De grutte Fryske skieppekuier

Een vijftal herders van Landschapsbeheer Wylde Weide is zaterdagmiddag samen met enkele honden en een kudde van 250 schapen begonnen aan een marathonkuier van 100 km dwars door Fryslân. Landschapsbeheer Wylde Weide beheert natuurterreinen en stedelijk groen met schaapskuddes. Het idee voor de monstertocht – opgesplitst in 8 etappes van ongeveer 12 kilometer per dag – ontstond in de kantine van de Wylde Weide, met een knipoog naar Culturele Hoofdstad LF2018. Met de mars van het peloton grazers willen de herders voorbijgangers bijbrengen dat de hedendaagse herder een moderne natuurbeheerder is, die organisaties en overheden dient …

Gisteren trok de kudde van Olterterp naar het centrum van Drachten. Daarbij trokken ze op een steenworp van ons huis over de smalle fietsbrug ‘De slinger’. Aan het begin van de middag beklom ik de brug, waar ik de kudde tegen tweeën boven de onder de fietsbrug gelegen rotonde aan me voorbij zag trekken …

EN DAN NOG EVEN DIT …

“Het spijt om het te moeten zeggen, maar ik vrees dat we m.b.t. uw behandeling bij het eindstation zijn aangekomen,” kreeg ik half augustus van de anesthesioloog te horen, nadat het definitief was mislukt om een blokkade in mijn zenuwbanen aan te brengen die een eind moet maken aan mijn buikpijn. Morgen mag ik mij in alle vroegte melden op de Pijnpoli in een ultieme poging om in ieder geval tijdelijk pijnloos door het leven te gaan. Bij deze behandeling zal pijn op uiterste pittige wijze met pijn worden bestreden. Eén van de waarschuwingen in de brief stelt mij niet echt gerust: “Het is aan te raden dat u comfortabele, ruimvallende kleding draagt. Wij adviseren u na de behandeling de eerste dagen geen warme douche of bad te nemen. Ga niet in de zon zitten en sport niet te intensief …”

Kortom: als u mij hier enkele dagen mist, dan weet u waar het aan ligt.

46 gedachten over “De grutte Fryske skieppekuier

  • Dankjewel! De behandeling was goed te doen, en hoewel allerminst prettig, viel ook de napijn mee. Nu maar weer afwachten of dit nu eindelijk eens wat langer het beoogde effect heeft.
   Morgen in het kader van ‘Skywatch Friday’ nog wat foto’s van de schapen en vooral van de fietsbrug.

   Geliked door 1 persoon

 1. och ik ben veel te laat om te reageren. Heel veel sterkte met pijnbehandeling. Hopelijk komt ook goed met jou. Ik zal voor jou ook duimen. Je foto’s van schapen is echt schitterend om te zien overal te lopen. Prachtig! Ik heb dit nooit meegemaakt. Jij wel Jan. Nogmaals heel veel sterkte.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een unieke brug dus (waar ik tot heden nog niet van gehoord had), en een uniek evenement (in principe was het immers eenmalig), maakt in combinatie een dubbel unieke fotoreportage! Ik heb de brug en het schapen-event dat hier langs kwam, zojuist beschreven op mijn pagina van Drachten, met link naar jouw reportage en eentje ervan afgebeeld: https://www.plaatsengids.nl/drachten

  Ik hoop dat je behandeling van vandaag enigszins draaglijk was en dat het enig perspectief biedt.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank, Frank! De behandeling was goed te doen gisteren en ook de napijn viel mee, nu maar weer ’t effect afwachten.

   Dat jij die fietsbrug nog niet kende … ’t is toch een iconische brug aan de zuidwest kant van Drachten. Afijn, je valt weer met je neus in de boter, want morgen kom in het kader van Skywatch Friday met een vervolg op het logje over de fietsbrug, daarin o.a. nog wat ‘weetjes’ over de brug.

