Voor ’t eerst op de schaats

Nadat we vorige week donderdag wat foto’s hadden gemaakt van het Elfstedenbruggetje tussen Gytsjerk en Lekkum, maakten Jetske en ik op de terugweg een tussenstop bij de Ryptsjerksterpolder (kaartje Google Maps). Daar wilden we wat schaatsers fotograferen. Vanaf de parkeerplaats liepen we samen met deze jongeman en zijn moeder naar het ijs …

130118-1300x

Het mannetje had schaatsen gekregen van pake (opa voor niet-Friestaligen), en nu zou hij dan eindelijk voor het eerst gaan schaatsen. Het was nog een hele klus om met de stoel bij het ijs te komen, maar hij had er zin in en het zou best wel lukken, want hij was al heel sterk …

130118-1301x

Net als bij de Jan Durkspolder werden de schaatsers ook hier welkom geheten met een spandoek van It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan vijftig verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare, waaronder de Ryptsjerksterpolder …

130118-1303x

Jetske en ik richtten de blik inmiddels op de molen in de verte. Omdat het me tegenwoordig veel teveel energie kost om me op glad ijs staande te houden, besloten we over de rechter oever van de ijsvlakte naar de molen te lopen …

130118-1304x

Het was nog een fikse kuier over het oneffen en hier en daar toch knap glibberige terrein, maar eenmaal bij de Ypeymolen aangekomen was het zeker de moeite waard. We hebben er een tijdje al fotograferend en links en rechts een praatje makend rond gestapt, daarna ben ik even lekker in de luwte van de molen gaan zitten om mijn benen wat rust te geven …

130118-1310x

Toen we later terug liepen naar de auto, zagen we onze jonge schaatsheld in de dop weer terug. Moegestreden van het gekrabbel over dat akelig gladde ijs had hij het zich intussen gemakkelijk gemaakt …   🙂

130118-1404x

Bij Artmus zag ik gisteren “een paar slimme anti slip gevallen“. Toch maar eens kijken of die hier ook ergens te krijgen zijn, want dat zou mijn mobiliteit en daarmee mijn winterpret nog net weer wat kunnen vergroten …

25 gedachten over “Voor ’t eerst op de schaats

 1. Haha, een heel verrassende foto onderaan :-). Het valt ook niet mee zo’n eerste keer maar de kop is eraf en hij zal jullie nog wat laten zien later, daar ben ik zeker van.

  Like

 2. Heerlijke foto’s Jan
  Zo ben ik vroeger ook begonnen , achter een stoel
  Wij hadden voor onze boerderij een grote gracht en daar heb ik het op geleerd.
  In de kamer werden de houtjes onder gedaan en dan door heit op het ijs gedragen
  p.s Bedankt voor je tip , ik weet nu hoe het moet. Ik ben blij met deze site
  Groetjes Antsje

  Like

 3. Pracht van een fotoreportage Jan en die antislip zolen verkoop men ook spotgoedkoop bij Action.Ik heb er 2 paar gekocht.Weet natuurlijk niet of jullie in Nederland ook een Action shop hebben.De foto bij de molen is top!

  Like

 4. wat een prachtig plekje had je daar bij de molen! En altijd je stoel meenemen als je gaan schaatsen, het schaatst prima, je valt niet en als je moe bent kun je altijd en overal lekker zitten, ideaal!

  Like

 5. Dat is mooi schaatsen daar in zo’n hollands landschap, zal vast wel koud zijn geweest.
  Maar met de blauwe lucht lijkt het lekker, mooi voor de foto’s.
  Grappig dat kleine kleutertje. Zal zeker zwaar zijn geweest voor hem de eerste keer op de schaats, maar voor mama op deze manier ook.

  O.T ik heb bij TNT gewerkt en liep met dit weer ook op die ijzertjes, ideaal.

  Like

 6. Mooi om te zien en toen te horen hoe vol verwachting het mannetje naar het ijs liep. Hij had wel de mooiste schaatsstoel van heel Fryslân.
  Wat jammer dat je niet het verhaal hebt vertelt van het witte klaphekje. 😉

  Like

 7. Volgens ‘ingewijden’ zijn de spikes van de ANWB een geweldig hulpmiddel, dus wat let je.
  Want we hopen natuurlijk dat de winter nog niet voorbij is.
  Heerlijke serie foto’s van het friese landschap mét schaatsers. Niet te vergeten van de kleine dappere man.

  Like

 8. Wat mooi zo’n vers spandoek van het Friese Landschap. Terecht dat ze trots zijn want wat is het er mooi. Die molen maakt het helemaal af. Leuke serie over de jonge schaatser. Ik hoop dat ze zelf de foto’s ook zien

  Like

 9. Geweldige platen van de molen Jan.
  Super!
  Dat kereltje…..wat ontroerend ….en moeder met de stoel. Hollandser kan het bijna niet terwijl het toch Friesland is. :-}

  De antislip gevallen heb ik bij de eerste de beste sportwinkel die wonderwel zagen gekocht dus dat moet zeker lukken Jan.

  Like

 10. wat heerlijk z,on onverschrokken jonge fries die het wel even zou gaan doen,wat is een stoel en een moeder binnen handbereik dan toch fijn..wij hebben gisteren na het zien bij Artmus ze ook maar aangeschaft onze schoenmaker op het hoekje had ze ook.

  Like

Reacties zijn gesloten.