Waaghalzen op dun ijs

Nadat ik vorige week woensdag een bezoekje had gebracht aan de rietsnijders in de Weerribben, was het de volgende dag tijd om me in eigen omgeving weer op het ijs te gaan richten. Voordat ik naar de Jan Durkspolder zou gaan, waar vast al volop geschaatst zou worden, besloot ik even een kijkje bij de Leijen te nemen. Schaatsers verwachtte ik daar nog niet aan te treffen, maar ik was wel benieuwd hoe het ijs erbij zou liggen. Terwijl ik bij Doktersheide (kaartje Google Maps) naar het prieeltje op de oever van de Leijen liep, werd ik opnieuw geconfronteerd met rietsnijders, die ook hier profiteerden van het mooie winterweer. Het perceel bij het prieeltje was pas gemaaid en een deel van het riet wachtte nog op vervoer naar de weg …

130117-1400x

Bij het prieeltje aangekomen, kon ik meteen vaststellen dat het ijs er ronduit fantastisch bij lag, zelden zo’n mooie ijsvloer gezien. Waar ik me over verbaasde, was dat er vlak voor het prieeltje al sporen van een schaatser op het ijs te zien waren. Veel meer dan 4, misschien 5 cm ijs zou er toch nog niet kunnen liggen, leek me …

130117-1402x

Terwijl ik daar zo wat over stond te peinzen, meende ik vanuit de richting Opeinde het kenmerkende krassende geluid van een schaatser over het zingende ijs dichterbij te horen komen. En jawel, al snel zag ik door de rietkraag aan de rechterkant van het prieeltje een schim naderen …

130117-1409x

Vriendelijk groetend passeerde hij me … de gek … De Leijen is weliswaar op de meeste plaatsen niet erg diep, maar het is op verschillende plaatsen toch wel diep genoeg om er te kunnen verdrinken. Omdat er vrijwel altijd stroming is tussen het Opeinder Kanaal aan de zuidkant van de Leijen en de Lits en de Burgumermar aan de noordkant van de plas, is het ijs op de Leijen op bepaalde plaatsen altijd wat langer onbetrouwbaar …

130117-1410x

Ik vind het onbegrijpelijk dat zo’n man zich op zijn Friese noren, bijna in zomertenue en zonder ijsprikkers al na een paar nachten op deze ijsvloer waagt. Hemelsbreed hier 6 km vandaan ligt de Jan Durkspolder, daar groeit het gras bij wijze van spreken door het ijs heen, zo ondiep is het er … Ga daar dan toch schaatsen zo lang het buitenijs niet is vrijgegeven door de IJswegencentrale …

130117-1411x

Verschillende reddingsacties om door het ijs gezakte schaatsers weer op het droge te krijgen hebben de afgelopen week weer handenvol geld gekost, en intussen is gistermiddag na een lange zoektocht in de Nieuwkoopse Plassen de eerste verdronken schaatser gevonden. Voorzitter Jan Oostenbrug van de Friesche IJsbond -dat is de vereniging van IJswegencetrales in Frylân- pleitte er gisteren voor dat mensen die zich op te dun ijs wagen en daar doorheen zakken, zelf de kosten van een reddingsactie maar moeten betalen. In zekere zin valt daar wel wat voor te zeggen, maar zo ver zal het voorlopig wel niet komen …

130117-1413x

Natuurlijk, uit eigen ervaring weet ik dat er voor de liefhebber niets mooier is dan de eerste streken te kunnen zetten op zo’n maagdelijke ijsvloer, maar zeker aan het begin van zo’n winterperiode heb ik het verstand toch altijd wel laten prevaleren, en dat zouden meer mensen moeten doen!

20 gedachten over “Waaghalzen op dun ijs

 1. Jan mooie foto’s geplaatst
  Ik ben het helemaal met je eens, wie gaat alleen op zulk onbetrouwbaar ijs
  Ik ben er wel voor dat er in ieder geval een groot gedeelte zelf moet betaald worden.

