De koning op zijn troon

In Fryslân staat de grutto bekend als de “kening fan de greide” oftewel de “koning van de weide”. Helaas gaat slecht met de grutto, die al vanaf 1960 hard in aantal achteruit gaat. Rond de jaren zestig waren er nog ca 125.000 broedparen in ons land, dat aantal was in 2011 nog maar 40.000. De belangrijkste oorzaak van de daling is dat er jaar na jaar te weinig jonge grutto’s overleven …

150529-1336x

Elk jaar streef ik er naar om een koning op zijn troon midden in de weilanden te kunnen fotograferen. Vorige week vrijdag lukte dat bijna op dezelfde plaats waar ik twee weken eerder het luchtshowtje van een buizerd kon fotograferen. Echt tevreden ben ik nog niet over deze opnamen, want bij de nadering van een enorme plensbui lag er een grijze waas over het land. Afijn, het seizoen is nog niet voorbij, misschien krijg ik binnenkort nog wel eens een kansje …

150529-1341x

22 gedachten over “De koning op zijn troon

 1. Inderdaad de koning onder de weidevogels. Ik heb helaas gehoord dat ook dit jaar geen goed jaar is voor de jonge vogels. Ik heb mazzel dat de Arkemheenpolder niet te ver weg is. Daar vliegen ze nog in behoorlijke aantallen rond en zijn altijd meerdere paaltjes bezet.

  Gr, René

  Like

 2. Wat erg Jan. In Drenthe werken veel boeren (vrijwillig) samen met Landschapsbeheer en Natuurbescherming. Vrijwilligers zoeken de nesten op het land. Er wordt dan niet gemaaid, of om het nest heen. Soms wordt een nest verplaatst. Zoiets moet toch ook in Friesland mogelijk zijn als die Grutto wordt bedreigd?!

  Like

 3. ja jan, vreselijk, hier heb ik er ook maar een paar gezien, veel jongen worden dood gemaaid, alles moet grotere en sneller,
  tijd is geld, ik vind het vreselijk als ik hoor maaien en ik weet dat er grutto’s en kievitten zitten…. inderdaad het worden er elk jaar minder,
  straks kennen we de vogel alleen nog van plaatjes …:-(

  Like

 4. Mooie sfeer en grutto foto’s Jan, prachtige al ze zo op een paaltje voor je poseren.

  RE: want zo’n slideshow gaat vaak toch ten koste van de scherpte.
  Dat ligt er aan hoe je de video afspeelt, standaard speelt het af in lage kwaliteit 360p,
  maar als je in de menu balk van het filmpje op het tandwiel klikt en je kiest dan voor 720p HD dan zijn de foto’s net zo scherp als losse foto’s

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.