Weerbeeld mei 2015

We kunnen terugblikken op een vrij zonnige, maar wat mij betreft toch wel te koude bloeimaand. Op de eerste twee dagen van mei kwamen de maximumtemperaturen maar net boven de 10 graden, maar op 5 mei kwam het kwik gelukkig boven de 20 graden. Bovendien was het in Fryslân die ochtend tamelijk zonnig en droog, zodat de Bevrijdingsoptochten onder prima weersomstandigheden door de provincie trokken …

Met uitzondering van twee dagen bleven de temperaturen in mei voortdurend onder de 20ºC, op 15 dagen werd zelfs de 15-graden grens niet gehaald. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur dan ook uit op een schamele 11,2 ºC, tegen 11,8 ºC over de periode 1971-2000. Wat een verschil met vorig jaar, toen de gemiddelde temperatuur in mei uitkwam op 12,5 ºC …

Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 12,4 ºC. Dat de temperaturen bij ons in Fryslân een stuk lager uitkwamen, heeft alles te maken met de veelal noordwestelijke wind, die koude lucht aanvoerde van over de Noordzee. Behalve koud is die lucht vaak ook schoon en dat levert vaak wel mooie landschappelijke beelden op …

De maand was vrij droog. Gemiddeld viel er over het land 51 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 61 mm. Hoewel de viering van 70 jaar Bevrijding op 5 mei nog onder zonnige omstandigheden van start ging, trok er in de loop van de middag vanuit het zuidwesten een storing  met onweersbuien, zware windstoten en lokaal hagel over het land. Vooral in het noordoosten en zuidwesten van het land viel veel neerslag, lokaal circa 40 mm, zodat Bevrijdingsfestivals op verschillende plaatsen tijdelijk moesten worden stilgelegd …

De bloeimaand eindigde met drie wisselvallige en regenachtige dagen, waardoor de totale hoeveelheid neerslag in ons tuintje in mei uitkwam op 37 mm tegen 55 mm over de periode 1971-2000 …
19 gedachten over “Weerbeeld mei 2015

 1. Deze weercijfers heb ik voor een deel zelf aan den lijve kunnen en mogen ondervinden. Voor dat onweer op de 5de dag van de maand zijn we even moeten gaan schuilen. Een van de volgende dagen ook op mijn weblog te zien. 😉
  Vandaag was hier 80 km/uur wind en bijna heel de dag motregen. Voor vrijdag zou het hier 30 graden gaan worden. Niet dat het voor mij zo warm hoeft te worden, verre van zelfs, maar ben wel benieuwd.

  • Het was bij jullie ook wel weer wat warmer dan hier in het noorden. Maastricht noteerde deze maand negen warme dagen (= maximumtemperatuur 20 graden of hoger), tegen elf normaal Maar dat scheelt al met al toch een trui met ons, want wij hadden maar twee warme dagen.

 2. Ja, we zijn absoluut niet verwend, qua temperatuur, de afgelopen maand. Wel heb ik het idee dat we in het oosten van de Weststellingwerven iets meer regen uit de regenmeter hebben getapt dan rond Drachten.
  Fijn om het weeroverzicht hier weer uitgebreid te kunnen bekijken, Jan,
  Hartelijke groet, Zem.

 3. Mijn ervaringen in mei worden ook deze keer gestaafd door jouw overzicht. Te koud, te droog, teveel wind en ook nog eens uit de verkeerde hoek. Hopen dat juni ons betere tijden brengt.
  De laatste foto is een prachtige uitsmijter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.