Weerbeeld september 2015

In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur de afgelopen maand uit op 13,5 ºC, en daarmee was september 2015 ruim twee graden koeler dan september 2014. De gemiddelde temperatuur lag net 0,2 ºC onder het langjarig gemiddelde van 13,7 ºC in ons tuintje voor september over de periode 1971-2000 …

151006-temp-september

De koele septemberwarmte komt ook tot uitdrukking in het aantal warme en zomerse dagen. De afgelopen maand heb ik in ons tuintje slechts 1 warme dag (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) kunnen noteren, normaal zijn dat er ca 7. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) hebben zich in de afgelopen maand helemaal niet voorgedaan …

150923-1434x

Het laatste geaderde witje van dit jaar heb ik op 11 september op één van de blauwe knopen in het Weinterper Skar gefotografeerd. In de tweede helft van de maand hield het aantal witjes en andere insecten die nog wel even op de foto wilden gelijke tred met het aantal warme en zomerse dagen in september. Geen dus …

150911-1321x

Bijna de helft van alle neerslag in september viel hier op vierde van de maand, toen een depressie vanaf de Noordzee met langdurige regen langzaam over het land schoof …

151006-neerslag-september

Aan de laatste foto valt het niet af te lezen, maar volgens het KNMI scheen de zon in september gemiddeld over het land net wat meer dan normaal. Vooral de laatste dagen van de maand brachten nog veel zon …

150917-1146x

11 gedachten over “Weerbeeld september 2015

 1. Dat witje heb je toch nog mooi kunnen vereeuwigen. Mijn laatste vlinders zag ik nog twee dagen geleden maar gisteren en vandaag, twee grijze en regenachtige dagen, viel er ook niets meer te bespeuren. Ik denk dat het vlinderseizoen nu wel stilaan zal voorbij zijn.
  De maand september zag er in Drachten precies al even somber uit als in Boutersem. 😉

  Liked by 1 persoon

  • Nee, dat ligt niet aan jullie, ook wij hebben niet zo gek vaak ’s avonds buiten gezeten in de afgelopen zomer. Ik zou dat eens na moeten kijken, maar vermoedelijk heeft het te maken met een veelal overheersende noordwestelijke stroming in de atmosfeer, waardoor het ’s avonds sneller afkoelde.

   Like

 2. Toch een tegenvallende septembermaand. Al hadden we de vorige week, de laatste week van onze vakantie, in Twente, wel schitterend najaarsweer. Maar ik herken het beeld, dat ik me haast geen avonden kan herinneren, waarin je lang kon buiten zitten.
  Prachtige vlinderfoto.

  Liked by 1 persoon

 3. Wat mij betreft, volgend jaar maar 2 graden warmer dan die van 2014. 🙂
  Ik heb even in de agenda gekeken naar de 4e van de maand, oh ja toen ben ik nauwelijks buiten geweest.
  Ik vind het vaak verrassend zo’n overzicht. Als je mij had gevraagd of dit een koele septembermaand was dan had ik vast ontkennend geantwoord.
  Zowel je bovenste landschapsfoto alsmede de foto met witje en blauwtje vind ik prachtig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.