De strijd om geel

In de Tour de France wordt vandaag in de etappe naar Alpe d’Huez uitgemaakt wie morgen in Parijs met het geel om de schouders de hoogste trede van het podium mag beklimmen. De Colombiaan Quintana is in feite de enige die Chris Froome het geel nog kan ontfutselen, maar dan moet hij niet weer wachten met aanvallen tot de laatste berg, zoals hij gisteren deed. Nee, hij zal al tijdens de eerste beklimming van de dag op de Col de la Croix de Fer voor de aanval moeten kiezen. Ik ben benieuwd …

150716-1024x

Ook dichter bij huis wordt nog steeds fel gestreden om het geel. Het geel staat in dit geval voor de wederik, (Lysimachia) een mooie gele bloem met rode accenten, die op dit moment in het Weinterper Skar volop in bloei staat. In een voortdurend gezoem en gefladder gaan diverse insecten met elkaar de strijd aan om het lekkers dat de wederik te bieden heeft. Eén van de liefhebbers is de onderstaande vlinder, het koevinkje (Aphantopus hyperantus)…

150716-1013x

Maar de meest geziene gasten op en rond de wederik zijn waarschijnlijk toch wel de diverse zweefvliegen, die er regelmatig even komen snoepen, zoals de onderstaande pyjamazweefvlieg (Episyrphus balteatus) …

150716-1039x

Voor de bloemetjes en de beestjes zal het vanmiddag geen weer zijn als de negende julistorm sinds 1906 over de provincie trekt. Ik nestel me straks lekker voor de buis, hopend op een mooie en spannende rit naar “de Nederlandse berg” Alpe d’Huez. Zo mooi en spannend als in 1989, toen er voor het laatst een echt Nederlands feestje gevierd kon worden, dankzij een glorieuze overwinning op de fameuze Alpe, zal het wel niet worden. Maar ja, toen stonden we dan ook zelf ergens halverwege de beklimming en hadden we een onvergetelijke dag!

Alpen89-18x

22 gedachten over “De strijd om geel

 1. Ach wat een herinneringen roep je op. Zo kampeerden wij ooit bij de Tourmalet en ja we wisten niet dat de volgende dag de Tour langs zou komen. Was dat even boffen de dag erna! 😀
  En ja in de doka later alles zelf afgedrukt. Heel leuk dat spektakel ooit te hebben meegemaakt al heb ik er helemaal geen verstand van. En die eindeloze reclamestroom vooraf! Michelinmannetjes als circusartiesten staand op motoren rijdend langs berghellingen. Ongelooflijk!

  Like

 2. Mooi opgebouwd log naar het geel van de Tour. Jammer voor jou dat het voorbij is na vandaag. Gelukkig heb je het Skûtsje silen nog.
  Knappe zwart/wit foto zeker als je bedenkt dat je deze ook nog zelf ontwikkelde.
  De foto van de pyamazweefvlieg vind ik heel mooi.

  Like

   • Dat waren nog eens tijden: turend naar een beeld dat langzaam opkomt in een bak met ontwikkelaar, in geheimzinnige dokalicht, terwijl je genotvol de dampen inhaleert die uit de bakken met stopbad en fixeer opstijgen … heerlijk 🙂 Nee, vergeleken met die magie van de doka is dat beeldbewerken van tegenwoordig op de computer maar dodelijk saai … zij het wel een stuk gemakkelijker, dat dan weer wel 🙂

    Like

    • Heel soms verlang ik nog wel eens terug naar die geuren en de spanning om wat er in de ontwikkelaar tevoorschijn komt, want dat mis ik in de digitale fotografie toch wel. Maar aan de andere kant is het toch wel zo dat ik er nu niet meer aan moet denken om zo lang in de doka rond te hangen, want dat zou me nu toch wel snel te vermoeiend zijn, vrees ik.

     Like

 3. Jan, ik weet niet wat je bron was, maar er zijn wel meer stormen in juli geweest sinds 1906. Bij het googelen binnen Delpher met ‘zomerstorm’ kwam ik er in elk geval tegen in 1923, 1936, 1942, 1956, 1958, 1960, 1961, 1964, 1968 en 1984, Vooral die van 1956 richtte een ravage aan in Fryslan:
  http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&query=zomerstorm&cql%5B%5D=%28date+_gte_+%2201-07-1956%22%29&cql%5B%5D=%28date+_lte_+%2231-12-1956%22%29&page=1&maxperpage=10&sortfield=date&identifier=ddd%3A010614469%3Ampeg21%3Aa0164&resultsidentifier=ddd%3A010614469%3Ampeg21%3Aa0164

  Geliked door 1 persoon

  • Vooraf even dit: mogelijk reageer jij n.a.v. dit bericht in een reader, daar heb ik in een vlaag van ‘tijdelijke verstandsafdwaling’ geschreven dat het om ‘de eerste julistorm’ sinds 1906 ging. Dat heb ik meteen na publicatie gewijzigd in ‘de negende julistorm sinds 1906’. Dat getal was afkomstig van Weerplaza. Volgens jouw analyse zou het gaan om de elfde julistorm, dat is mogelijk een kwestie van definities of criteria.
   Al met al viel het hier uiteindelijke reuze mee, hoewel er een tijdlang akelig harde windstoten door de straat trokken.

   Like

 4. De hier getoonde strijd om het geel heeft mijn warme belangstelling, Jan: mooie foto’s zijn het. En voor wat die andere strijd om het geel betreft, mag ik die drinkbeker aan mij voorbij laten gaan? 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.