Heilige ibis in de Jan Durkspolder

Met het warme en broeierige weer van woensdag en donderdag komt er van echte fotokuiertjes niets terecht, want dan willen mijn benen me maar amper dragen. Op dergelijke dagen huldig ik bij voorkeur het motto ‘auto in, airco aan’. Een rustig rit over de Friese plattelandswegen levert met een beetje geluk ook wel een paar aardige plaatjes op, zoals de pootje badende pinken of de foto’s van de dreigende wolkenpartijen

120705-1510x

Met het oog op Skywatch Friday heb ik donderdagmiddag een tochtje gemaakt in de omgeving van Oudega en Earnewâld. Omdat ik toch in de buurt was, besloot ik tegen drieën  even naar de eerste vogelkijkhut in de Jan Durkspolder te rijden. Dat is een prima plekje om even wat te drinken en je hebt er een mooi weids uitzicht over het polderland en de lucht erboven. Nog voordat ik de auto tot stilstand had gebracht, zag ik op het pad naar de vogelkijkhut een vreemde vogel zitten. Eerst maar even een paar foto’s vanuit de auto maken, bedacht ik me, en daarna maar even een ander parkeerplekje zoeken dan normaal …

120705-1511x

Enkele minuten later liep ik stilletjes een eindje in de richting van de vreemde vogel. Steeds knielde ik na een paar stappen even neer om een foto te maken. In eerste instantie had ik het idee dat het wellicht een zieke ooievaar was, maar toen ik dichterbij kwam, begon mijn hart toch wat sneller te slaan. Het leek me om een heilige ibis te gaan, en dat werd al snel bevestigd door een fotograaf, die intussen ook in alle rust uit zijn auto was gestapt en in sluipgang naderbij was gekomen …

120705-1512x

De heilige ibis komt voor in Afrika, Zuid-Irak en (vroeger) in Egypte. In het oude Egypte werd dit dier vereerd als symbool van de god Thoth, daaraan dankt hij zijn naam. Als exoot komt de heilige ibis ook voor in West-Europa. Een grootschalige introductie heeft plaatsgevonden in Frankrijk. Avifauna in Alphen aan den Rijn heeft een grote groep dieren vrij rondvliegen waarbij enkele wilde exemplaren zijn aangesloten die waarschijnlijk van Franse dieren afstammen. Hetzelfde geldt voor de meeste andere groepen heilige ibissen in de Benelux, al komen ook ontsnappingen bij particulieren voor. Waar dit exemplaar vandaan komt, weet ik niet, maar om zijn linkerpoot draagt hij in elk geval een ring …

120705-1516x

Terwijl de andere (professionele) fotograaf zijn camera met een joekel van een zoomlens op het statief zette en de draadontspanner aanbracht, maakte ik nog even wat videoshots van de heilige ibis. Het filmpje is zoals gebruikelijk in HD-kwaliteit opgenomen en kan dus op volledig scherm worden afgespeeld voor het mooiste resultaat …

In de vogelkijkhut hebben de andere fotograaf en ik nog wat zitten praten en fotograferen. Eén van de foto’s die hij van de heilige ibis heeft gemaakt, staat intussen op zijn website Photo Marcello Romeo onder het hoofdstuk “Recent”. En als je die foto dan vergelijkt met de mijne, dan verraden vakmanschap en materiaal toch wel wat de beste foto is. De ontmoeting met de heilige ibis en de kans om hem te fotograferen was er voor mij echter zeker niet minder om.   🙂

27 gedachten over “Heilige ibis in de Jan Durkspolder

 1. Hoi Jan,

  Heb na je reactie op mijn recente blogbericht hier meteen even gekeken want die heilige ibis bij de Jan Durkspolder had ik dus ook op de foto. Maar deze foto’s van jou slaan wel alles hoor. Ik heb ‘m slechts ver weg in het gras en jij hebt ‘m vol in beeld! Prachtig; ga die van mij niet eens meer plaatsen denk ik. Inmiddels is ‘de vogel’ ‘m alweer gevlogen volgens mij.

