn goed waarneembaar.
  De dotterbloem heeft zelfs een bezoeker en is een mooie compositie.
  Fijne paasmaandag nog.

  Like

 5. twee onderwerpen en twee hele mooie foto’s Jan
  heel fijne tweede paasdag en hopelijk ook nog een beetje zon, het is hier op het ogenblik erg herfst achtig

  Like

 6. Super Jan zoals je de maan heb vastgelegd.
  zo zie de kraters inderdaad heel goed.
  Jullie dotters zien er ook fantastisch uit en zie ook nog een insectje.
  Hoop dat je je snel weer wat beter voelt.
  Wens jullie nog een fijne en goed paasmaandag.
  Groetjes 🙂 Aly

  Like

 7. Net buiten aan het paasontbijt, vroegen wij ons af wie nou bepaald waneer pasen is…Dank voor je uitleg 😉 Fijne pasen, het beloofd vandaag in ieder geval een mooie dag.

  Like

 8. wat een schitterende foto’s jan, zijn deze met je nieuwe camera gemaakt?
  perfect, vind ik,

  hele fijne paasdagen gewenst, hoop dat het gauw weer beter met je gaat

  Like

 9. Geweldig zo goed als je de maan hebt vastgelegd.
  De dotterbloem vind ik zo met deze achtergrond en fotoindeling erg mooi.
  Ook al werkt het weer en je gezondheid niet echt mee, ik hoop dat je samen met Aafje toch fijne dagen hebt.

  Like

Reacties zijn gesloten.