Een waakzaam gruttokoppel

Terwijl ik met een rustig gangetje Poppenhuizen-Warniahuizen passeerde, zag ik al vanaf enige afstand een grutto boven de weg cirkelen. Toen ik de auto in de berm had laten uitrollen, zag ik al snel wat vermoedelijk de oorzaak van de drukte was: op de dam rechts van de weg lag een kat op de loer. Je kunt hem nog net tussen het fluitenkruid zien liggen …

Mijn aanwezigheid werd kennelijk ook niet echt op prijs gesteld, want het duurde niet lang voordat de grutto ook luid roepend over mij heen kwam vliegen. Een paar maal voerde hij een schijnaanval uit …

Korte tijd later streek hij in het lange gras van het weiland neer …

Toen pas zag ik iets verderop in het weiland nog een grutto staan, die net met zijn of haar kopje boven het lange gras uitstak …

Luid roepend begonnen ze met elkaar te communiceren …

Tja, en dan ga je toch denken of daar misschien ergens jonge grutto’s tussen het lange gras scharrelen …

Terwijl één van de grutto’s regelmatig het luchtruim koos om mij en eventuele andere indringers op afstand te houden, heb ik het tafereel een half uurtje gadegeslagen. Omdat ik toen nog geen jongen had gezien, en de kans om ze alsnog onder ogen te krijgen me niet al te groot leek, heb ik mijn weg maar vervolgd …
21 gedachten over “Een waakzaam gruttokoppel

  • Daar heb ik hoogstpersoonlijk voor gezorgd, Sjoerd. Ik hoefde maar een paar stampende stappen in zijn richting te maken, of hij verdween met grote sprongen in de richting van de boerderij op de achtergrond. Ik ben best een kattenvriend, maar jonge vogels – en zeker die van de grutto – gaan toch echt voor. 🙂

   Like

 1. Toch weer een hele leuke waarneming. Wie weet kun je binnenkort nog eens een jong spotten, al is het goed om terughoudend te zijn in het verstoren van een jong gezin.
  En poezen, hoe lief ze zijn, moten maar op afstand blijven van jonge vogels. Wat dat betreft ben ik blij dat onze katten binnenkatten zijn .

  Liked by 1 persoon

 2. Prachtige serie. Knap zoals je de grutto’s scherp hebt vastgelegd tussen het lange gras.
  Het was dus geen babyshow tijdens je kraambezoek. Heel verstandig om die kleintjes uit het zicht te houden.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.