Weerbeeld april 2014

Terwijl felle buien en perioden met regen elkaar al een aantal dagen afwisselen, en de regen ook nu weer ritmisch tegen de ramen tikt, is het een goed moment om even kort terug te blikken op het weer in april. Om het in een paar woorden te schetsen: april was zeer zacht, en gemiddeld hadden we over het land ongeveer de normale hoeveelheid zon en neerslag …

Net als de vier voorgaande maanden kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje met 11,4 ºC weer ruim boven het langjarige gemiddelde van 7,5 ºC over de periode 1971-2000 uit. Met een zuidelijke stroming begon de maand meteen al zacht en zonnig. Halverwege de maand volgde tijdelijk een koelere periode, waarbij het ook in ons tuintje op 16 april tot nachtvorst kwam. Landelijk werd de laagste temperatuur van de maand, -2,9 °C, die dag gemeten in Twenthe. In de tweede helft van de maand liepen de temperaturen geleidelijk weer op. In het Limburgse Ell verscheen op 25 april voor het eerst de zomerse waarde van 25,3 ºC op de thermometer …

Zó warm werd het in ons tuintje niet, maar ik heb er in april toch 3 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) kunnen noteren. Als gevolg van het zachte weer kwam het insectenleven in kleurrijke weiden en bermen dit jaar een stuk vroeger op gang dan vorig jaar. Volgens mij heb ik dit jaar in april meer vlinders gezien dan in heel 2013 bij elkaar …

Gemiddeld viel er over het land 38 mm neerslag, daarmee week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde van 44 mm. De noordelijke helft van het land was het natst met plaatselijk meer dan 100 mm regen. In het zuiden viel het minst, enkele stations kwamen uit op minder dan 10 mm. In ons tuintje heb ik 51 mm afgetapt, tegen normaal ca. 41 mm …

In de laatste week van april kwam het verschillende keren voor dat er spontaan ergens een bui ontstond, die zich vervolgens nauwelijks of niet verplaatste. Het gevolg was dat er op sommige plaatsen uit één bui plaatselijk 30-50 mm neerslag viel, waarbij ook hagel geen uitzondering was …
14 gedachten over “Weerbeeld april 2014

 1. Heerlijk dat er zoveel vlinders rondvliegen.
  Gisteren heb ik tussen de buien door de hele dag buiten gewerkt, maar zo’n saaie grijze regenachtige dag als vandaag vind ik maar pet.
  De dreigende wolkenlucht boven de vaart leverde je wel een prachtplaat op. Je zult maar net onder zo’n bui zitten met je land.
  De foto met het rimpelloze water tussen het groen en geel vind ik mooi, rustgevend.

  Like

 2. Het was hier in het zuiden inderdaad erg droog geworden. Die regen van nu was echt nodig en je ziet dan ook dat de tuin helemaal opknapt en alles als een razende begint te groeien. Persoonlijk ben ik minder blij met dit weer … niet echt geschikt om lekker de natuur in te trekken.
  Je foto’s bij dit blog, heel mooi gekozen … Dat er nog vele vlinders mogen vliegen dit jaar.

  Like

 3. De eerste foto is een hele mooie illustratie bij deze bijzondere, warme voorjaarsmaand.
  Het is altijd weer mooi om dat bij jou nog eens terug te lezen.
  Spijtig dat we nu even in de “herfst” zitten, Jan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.