  Like

 2. De foto van de ijsvloer met de witte kras vind ik heel mooi.
  Zomertenue of wintertenue, als je erdoor gaat, dan helpt geen van beide.
  Als ik die beelden zo zie en jouw opmerking “de gek” zo lees dan denk ik dat jij bij die omschrijving er treffend dichtbij zit. Dit is geen “normale” schaatser.
  “…zelf de kosten van een reddingsactie maar moeten betalen…”, dat zijn hele lastige discussies. Waar ligt daarbij de grens?
  Misschien kun je een boetesysteem bedenken voor dergelijk gedrag. Het blijft lastig.

  Like

 3. De foto’s zijn prachtig, wat een weer. Maar nog niet om te gaan schaatsen.
  Ik snap zo iemand echt niet, of het nu diep is of niet, als het fout gaat is er verder ook niemand in de buurt. Nu passeerde jij toevallig. Maar vrees dat je ook weinig had kunnen doen misschien, ja hulp inschakelen, die inderdaad weer met risico voor eigen leven zo’n “gek “van het ijs moeten komen redden.
  Onverantwoord van zo iemand die me toch oud en wijs genoeg lijkt.
  Groeten

  Like

 4. Ik ben het helemaal met je eens Jan. Waarom toch zo je leven en dat van anderen in de waagschaal stellen. Het is mij een raadsel. Zouden ze soms een ‘waas’ voor de ogen krijgen en het verstand op nul zetten ???
  Wel levert het prachtige foto’s op. Vooral je eerste foto is een juweeltje.

  Like

 5. Je waarschuwing spreekt voor zich.
  Wat te denken dat redders hun leven voor zulke mensen in de waagschaal leggen.
  Niet te geloven. Hier kan ik ook heel boos over worden!
  De beelden zijn weer schitteren Jan.

  Like

 6. Foei voor die waaghalzen.Ze geven het slechte voorbeeld aan kinderen en brengen als het mis gaat ook redders soms in de problemen.Bij ons worden ze flink beboet als ze zich op ijs wagen waar geen toestemming is voor gegeven.En al die uitleg van dat het zo uitnodigend is ..het is maar 1 ding “onverantwoord”
  Wel heel mooie beelden .

  Like

 7. Mooie beelden, Jan.
  Wegens rugblessure kan ikzelf niet meer schaatsen. Alhoewel ik dit vroeger wekelijks met de werkcollega’s ging doen.
  Sommigen nemen inderdaad nogal wat risico’s door te snel op het ijs te willen gaan. Maar het is toch soms zo aanlokkelijk!

  Like

 8. Een stoere knaap, die je op de foto zette. Tja, er is zelfs een club, die zich erop toelegt om op prematuur ijs te schaatsen… Het lot tarten, ik ben het eens met je gedachten hierboven. Maar wát mooi vind ik die derde foto door het riet heen!

  Like

 9. Groot gelijk! Het lijkt wel of ijs maakt dat mensen niet meer redelijk kunnen nadenken. Getuige ook de reactie van de partner van de vrouw die op het Snekermeer in de problemen kwam. ‘Ze was een ervaren schaatsster, die ook de alternatieve elfstedentocht had geschaatst. Net of je dan een deskundige bent. Niet dus.

  Like

 10. Je hebt helemaal gelijk. Dat van de vermiste en inmiddels gevonden schaatser uit Bodegraven vind ik heel triest, maar het is onverantwoord gedrag. Hij had ervaring, zei men… maar het gaat misschien duizend keer goed en net die ene keer is het fataal. Niet doen, dus… ik zet geen stap op zulk ijs in ieder geval. Zeker niet als het eerst nog eens flink gesneeuwd heeft. Het kan nu beter dooien en opnieuw vriezen. Zo zie je maar weer… zulke mensen zullen er altijd wel blijven. Ik vind het niet heldhaftig om als eerste het ijs in een dergelijk slechte conditie op te gaan, ik vind het dom (understatement). Mooie foto’s weer Jan!

  Like

Reacties zijn gesloten.