Plas-dras aan de Alde Ie

Eigenlijk mag het niet sinds de Alde Ie in 2012 is afgesloten voor alle verkeer m.u.v. fietsers en voetgangers, maar gistermiddag kon ik het toch niet laten om even heen en weer te rijden over het smalle en uiterst hobbelige landweggetje …

160419-1309xx

Het plas-dras gebied links en rechts van de weg maakt het tot een paradijsje voor weidevogels. Die lieten zich echter niet van harte zien gisteren. Er duikelden wat kieviten door de lucht, veldleeuweriken zongen letterlijk en figuurlijk het hoogste lied, er stapte een enkele grutto door het water en de wulp liet zijn waterfluitje regelmatig klinken, maar het was allemaal te ver weg om er een acceptabele foto van te kunnen maken …

160419-1302x

Ook zonder dat ik foto’s van weidevogels kon maken, was het echter al de moeite om daar een tijdje in zon en wind te staan. Het frisgroene gras doorweven met grote aantallen dotterbloemen kleurde Fryslân hier op zijn mooist …

160419-1300x

Plotseling zag ik vanuit een ooghoek iets bewegen, alsof er iets neer dwarrelde … Toen ik mijn blik die kant op draaide, zag ik een vogeltje op een dampaal zitten. Dit was de beste foto die ik van hem heb kunnen maken, daarna was de vogel weer gevlogen. Nu is het alleen even de vraag wat voor vogel ik hier heb ‘gevangen’ … Ik mis het kenmerkende kuifje, maar zou het een veldleeuwerik kunnen zijn? In dat geval is het de eerste keer dat ik een veldleeuwerik heb kunnen fotograferen …

160419-1306x

29 gedachten over “Plas-dras aan de Alde Ie

 1. Een mooi stukje natuur. Voor jou vervelend dat je er niet meer met de auto mag komen. Als er meer mensen zijn die de borden gaan negeren dan kan het zijn dat ze de stenen uit het wegdek halen …. 😉
  Misschien is het een paalpieper. 😉

  Like

 2. Was wel benieuwd naar de naam van het vogeltje maar de meesten gaan dus voor de graspieper. Je hebt hem mooi gepiept Jan. En die dotters doen de borst van schoonheid zwellen … 🙂

  Like

 3. Graspieper was weliswaar ook mijn eerste gedachte, maar omdat ik het voor alle piepers zo karakteristieke ‘kettinkje’ niet kon ontdekken, sloot ik de mogelijkheid niet uit dat het ook een veldleeuwerik kon zijn. Daarin heb ik me, denk ik nu, vergist. Toch maar een graspieper dan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Als je zo’n strafbaar feit pleegt Jan is het gevoel van genieten misschien nog wel een beetje sterker 🙂 Lijkt me echt een paradijsje daar zoals je omschrijft wat er allemaal aan vogels te zien is … Te ver weg klinkt bekend, daar loop ik ook steeds tegenaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. foto 1 Jan dit keer, en ik gok op een graspieper je ziet het als hij opvliegt gaat hij recht omhoog en stort zich als een steen naar beneden ist een leeuwerik
  een graspieper duikt meteen het gras in.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik moet daar nodig ook weer eens kijken, maar die borden keren me (voorlopig).
  Dit is een Graspieper, bijna net zo mooi als een Veldleeuwerik, maar iets minder fors en met een fijnere snavel.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi gebied! Je hebt vast vogelaars onder je lezers – ik ben slecht in het onderscheiden van details. Het kenmerkende kuifje zet de vogel niet altijd op. Het zou ook een graspieper kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.