Komeetje kijken

Als het vanavond en morgenavond rond zonsondergang helder is, dan kunnen we mogelijk voor het eerst sinds lange tijd vanuit ons land weer eens een komeet zien. Komeet Pan-STARRS, officieel bekend als C/2011 L4 (PANNSTARS), zal kort na zonsondergang laag boven de horizon zichtbaar zijn met het blote oog. Een verrekijker is echter wel handig om de komeet te spotten in het schemerlicht. Volgens de NASA hebben liefhebbers na zonsondergang een kwartier de tijd om de ruimtesteen, die volgens astronomen zo’n 25 km breed is, aan de avondhemel te zien …

970315-2101-HaleBopp

 

De foto’s bij dit artikel heb ik in maart 1997 gemaakt van de komeet Hale-Bopp, die gedurende lange tijd hoog aan de hemel te zien was. Zo mooi zullen we de komeet Pan-STARRS helaas niet kunnen zien, daarvoor staat hij te laag aan de horizon. Als je Pan-STARRS wilt zien, dan moet je er nu bij zijn, want hij doet er 106.000 jaar over om een rondje om de zon te maken …

970315-2201-HaleBopp

 

Als je Pan-STARRS wilt zien, dan moet je rond zonsondergang een plekje zoeken waar je vrij zicht hebt op de westelijke horizon. Kort na zonsondergang verschijnt aan de westelijke hemel een smalle maansikkel, links daarvan zou komeet Pan-STARRS tevoorschijn moeten komen. Morgenavond is er nog een herkansing, dan is de komeet als het meezit rechts van de maan te zien …

130312-PanSTARRS

Mocht het deze week onverhoopt tegenvallen, dan krijgen we aan het eind van het jaar wellicht nog een betere kans om een komeet te zien. In november scheert de Komeet ISON langs de zon. Volgens deskundigen zou dit misschien de helderste komeet in een generatie kunnen worden. Zekerheid daaromtrent is er echter niet, omdat het gedrag van kometen nogal onvoorspelbaar is …

Meer informatie: astroblogs.

21 gedachten over “Komeetje kijken

 1. ook al had ik het geweten was het voor mij niet mogelijk geweest te gaan kijken, heb de hele week avond dienst
  en dan zie je van uit kantoor vanaf de 4e al drie dagen een mooie zonsondergang 😦
  als ik vrij ben is het steeds grijs en bewolkt, heb wel pech de laatst weken met het weer, maar gelukkig heb jij er wel foto’s van kunnen maken.
  mooie serie is dit geworden

  Like

 2. YES! WE HEBBEN HEM GEZIEN! 🙂
  Met een goede verrekijker inderdaad, maar hij was zomaar gevonden. Fotograferen wel geprobeerd maar dat is niet gelukt met ons compactgevalletje. We stonden in een wei tussen een stel zwijgende pony’s die een beetje verbaasd onze verrichtingen gadesloegen, maar het was de beste plek in de buurt met vrij uitzicht op de horizon en niet teveel storende lampen. Echt een keurige komeet, met staart, zoals dat hoort.

  Like

 3. Ik ben wel nieuwsgierig of je vanavond wat hebt kunnen waarnemen Jan. Volgens mij was het helder.
  Deze foto’s zijn in ieder geval geweldig om naar te kijken.
  Ik hoop dat je veel plezier hebt gehad en anders vast morgen weer een poging wagen.

  Like

 4. Mooie foto’s van 2007, ik hoop dat het vanavond ook lukt om er zulke mooie foto’s van te maken.
  Succes.

  O.T ik woon aan de rand van een woonwijk, gewoon rijtjeshuis hoor. Maar wel dicht bij het Noordbargerbos en dat zal het verschil zijn dat er zoveel vogels komen.Ben er ook heel blij mee en zeker als je ieder jaar weer nieuwe gasten aan mijn lijstje kan toevoegen en ook nog op de foto heb.
  Groetjes

  Like

  • Op dit soort onderwerpen zit ik al lang te wachten, boomkruiper.
   Hoewel we al rond het zonnemaximum zitten, is er al jarenlang geen kans op poollicht geweest in onze omgeving. En met de lichtende nachtwolken was het vorig jaar ook al zeer slecht gesteld. Tijd voor een opkikkertje dus, hopelijk is Pan-Starrs vanavond te zien. Het weer lijkt in elk geval mee te zitten.

   Like

Reacties zijn gesloten.