   Geliked door 1 persoon

   • We duimen weer met je mee Jan!

    Ik zou het liefst natuurlijk alle regionale kranten bijhouden, maar dat kan nu eenmaal niet. Als alternatief heb ik veel abonnementen op e-nieuwsbrieven van de regionale kranten, waaronder LC. Maar daar staat dan dagelijks maar een handvol artikelen in, waar ik veel uithaal, maar waardoor ik natuurlijk ook veel mis, waaronder kennelijk ook dit. Ik heb ook abonnementen op e-nieuwsbrieven m.b.t. bijv. natuur, demografie, ruimtelijke ordening. In het kader van die laatste twee kreeg ik gisteren nog een mooi artikel over een zelfs op landelijk niveau zeer bijzonder recentelijk gerealiseerd schoolgebouw in jouw buurdorp Opeinde, dat een uitgebreide vermelding verdient, ook als voorbeeld voor elders, wat ik hier heb samengevat: https://www.plaatsengids.nl/opeinde#links

    Geliked door 1 persoon

 3. Mooie serie en title Jan, prachtige foto’s
  wat dan weer minder is is dat bericht “nog even dit” Bah wat naar allemaal,
  pijn is niet fijn maar, maar als er niks aan te doen is is dat op zijn zachtst gezegd heel erg balen,
  heel veel sterkte, de komende tijd met je behandeling…

  Geliked door 1 persoon

  • Thank you, William, the treatment happened to me yesterday and the pain that went with it through the rest of the deag was bearable. Now and again I’ll have to wait and see if it also has the intended effect in the long term. So I can use patience again indeed.

   Like

 4. Prachtige foto’s van de schaapjes op het droge.
  Ontgoochelend de melding van de anesthesist. Nu hoopvol blijven, dat de ultieme poging tot pijnstilling mag aanslaan. Ik hoop dat het niet te akelig voor je is. Veel sterkte en goede moed. Ik denk aan je en duim voor je.

  Geliked door 1 persoon

  • Je mag het ontgoochelend noemen, ik vond het vooral eerlijk. Aan valse hoop heb je niks, zeker niet als er al bijna anderhalf jaar van alles geprobeerd is. Zenuwpijnen zijn nu eenmaal moeilijk te bestrijden. Deze ultieme behandeling zie ik met een mengeling van hoop en vrees tegemoet.Je hoort t.z.t. wel hoe het is gegaan, in elk geval dank voor je morele steun.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Henk. Die fietsbrug doet het bij veel mensen goed als oriëntatie- en herkenningspunt in Drachten.
   Ja, die hond kwam zo mooi op me afrennen, op zo’n moment weet je eigenlijk meteen dat dat één van de mooiste foto’s zal zijn.

   Like

  • Ja, het was idd een bijzonder mooi gezicht om die kudde Drachten in te zien trekken. Vooral omdat ze eenmaal voorbij de fietsbrug zelf hun route gingen bepalen. De herders en hun honden moesten even alle zeilen bijzetten om ze weer in het gareel te krijgen.

   Ik wil na bijna 2 jaar eindelijk wel eens wat langer pijnvrij zijn. Hopelijk biedt de qutensabehandeling wat perspectief.

   Geliked door 1 persoon

 5. Sterkte Jan,alles komt goed…..moed houden.
  Mijn dochter heeft gisteren middag ook voor de tweede keer een blokkade in de rug zenuw gekregen…..ze moesten wel tot het uiterste gaan na drie keer prikken….dus ook afwachten……

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Leo, hopelijk komt het goed met je dochter.
   Bij mij durft men het niet aan om nog eens weer te proberen om bij het ruggenmerg een blokkade aan te brengen. Meer dan enkele dagen zonder pijn leverde dat me de eerste keren niet op, terwijl de risico’s toch vrij groot zijn. Mijn MS is in dit opzicht een extra belemmerende factor. Afijn, we zullen zien wat het morgen oplevert.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.