  Groeten, Robert

  Like

 2. Wat vind ik het fijn voor je Jan dat het ook eens positief is wat je meemaken mag..Iedereen hoopt wel eens op zo’n ontmoeting..Mooi filmpje en de foto’s zijn ook knap.Vergelijken met beroepsmensen en speciale apparatuur moet je niet doen.Je hebt het met uw materiaal goed geklaard.Hopelijk wordt het weer wat droger zodat je meer naar buiten kan
  Vriendelijke groet
  Marylou

  Like

 3. wat een bijzondere ontmoeting en vogel, wel een uniek moment om dit mee te maken
  je hebt er heel mooie foto’s en zelfs een prachtig filmpje van gemaakt.
  en niks mis met je apertuur, het zijn hele mooie foto’s

  Like

 4. Geweldig Jan, dat je deze ontmoeting had. Goed idee dat je er nog even een filmpje van maakte. Dat geeft een goed beeld van het foerageren van de Ibis.
  Je foto’s zijn niets mis mee. Tegen dat soort apparatuur kun je niet tegenop. Mag je mij wel dagelijks meenemen om te helpen sjouwen. 😉
  Zijn foto’s zijn inderdaad erg mooi.

  Like

 5. Geweldig !!! Wat een ervaring..mooie foto’s en filmpje die je gemaakt hebt, nog knap. want kan me voorstellen dat je zo enthousiast word als je zo iets ziet. Wat apart.
  Op zich niet zo’n hele mooi vogel, inderdaad een beetje lomp. Maar wel uniek om tegen te komen.
  De foto’s van de andere fotograaf zijn zeker heel mooi.Maar met goede apparatuur al een stukje makkelijker, hoewel je ze nog maar moet tegenkomen.

  Like

 6. Krijg nou wat!
  Nee maar…..je weet toch niet wat je ziet!
  Hoe komt dat beest daar……wat een geluk dat je hem hebt weten te spotten.
  Hij is kennelijk aan mensen gewend want hij maakt zich niet druk om jullie aanwezigheid.
  Wat super!

  Like

 7. Mooi vind ik deze soort niet, een beetje plomp, hij is echter wel bijzonder, zeker in de Alde Feanen. Ze schijnen zich daar goed te voelen. Ik had ze al eerder op een ander blog gezien en dat is zeker vier week geleden. Dit zijn van die momenten waar je (ook ik) eigenlijk op zit te wachten om ooit nog eens zo’n bijzondere vogel in de vrije natuur te kunnen zien. Ik kan me voorstellen dat jouw dag heel goed was 🙂

  Like

 8. Een bijzondere ontmoeting met een evenzo bijzondere vogel.
  Verder moet je natuurlijk geen appels met peren vergelijken Jan. De foto’s van de andere fotograaf zijn met professioneel materiaal gemaakt maar afgaande op je beelden heb je het beste eruit gehaald …… en dat is ook een kompliment waard

  Like

 9. Jeetje Jan dit zijn van die momenten dat je even stil wordt, wat een ontmoeting met een zo bijzonder dier.
  Wat mij betreft ik zie het verschil ik kwaliteit. Het gaat mij ook om de emotie én het plezier van de fotograaf en van jouw weet ik zeker dat beide er zijn en dat is voor mij ook weer extra genieten.
  Je hebt in ieder geval ook een pracht van een filmpje gemaakt. Heel bijzonder.

  Like

 10. Jouw foto’s en het filmpje van de heilige ibis zijn fantastisch. Jij roeit met de riemen die je hebt. Grote toeters zijn voor jou niet hanteerbaar. Daarom vind ik jouw foto’s zeker vergelijkbaar met die van hem. Jij haalt alles uit jouw toestel wat eruit te halen is. En dat zijn heel veel prachtige beelden.

  Like

 11. Asjemenou!
  Dit verwacht je niet in Nederland.
  Jouw foto’s zijn ook erg mooi Jan, die van Marcello inderdaad ook.
  Ik zou ook wel een flinke spiegelreflex willen hebben en een goede fotocursus erbij.

  Dit was in ieder geval een bijzonder moment.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.