De grote droogte van 2018

Gistermiddag heb ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een kuiertje gemaakt bij de Merskenheide …

Aan de linkerkant van het pad naar de heide ligt onder normale omstandigheden een ondiep vennetje, eigenlijk is het meer een wat groot uitgevallen plas water. Water valt daar nu in de verste verte echter niet te bespeuren …

NU komt het wel eens vaker voor dat deze plas droogvalt in een droge periode, maar voor zover ik me kan herinneren, heb ik dat in deze tijd van het jaar nog niet eerder meegemaakt …

Zo droog als de bodem er nu is, heb ik het ook nog niet eerder gezien. Normaal gesproken veert de bodem(begroeiing) altijd wat onder je voeten en zijn laarzen of goede schoenen gewenst, nu hoorde ik er slechts licht gekraak …

In voorgaande jaren heb ik hier in voorjaar en zomer diverse keren zonnedauw en juffers & libellen kunnen fotograferen. Ik ben benieuwd wat daar volgend jaar van terug komt na deze grote droogte …

23 gedachten over “De grote droogte van 2018

 1. hier bij ons is ook geweest. Droogte is zeker verschrikkelijk. Nu nog ook wel. Waar blijft het regen. Nog steeds niet gezien. Heel slecht voor de natuur. Mooie foto’s van gemaakt uit deze natuur.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kan me ook niet herinneren dat het ooit zo droog is geweest.Als ik op wandel ga is het overal het zelfde droge beken en vennetjes en op de meeste plekken weinig of geen watervogels.Hoop dat alles terug in orde komet want dit is wel alarmerend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier is ook alweer een tijd geen water meer naar beneden gevallen. De statistieken in mijn geheugen vertellen me dat het nog nooit zo droog is geweest als in dit jaar…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja jan inderdaad z is het hier ook zulke grote droge stukken land wat eens vennetje was, ik vraag me af of dat wel goedkomt, de mens wil het wel zal zij het maken, maar de natuur beschikt over krachten die wij niet kennen,
  de natuur heeft ons niet nodig, wij haar wel

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn tuin oogt vochtig. Mijn tuinplanten staan er goed bij.

  Maar met mijn waterpomp water op pompen gaat heel moeizaam.

  De warmte en droogte in heel Nederland is zorgwekkend.
  Klimaatverandering of niet de Natuur heeft het heel moeilijk.

  Bezorgde groet,

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.