Afronding N381 – Peelrug

Het begon allemaal toen ik in februari van dit jaar tijdens een ritje op de Peelrug tussen Wijnjewoude en Donkerbroek op een enorme bouwput stuitte. Hier werd gewerkt aan een tunnel onder de deels nieuw aan te leggen N381 van Drachten naar de Drentse grens. Ik besloot er wat foto’s te maken, en daarna kwam van het één het ander …

150219-1423xx

In de periode tot de bouwvak was ik wekelijks een keer of drie bij die bouwplaats te vinden, want ik raakte “hielendal yn’e besnijing fan al dat wurk”. Vrij vertaald: ik raakte volledig in de ban van al het werk dat daar werd verzet. Omdat het meeste grote werk voor de bouwvak was afgerond, dreigde ik nadien zowaar weg te zakken in het welbekende zwarte gat. Maar ja, ik had het daar dan ook goed voor elkaar: elke dag viel er wel wat te beleven en te fotograferen en ik had op verschillende plaatsen rond de bouwput een provisorisch zitplekje gevonden of  gemaakt …

151228-1409x

Gistermiddag ben ik er weer eens langs gereden. 10 maanden en ca 1.700 foto’s later is dit het beeld. Het is nauwelijks meer voor te stellen dat de eerste en de tweede vanaf hetzelfde plekje zijn gemaakt …

151228-1412x

Er moeten nog wat puntjes op de ‘i’ worden gezet, maar het ziet er op hoofdlijnen allemaal keurig uit. Het lijkt er op dat er een misrekening is gemaakt met het hek dat fietsers en auto’s van elkaar moet scheiden, want aan beide uiteinden is tijdelijk hekwerk geplaatst. Waar ik me verder over verwonderde, is dat er een lange rij boomstronken in de smalle groene berm naast het fietspad zijn gelegd. Terwijl die berm toch bedoeld is om dieren een gelegenheid te bieden om de N381 ter plekke veilig over te steken …

151228-1420x

Om die oversteek voor dieren aanlokkelijker te maken, zou er naar ik had begrepen geen verlichting in de tunnel komen, terwijl er nu toch ledverlichting boven die smalle groen berm is aangebracht …

151228-1437x

Aan de noordoostkant zijn parallel aan de tunnel grastegels gelegd, zodat het technische gedeelte van de tunnel bereikbaar is voor onderhoud en zo nodig het verhelpen van storingen …

151228-1422x

Ook daar boven moeten nog een paar losse eindjes worden weggewerkt …

151228-1430x

Tja, en toen ik toch boven was, heb ik ook nog maar even een paar foto’s gemaakt van het dubbele asfaltlint, dat het eerste deel van de weg van Drachten naar Drenthe een stuk veiliger maakt …

151228-1428x

Op de bovenstaande foto is in de verte de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart te zien. En als je ter plekke niet bekend bent, heb je als automobilist geen idee dat je hier op de onderstaande foto in zuidelijke richting de Peelrug kruist …

151228-1426x

Op de laatste open eindjes en op de vraag waarom die de boomstronken in de berm van de tunnel liggen hoop ik volgend jaar nog eens terug te komen. Voorlopig zet ik hier een punt achter de bouw aan de Peelrug. Ik heb het met veel plezier allemaal gevolgd en in beeld gebracht.

16 gedachten over “Afronding N381 – Peelrug

 1. Dat was een heel project Jan die je hebt gevolgd .Ook mooi in beeld hebt gebracht.
  Het duurde even maar dan heb je ook wat!
  Een mooie aanwinst voor het Friese wegennet!

  Like

 2. En zo blijven er altijd weer vragen rijzen over zaken waar we geen verstand van hebben. Ik ben dus wel heel benieuwd naar de dieperliggende betekenis van de boomstronken. Het was een geweldige tijd, zeker voor jou maar ook voor ons als digitale toeschouwers. Ik heb tenminste volop genoten van je fotoseries. Ik kan me voorstellen dat je nadien in een gat viel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als je de eerste foto’s er weer bij neemt, stel ik me de vraag: Hoe begin je in godsnaam aan zulk werk? Maar gelukkig zijn er mensen die er voor hebben gestudeerd en alles toch weer fijn voor mekaar hebben gekregen. Maar goed ook, want als je mij de leiding had gegeven was daar zeker en vast wel meer mislopen. ;-).

  Geliked door 1 persoon

 4. Het ziet er gelikt uit maar ik vraag me ook af wat die boomstronken daar doen?
  Heel merkwaardig.
  Ook zonder boomstronken is het maar de vraag of dieren begrijpen dat het de bedoeling is dat ze van die strook gebruik maken.
  Per slot staan er geen aanwijsborden😄.
  Mooi dat je het project hebt kunnen afsluiten!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.