Een kansje op poollicht!?

Nadat zonnevlek AR1719 donderdagochtend een uitbarsting van klasse M6 voortbracht, en vervolgens een wolk met geladen zonnedeeltjes in de richting van de aarde slingerde, hebben we vanavond en vannacht weer een theoretisch kansje om poollicht te kunnen zien vanuit Nederland …

031029-2005x

De kracht van de uitbarsting lijkt net sterk genoeg te zijn om ons een kansje op poollicht te bieden, en ook met de richting van de geladen zonnedeeltjes lijkt het wel goed te zitten. Het is echter alsof de duvel ermee speelt, want ook vanavond en vannacht lijken bewolking en (mot)regen in de lage landen weer roet in het eten te gooien …

031029-2045x

Het ziet er dan ook naar uit, dat ik me voorlopig nog even tevreden zal moeten stellen met de herinnering aan en de foto’s van de grote poollichtshow van oktober 2003. En verder zullen we het toch vooral moeten hebben van foto’s en filmpjes uit noordelijke regionen, zoals het onderstaande filmpje dat in het noorden van Noorwegen is gemaakt. Maar ook een kleine kans is een kans, dus wie weet … Als het helder is, dan loont het wellicht toch de moeite om vanavond of vannacht eens een blik te werpen op de noordelijke horizon …

In The Land Of The Northern Lights from Ole C. Salomonsen on Vimeo.

15 gedachten over “Een kansje op poollicht!?

 1. Wij konden met de band spelen op Spitsbergen, maar de enige manier om het een beetje kosten-neutraal te houden betekende een reis van een paar weken en dat laten sommige werkgevers helaas niet toe. Rechtstreekse vluchten zijn prijzig, evenals een leuke reis over zee. Maar we hebben een aantal vrienden in het hoge noorden wonen en we zullen deze zomer in Noorwegen eens goed in overleg om te kijken hoe we in het najaar of in de winter op een betaalbare manier in de Poolcirkel kunnen komen. Het lijkt me fantastisch!

  Like

 2. Door jouw manier van schrijven en je foto’s ben ik helemaal onder de indruk gekomen van poollicht.
  Zoals op het filmpje lijkt me schitterend om een keer in het echt te zien. Kunnen we niet met elkaar een fotoreisje naar Noorwegen boeken? 😉

  Like

  • Wat al niet kan … Er is een ruime keuze aan poollichtreizen en/of verblijven tijdens het verwachte zonnemaximum komend najaar in het noorden Scandinavië. Maar je moet er wel een goed gevulde portemonnee voor hebben. Als jij nou eens een goede sponsor regelt, dan zijn er best mogelijkheden. 🙂

   Like

 3. Wat een fenomenaal gezicht. Je zou er bijna een reisje naar het hoge noorden voor maken.
  Ik hoop dat je vannacht enige kans hebt Jan maar de weersberichten zijn niet echt gunstig.

  Like

 4. Wat een mooi filmpje, wonderbaarlijk eigenlijk.
  Hier zal vannacht maar weinig te zien zijn, bewolkt, viel hier vandaag ook tegen, nu begint de zon een beetje door te komen bijna 5 uur ;-(
  Gelukkig heb je destijds wel mooie foto’s kunnen maken.
  Gezellige zondag !!

  Like

Reacties zijn gesloten.